Sárhida

2010.04.11. 09:33

Lúdas Matyi és Döbrögi Sárhidán

Talán egy jó évvel ezelőtt robbant a köztudatba az a kezdeményezés, mely során két lelkes "átíró" vagy "álíró" azt vette a fejébe, hogy néhány magyar klasszikus mű rövidített változatának elkészítésével próbál könnyíteni a kötelező olvasmányok által meggyötört ifjúságon. Finoman fogalmazva is elég vegyes fogadtatása volt az ötletnek.

Mázsa Ferenc

Pénteken este a sárhidai általános iskola tanulói mégis arra tettek kísérletet, hogy egy ehhez hasonló módszerrel még jobban megszerettessék az érdeklődőkkel egyik klasszikus mesénket. Pete Istvánné, Nyúl Lászlóné és Kovács Lászlóné tanítónők több hónapos felkészítő munkája után a zsúfolásig megtelt Kultúrház közönsége előtt premierként mutatták be a tanulók Fazekas Mihály legismertebb művét. A mű egy László Tibor átirat, melynek teljes címe: Lúdas Matyi, avagy a libák gágogása.

- A történet humoros, a gyerekek libákat személyesítenek meg és az ő szemszögükből adják elő a történéseket. A felkészülés az intézményi struktúraátalakítás keretében nemrégiben kialakított pénteki heti 3 órás művészet tantárgy keretében zajlott. A színjátszó próba mellett az aktuális kulturális program igényeinek megfelelően  helyet kapott szinte minden alkalommal az ének és tánctanulás is. Nemcsak a szövegtanulás, hanem a szükséges színpadi mozgások gyakorlása, légzéstechnika elsajátítása is zajlott a tanórákon. Ezenkívül nagyon fontos az, hogy az előadás teljes díszletének az elkészítése is jórészt az iskola berkein belül történt - mondta el Pete Istvánné. Egy nagyon újszerű kezdeményezésről van szó, kihívás az is, hogy szinte az egész előadás alatt  mindenki, azaz 20 gyerek a színpadon van.

Szombaton Bakon adják elő a gyerekek a darabot, majd pedig április 16-án a Sármelléken megrendezésre kerülő Weörös Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei megmérettetésére utazik az iskolás társulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!