Rendőrségi

2009.11.03. 06:50

Drogcsempészettel és adócsalással vádolnak egerszegieket

Polietilén granulátum határokon át utaztatásával sikerült forgalmi adót megtakarítani azoknak a férfiaknak, akik hétfőn álltak a Zala Megyei Bíróság elé.

MTI

A hét vádlottat felvonultató ügyben a főügyészség álláspontja szerint a zalaegerszegi Horváth László (44) és a szintén egerszegi Szakács Tibor (35) 2005-ben határozták el, hogy Romániából polietilén granulátumot exportálnak nagy mennyiségben cégük, a Ho-Va-Ho Kft. felhasználásával.

Abban és a következő esztendőben 159 alkalommal, összesen 750 millió forint értékű, 150 millió forint forgalmi adóval terhelt anyagot vámkezeltettek. Minden esetben azzal, hogy az import anyagot az unión belül tárgyi adómentesen exportálják Szlovákiába. A tranzakcióhoz két céget alapítottak északi szomszédunknál, amelyek ügyvezetésére - tisztes havi juttatás fejében - strómanokat kértek fel, de az üzlet irányítása a két férfi kezében maradt. A két szlovák céggel az exportot kívánták igazolni. A Komarnóba szállított polietilén granulátumról a Ho-Va-Ho állította ki a szlovák cégeknek a számlákat, összesen közel 900 millió forintról. A pénzt Horváthtól és Szakácstól kapta a két ügyvezető, akik ezt befizették szlovák cégek számlájára, onnan visszautalták a Ho-Va-Ho-nak. Ez után újra Magyarországra került az áru, mégpedig Horváth és Szakács érdekeltségében lévő cégekhez. Innen jutott a végső, valóságos vevőhöz.

A vádhatóság álláspontja szerint a körbeszámlázás nem szolgált mást, mint az árut terhelő közel 190 millió forint forgalmi adó megfizetésének elkerülését. A történethez tartozik, hogy a büntetőeljárás során - 2006 nyarán - Horváth László a Ho-Va-Ho-t érintő önellenőrzési bevallást tett, amelyben rendezendő adóját a korábbihoz képest nagyságrendekkel magasabbra, több mint 270 millió forintra számította ki.

A vádhatóság kábítószer előállításához használt anyaggal való visszaéléssel is vádolja a férfiakat. Álláspontjuk szerint az ajkarendeki Garai Józseffel (46) 2005 nyarán határozták el, hogy Törökországból efedrint (hasonló az amfetaminhoz) csempésznek hazánkba. Ehhez Horváth régebbi ismerősét, az Isztambulban élő Kiss Margit (55) segítségét kérte. Sikerült ilymódon kiépíteni a kapcsolatot és elkezdődött az efedrin csempészése. Az elszámolásban 5000 levél, levelenként 20 szem efedrinért Garai József szlovák megrendelőitől Horváth és Szakács 500-500 ezer forintot kapott, míg Kiss Margit 2000 dollárt. Emellett állták a szállítás egyéb költségeit: az árut szövetbe rejtve fuvarozták, egy-egy tekercsbe 5000 levél efedrin került.

Az első szállítmány 2005. június végén indult útnak és a következő év szeptemberéig több fuvart is lebonyolítottak. Végül az esztergomi határátkelőhelyen bukott meg az utolsó szállítmány. Ekkor egy Mercedes teherautóban 10 csomag (colli) polár szövet utazott Horváthék szlovákiai cégéhez címezve, és belecsavarva közel 200 ezer darab török gyártmányú efedrin.

A megyei bíróság által tárgyalt ügy befejezése a jövő évnél hamarabb nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!