SÉTA

2012.05.10. 10:47

A hős katona, Rábel László története

A sétás diákok ezúttal is számos témakörben ''értekeztek'': többek között megismerkedhetünk a hős katona, Rábel László történetével, a Zalai 76-os Motoros Egyesület vezetéstechnikai tréningjével, ugyanakkor az álmokról, a nyelvtudásról és a fiatalkori terhességről is olvashatunk cikkeket.

Zalai Hírlap


Vasparipákon

Zalaegerszeg – Április 28-án harmadszor rendezte meg a motoros vezetéstechnikai tréninget Zalaegerszegen a Zalai 76-os Motoros Egyesület. 

Az első, 2009-es találkozó megszervezésének apropóját az adta, hogy abban az évben márciusig már három motoros vesztette életét Zalában.

Sok motorkerékpáros egyetért abban, hogy nem árt gyakorolni szezon elején, mielőtt több száz kilométert gurulnának, így a tréningen sokan részt vettek. Ahogy korábban, most is volt bójázás, elsősegély- bemutató, KRESZ-teszt és a résztvevők ügyességi feladatokban is kipróbálhatták, mennyire urai a járművüknek.


A szervezők egy kellemes, kiscsapatos tájékozódási túrával is színesítették a napot. Az utat itinerek – ábrák, távolság és kiegészítő adatok – formájában adták meg, ez még jobban megnehezítette a résztvevők feladatát. Ennek ellenére a csapatok kiemelkedően teljesítettek. A rendezők a legjobbakat jutalomban is részesítették. Egy tál finom gulyás, pogácsa mindenkinek jutott, a rendezvényt baráti beszélgetés zárta. Azok, akik részt vettek az összejövetelen, láthatták, miért is van szükség ezekre a tréningekre. Szerencsére egyre több motoros érzi ennek jelentőségét. Azok, akik idén lemaradtak, már most készülhetnek a jövő évi rendezvényre, mert a szervezők tele vannak ötletekkel, több újdonság is gazdagítja majd a következő találkozót!

Vass Klaudia Csány-szakközépiskola  


Kiállítás: Auschwitz képekben

Nagykanizsa – A közelmúltban az Auschwitz album képeiből nyílt kiállítás iskolánk aulájában, a tárlat pár napig volt megtekinthető.

A tárlaton a kilencedikes Lekszikov Alexandra és Sinkovics Márk, a tizedikes Szőke Laura, Szukics Martin és Németh Márk, illetve a tizenkettedikes Horváth Krisztina és Szücs István diáktársaimmal vezettünk körbe minden érdeklődőt. Különleges, még nem látott képeket mutattunk be a magyar holokauszt borzasztó tényeiről. Sokakat érdekelt a kiállítás, és amint észrevettem: a többséget érzelmileg is megérintette a zsidóság szenvedése, mi pedig újra meg újra átéltük a képekhez fűződő történeteket, miközben elmeséltük. Jó érzés volt látni, hogy korosztályunk figyelmesen követte a labirintusszerű tárlat képeit és tükröződött tekintetükön: komolyan vették a látottakat.

A tárlatvezetést nagyon élveztük, hiszen megoszthattuk a látogatókkal mindazt, amit tanultunk, és talán diáktársaink hozzáállását is megváltoztattuk kicsit. Szerintem jó ötlet volt, hogy mi vezessük körbe őket, így láthatták, hogy nem csak az idősebb korosztályt foglalkoztathatják a II. világháború történései.

Csizmadia Eszter Thúry-tagintézmény 


Nyelvtudással

Nagykanizsa – Néha küzdünk ellene, idegesek vagyunk, ha tanulni kell. El sem hisszük, mekkora szerencsénk van, hogy nyelveket tanulhatunk.

A mai világ igazán nem egyszerű. Annak azonban, aki nyelveket beszél és jól beszéli azokat, rengeteg lehetősége van. Talán néhány diáknak meséltek a szülei arról, hogy régen, amikor ők voltak diákok, például kötelező volt az orosz nyelv, de nem voltak hajlandóak megtanulni és azt a kis tudást, ami mégis megragadt, mind elfelejtették. Van, aki most nagyon bánja, hogy akkor, amikor módja volt rá, nem tanult. Miért is? A turizmusban és a gazdaságban is jelentős szerepet játszanak az oroszok és mostanában a munkaerőpiacon is nagy az igény azokra, akik oroszul beszélnek. Sokan most hasznát vennék annak az orosz tudásnak!


Visszatérve a tanulásra: léteznek iskolák, ahol akár öthat idegen nyelvből is választhatunk. A mai nyelvvizsgázók és nyelvből érettségiző diákok egyre fiatalabbak. Mindenki próbál előbb túlesni a vizsgákon, hiszen most már a legtöbb felsőoktatási intézményben és a legtöbb munkahelyen elvárás minimum egy idegen nyelv tudása. Azt mondom, ragadjuk meg a lehetőségeinket és tanuljuk a nyelveket, ameddig csak lehet. Soha nem tudhatjuk, mikor vesszük hasznát!

Tóth Erika Batthyány-gimnázium  


Gyermekek a gyermekekkel...

Zalaegerszeg – Napjainkban egyre több a fiatalkori terhesség: következményei sok mindent befolyásolnak.

Fiatal lányok szakítják meg tanulmányaikat: megjelenik az aluliskolázottság. Anyagi háttér híján megjelenik a szegénység. Ha az anyák elhagyják gyermeküket, megjelenik az árvaság. Ennyi múlhat egy pillanaton.

