Rendőrségi

2017.02.13. 18:53

Adócsalásra vették rá a gondnokolt férfit

Nagykanizsa - Gondnokság alatt álló személyt használtak fel az adócsalásra, az ügyben nemrég emeltek vádat.

Zalai Hírlap

A Zala Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint egy büntetett előéletű férfi 2013 decemberében megállapodott cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló ismerősével, hogy alapítson céget és havonta 80 ezer forint ellenében ügyvezetőként állítson ki hamis számlákat. Ezeket aztán egy nagykanizsai családi vállalkozás fogadja majd be. A nehéz anyagi körülmények között élő férfi a megegyezésnek megfelelően megbízója pénzéből és iránymutatásai alapján alapította meg a kft.-t.

A kft. tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott, csak fiktív számlákat állított ki a kanizsai, textíliákkal foglalkozó vállalkozás részére. A valótlan tartalmú számlák a partnercég vezetőjének tudtával bekerültek a könyvelésébe, majd a rajtuk szereplő összegeket átutalták a számlakibocsátó cégnek. Az ügyvezető a jóváírások napján felvette a beérkezett összegeket és átadta megbízójának, akitől közreműködéséért több részletben összesen 450 ezer forintot kapott.

A számlabefogadó nagykanizsai cég pedig érvényesítette általános forgalmiadó-levonási jogát, így a trió tagjai a 2013-as és 2014-es adóévre vonatkozóan 55 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.A Zala Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a három férfi ellen, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására téve indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!