Sport

2009.07.06. 02:26

A kétüléseseknél a hazaiak villogtak

Nagykanizsa (bb) - Mindössze nyolc gép nevezett az ultrakönnyű repülősök nemzeti bajnokságának második fordulójára, amit három év elteltével ismét a kiskanizsai repülőtéren tartottak.

Benedek Bálint

Az eredeti versenynaptár szerint a szombathelyi klubnak kellett volna megrendeznie a légi csatát, ám mivel időközben szervezési nehézségekbe ütköztek, a kanizsaiak sportbarátságból átvállalták a feladatokat. A dél-zalaiak most amúgy is lendületben vannak, ugyanis az elmúlt időszakban egymás után két földközeli repüléssel kapcsolatos viadalnak is otthont adtak. Az országos bajnokságban viszont a térképes navigáció, a fényképkeresés és a célraszállás szerepel a versenykiírásban. Épp ezért a rendező, Nagykanizsai Sportrepülő Egyesületet szervezőit nem lepte meg a kevés résztvevő jelentkezése, hisz a versenyzők körében évről évre fokozatosan csökken a nagy koncentrációt igénylő feladatok végrehajtása.

- Pedig biztos minden versenyzőnek óriási kihívást jelenthetett a gépből beazonosítani a dél-zalai tájat - mondta a kanizsai pilóta, Tóth László, aki navigátorával Cserti Tiborral emelkedett a magasba. - Az időjárás ezen a hétvégén jó partner volt, néha persze azért megmozdította a gépet, de alapvetően elégedettek lehetünk a körülményekkel.

S valóban egy hirtelen jött rövid záport leszámítva, végig ideális feltételek között repülhetett a nyolc fős mezőny. Az ultrakönnyű nemzeti bajnokság sajátossága, hogy az egy-, és kétüléses sárkányrepülőkön kívül még a merevszárnyú botkormányosok is indulhattak a viadalon. Kanizsai színekben a kétüléses kategóriában a Tóth László-Cserti Tibor kettős mellett a Kurucz Attila-Homoki Tibor duó nevezett, míg a botkormányos repülőknél a Makár Ferenc-Lukács Norbert páros nevezett. A navigációs feladatokat a Motoros Könnyű Sportrepülő Szövetség elnöke, Ferinc Vince állította össze, melyek a versenyzők véleménye szerint: minden eddiginél nagyobb precízséget követeltek, ám ebből adódóan magas színvonalúvá emelték a küzdelmet.

- Örülök, hogy a repülősök értékelték a fáradozásunkat - így Ferinc Vince. - A kislétszámú verseny ellenére elégedettek lehetünk, a rutinos egységek is jól vizsgáztak.

Végeredmény. Együléses sárkányrepülők: 1. Thuróczy Endre, 2. Hojek Ferenc, 3. Dianics Balázs (mindannyian Dunaújváros). Botkormányosok: 1. Fehérvári Tamás-Reményi Judit (Eger), 2. Makár Ferenc-Lukács Norbert (Nagykanizsa SE), 3. Daru János-Kreith Eduárd (Hajdúszoboszló). Kétüléses sárkányrepülők: 1. Kurucz Attila-Homoki Tibor, 2. Tóth László-Cserti Tibor (mindketten Nagykanizsa SE). 

ZH fotó: Horváth-Balogh Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!