A felvilágosító órák sem szólnak azonban a nemi betegségekről. A védekezésnek nem csak a terhesség elkerülése a célja. Kevés szó esik róla, de ott vannak még a szexuális úton terjedő betegségek, ezek halálhoz is vezethetnek. Mit jelent ez? Szülésre alkalmas nők halálát. Népességcsökkenést. Ha mindenki így közelítené meg, nem lenne ennyi terhes fiatal, árva és abortusz sem. Kétségbeesés: ez az, ami az abortuszhoz vezethet. Ennek következménye egy élet kioltása, esetleges meddőség...

Nem arra buzdítom persze az embereket, hogy ne vállaljanak gyereket. A kulcs az időzítés. Jó helyen, jó időben. S ennek a következménye mi? Egy boldog élet.

Vass Alexandra Kölcsey-gimnázium 


Álmaink, ha akarjuk, valóra válhatnak

Zalaegerszeg – Egészen kiskorunktól a szüleink azok, akikre felnézünk és akiket a legtöbben példaképnek választunk.

A lányok arról álmodnak, hogy olyanok lesznek, mint az anyukájuk, a fiúk pedig az apukájuk nyomába próbálnak lépni. Ők, a szülők az elsők, akiket együtt látunk, tőlük tanulunk mindent a szerelemről és a kapcsolatokról, ők adják át nekünk a család igazi érzelmeit, értékeit.

Nekünk, gyermekeknek csodálatos érzés látni, ahogy szüleink összebújnak és az arcukra költözik a boldogság, mely látvány hatására megszületik az egyik álomképünk, miszerint magunknak is boldog jövőt képzelünk. Álmainkat követve életünket hasonlóvá formáljuk, szüleink hibájából tanulva pedig helyes utat keresünk magunknak a világban. Van, hogy elbukunk, de újra és újra felállunk, hiszen feladni nem érdemes, vissza kell térnünk álmainkhoz. Ahhoz, hogy önmagunk maradhassunk, kellenek célok, akadályok, akár számtalan új kezdet, de a megvalósítás előtt, szüleinkre nézve végső erőt gyűjthetünk és végül azon kaphatjuk magunkat, hogy az elérni kívánt cél sokkal közelebb van mint azt gondolnánk. Lehet, hogy nem leszünk olyan jó háziasszonyok, mint az anyukánk, és olyan erősek sem, mint az apukánk, de mi magunk rátalálhatunk az igaz szerelemre, és hozzájuk hasonlóan boldogan élhetünk, békében és szeretetben, ami számukra mindennél többet jelent.

Sajnos, sok családnál az élet más és más, olykor kevésbé ideális helyzetet adott, de a szülőknek a gyermekük minden esetben a legdrágább kincsük, és ez az, ami álmaikat hitelessé teszi. Rengeteg dolgot gyermekként tervezünk el, viszont felnőtt fejjel teljesítjük, és az, aki képes lesz rá, bizonyítani is tudja majd: az álmok valóra válnak!

Lábas Eleonóra Báthory SZKI 


Nincs sok hátra...

Nagykanizsa – Alig egy hónap választ el minket a nyártól, vele együtt a szünettől. Ráadásul ebben a pár hétben is inkább pihenés lesz, jó pár szünettel, mintsem kemény tanulás – az utolsó „dolgozatrohamot” leszámítva.

Már mindenki hangolódik a nyárra, annak minden élvezetére: rengeteg szabadidő, buli, pihenés, napozás a Balaton-parton vagy akárhol... Hajlamosak vagyunk máris túlzottan átadni magunkat a lazulásnak. De ha az utolsó hónapra komolyan odatesszük magunkat, sokkal jobb szájízzel vethetjük bele magunkat a nyárba: úgy valóban megérdemelt lesz a pihenés és a szórakozás. A kemény munka után elégedetten dőlhetünk hátra: megdolgoztunk a „pénzünkért”.

Dolezsár Bence Batthyány-gimnázium 


Itthon szinte ismeretlen

Nagykanizsa – Sokan büszkék magyar származásukra, és joggal, hiszen ez az ország rengeteg hőst, példás embert adott a világnak, gondoljunk csak a számtalan magyar Nobel-díjasra...

Ennek ellenére szinte senki nem ismeri Rábel László történetét, akinek a neve Amerikában ismertebb, mint Magyarországon.

Rábel 1937. szeptember 21-én született Budapesten és az ´56-os forradalom után emigrált az USA-ba. 1965-ben állt be a hadseregbe, a 173. deszanthadosztályhoz került. Három évvel később – már törzsőrmesterként – éppen felderítést végzett társaival, amikor egy gránát hullott közéjük. Ő volt az egyetlen, aki észrevette. Rávetette magát a gránátra és saját testével fogta fel a robbanás erejét. Önfeláldozásáért, hősiességéért megkapta az Egyesült Államok hadseregének legmagasabb kitüntetését, a Medal of Honort.


Sajnos, ha beütöm Rábel László nevét az internetes keresőbe, nem találok magyar nyelvű oldalt, mely róla szólna, ellentétben az angol nyelvűekkel: ezekből elég sok van. Eddig nem is találkoztam olyan emberrel az országban, aki tudta volna, kicsoda Rábel László, pedig megérdemelné, hogy tudják. Ahogy a kitüntetés indoklásában írták: „A bátorság, amit élete feláldozásával mutatott, megfelel a katonai szolgálat legmagasabb tradícióinak és méltón tükrözi Rabel törzsőrmester, az egysége és az amerikai hadsereg hírnevét.”

Kobán Gergely Dr. Mező-tagintézmény  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!