Sport

2009.07.04. 02:29

A főnök a földön maradt

Nagykanizsa (bb) - Pénteken a kiskanizsai repülőtéren a navigációs feladatokkal rajtolt el az ultrakönnyű repülők nemzeti bajnokságának 2. fordulója, melyen az ország számos pontjáról érkezett versenyzők emelkedtek a magasba.

Benedek Bálint

Szikrázó napsütés, kevés felhő, és lengedező szél fogadta azokat a repülősöket, akik három év elteltével ismét visszatértek, hogy a dél-zalai lankák felett versenyezzenek. A második fordulót eredetileg a szombathelyiek tartották volna, ám mivel a szervezéssel gondjaik akadtak, sportbarátságból a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület bevállalta a kétnapos légi küzdelmet. A kanizsai repülőtéren most amúgy is nagyüzem van, ugyanis a múlt héten még a földközeli repülésé volt a főszerep. A Köztársaság Kupán a magyar mezőny feszült egymásnak, majd a sportág történetében egyedülállónak számító magyar-horvát válogatott csatában a legjobbak mérték össze ügyességüket.

Az ultrakönnyű repülősök országos bajnokságának 2. fordulója viszont más karakterű versenyt ígér a közönségnek. Már csak azért is, mert a sárkányrepülők mellett a merevszárnyú, botkormányos kisgépek is indulhatnak.

A navigációs feladatok népszerűsége évről évre csökken fogalmazott, Ferinc Vince a Motoros Könnyű Sportrepülő Szövetség elnöke. Ezek az összecsapások nagy koncentrációt, kitartást és precízséget követelnek a pilótáktól és navigátoruktól. Általában a csapatok túl nehéznek ítélik az elvégzendő programot, ezért inkább nem jönnek el. Pedig ez jelenti az ulrakönnyű repülés alapját, hisz Európa- és világbajnokság kizárólag a navigációra épül. Persze a légi csatában a térképfelismeréshez a rutinon kívül elengedhetetlen a pontosság is, sőt és az ehhez kapcsolódó fényképkeresés is óriási kihívás, de ez adja meg a viadal szépségét.

Ferinc Vince hozzátette: leginkább a nehéz üzemanyag takarékos versenyszámtól tartanak a repülősök, ezért kivették a feladatok közül.

A dél-zalaiak színeiben a botkormányos gépeknél, Makár Ferenc és Lukács Norbert duó indul, míg a sárkányrepülősök között Tóth István-Cserti Tibor és a Kurucz Attila-Homoki Tibor egységek rajtolnak.

Ma reggel 7 órától is érdemes lesz kilátogatni a repülőtérre, ugyanis, ha az időjárás engedi, akkor a gépek a föld közelében hajtják végre a célraszállásos mutatványokat, melyek között ott lesz az állított motoros verzió is.Ma reggeltől újra látványos elemeket láthatnak a nézők A versenyt szervező, hétszeres magyar bajnok, világbajnoki csapattag és Európa-bajnokságon negyedik helyezett, Ferc Vince most nem versenyez, ezúttal marad a földön, s onnan koordinálja az eseményeket. Sőt fejben már a július 11-12. közötti hagyományos technikai triatlonra gondol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!