Rendőrségi

2015.03.11. 17:41

Uzsorás házaspárt ítéltek el Keszthelyen

Keszthely - Félelemben tartott és milliókat zsarolt ki áldozataitól az a házaspár, akit szerdán ítélt el a bíróság.

Arany Gábor

A zalaszentgróti, 52 éves K. Vilmos és 45 éves felesége, L. Rita 2002 decemberében vette rá egyik áldozatát fenyegetéssel, hogy valótlan tartalmú kölcsönszerződést kössenek. E szerint az illető egymillió forintot kapott L. Ritától, ám ez ténylegesen nem történt meg. Ezt követően törlesztésként havi 30-100 ezer forintot követeltek áldozatuktól, a nem fizetés esetére bántalmazást, házának felgyújtását helyezték kilátásba. Ugyanezzel az „adósukkal" 2003-ban 1,5 millió forintos jelzálogkölcsönt vetettek fel, amiből 1.3 millió átadására kényszerítették, majd még 490 ezer forint kölcsön átvételéről szóló valótlan tartalmú elismervény aláírására is rábírták. Ezen kívül a szerencsétlen ember a fenyegetések hatására 2003-től havonta 100 ezer forint körüli összegeket adott át a szociális juttatásaiból a házaspárnak. Több év elteltével, 2011-ben az „adós" már nem volt hajlandó fizetni, ekkor L. Rita elvette a bankkártyáját, majd azzal hatszor, esetenként 100 ezer forintot vett fel. Áldozatuknak ötmillió forintot meghaladó kárt okozott a házaspár.

Másik áldozatukkal 2009 elején ingatlanvásárláshoz akartak kölcsönt felvetetni. Ezért többször elvitték autóval Keszthelyre az egyik bankba, ám nem jártak sikerrel, mert az illető a jövedelmi viszonyai alapján nem kaphatott hitelt. A házaspár ezt követően fuvarozás címén 225 ezer forintot követelt tőle, amit ő 2009 márciusától 10 hónapon át törlesztett is, így végül 430 ezer forintot fizetett a házaspárnak.

Az uzsorások a kisebb kölcsönből is vagyont csináltak. Harmadik áldozatuk rokonának még 2001-ben pár tízezer forintos kölcsönt adtak. Bár az adós ezt visszafizette, az uzsorások 2004-re már közel kétmillió forintot követeltek tőle vissza. Ennek megfizetése érdekében a megzsarolt személy és gyermekei ingatlanára adásvételi szerződést kötöttek. E szerint az ingatlant 1,2 millió forintért megvette K. Vilmos. A gyerekek 200-200 ezer forintot kaptak, míg a megzsarolt szülő 600 ezret, de ezt fenyegetéssel visszavették tőle K. Vilmosék.

A büntetőeljárásban a vádlottak tagadták bűnösségüket, állították, nem uzsorakölcsönt adtak, nem fenyegettek senkit. Ezt azonban a károsultak vallomásai cáfolták: egybehangzóan állították: megfélemlítéssel vették el tőlük a pénzüket, a családi pótlékot, illetve más juttatásaikat. Ezzel az érintett családok súlyos nélkülözést szenvedtek el, megélhetésük veszélybe került.

A Keszthelyi Járásbíróságon dr. Aradi Krisztina bíró L. Vilmost 3 rendbeli, társtettesként elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek, s mint visszaesőt halmazati büntetésül 4 év 10 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Feleségét, L. Ritát 3 rendbeli, társtettesként elkövetett zsarolás bűntettében, valamint folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében és becsületsértés vétségében találták bűnösnek. Utóbbiban azért, mert 2013 őszén zalaszentgróti rendezvényen egy rendőrt leköpött; mindezekért 4 év 8 hónap börtönre ítélték.

Az ítélet nem jogerős, a védők felmentésért fellebbeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!