Könyv

2018.09.20. 17:53

Sakkemlékek – partik „újratöltve”

„Sakkemlékeim” címmel írt könyvet Sergyán Ödön egykori tehetséges sakkozó. A kiadványt a Csuti Sakk Klubban mutatták be.

Kerkai Attila

Sergyán Ödön (balról) és Horváth Tamás (jobbra) a bemutatónFotó: SZP

A zalaegerszegi ifjúsági sakkozás sikersorozata Portisch Lajos 1955-ös ifjúsági világbajnokságon elért 4. helyezésével indult, ahol a későbbi nagy rivális orosz Brisz Szpaszkij nyerte az aranyérmet. Később, 1964-ben Kalocsán rendezték az első Általános Iskolai Országos Bajnokságot, ahol az egerszegi Temesvári Sándor, Kovács Jenő, Rosta László, Bertalan Géza, Horváth Tamás, Erdész László összetételű csapat fölényesen szerezte meg az első helyet.

Sergyán Ödön (balról) és Horváth Tamás (jobbra) a bemutatónFotó: SZP

Sergyán Ödön 1965-ben tagja volt (Horváth Tamással és Lakos Sándorral) az országos bajnok együttesnek. Két évre rá ő duplázott, aranyat szerzett Horváth Sándorral és Erdész Ferenccel is, sőt, megnyerte az egyéni bajnokságot.

A rendkívül sikeresen indult pályafutás megszakadt, amikor Sergyán Ödön az egyetemet és a polgári pályát választotta, és magas beosztásból, a NAV-tól ment nemrég nyugdíjba. Azóta ismét van ideje hobbijára – könyvében 153 játszmáját elemezte, dolgozta fel. Horváth Tamás, a Z. Csuti-Hydrocomp SK szakmai igazgatója megjegyezte: nem sok zalai sakkozó van, aki legalább egyszer ne lett volna „áldozata” Sergyán Ödön szellemes, kombinatív játékának.

A kötet borítóján látható rajzokat unokái, Míra és Zoárd készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!