Rendőrségi

2014.10.13. 14:44

Sorozatbetörő rendőrkézen

Zalaegerszeg - Hét alkalommal tört be sikeresen zalaegerszegi iskolákba a 40 éves zalaegerszegi férfi, mielőtt elfogták a rendőrök.

Jóna István

Az első bejelentés augusztus 8-án érkezett a Zala Megyei Tevékenységirányítási Központba (TIK), miszerint a Landorhegyi Általános Iskolába ismeretlen elkövető ablakbenyomás módszerével behatolt és két darab számítógépet lopott el - kezdte az eset ismertetését Andor László rendőr főhadnagy, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának, osztályvezető helyettese. A második bejelentés augusztus 21-én, majd augusztus 24-én újabb jelzés érkezett az ügyeletre. A két betörés során laptopot, projektort és számítógépekkel távozott az elkövető. Egy hónap szünet után szeptember 24-én és október 5-én újból a Landorhegyi iskolába tört be az elkövető, aki ekkor számítógéppel, LCD monitorral és laptoppal távozott az intézményből. Ezzel párhuzamosan szeptember 8-án és október 5-én a Páterdombi Szakképzőből ablakbetörés módszerével hatolt be az elkövető az ott lévő számítógépes tanterembe, és projektort illetve számítógépet tulajdonított el. A Landorhegyi iskolából 611605 forint értékben, a Páterdombi Szakiskolából 56 ezer forint összegben vitt el a betörő műszaki és informatikai számítástechnikai termékeket.

Andor László rendőr főhadnagy, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának, osztályvezető helyettese. Fotó: Jóna István

Az október 5-i utolsó bejelentés alkalmával a Landorhegyi intézmény gondnoka tetten érte az elkövetőt, miközben el szeretett volna szaladni a zsákmányával. A helyszínen ott tartotta egy darabig, de az elkövetőnek sikerült valahogy elfutnia. A gondnok részletes személyleírást tudott adni az elkövetőről a helyszínre érkező körzeti megbízottaknak, akik részletes adatgyűjtést követően, rövid időn belül felderítették a feltételezett elkövetőt.

Az elfogott G. J. 40 éves zalaegerszegi lakos priusza is több hasonló bűncselekményről árulkodott – folytatta Andor László.  Nála házkutatást tartottak, majd előállították. Az elkövetett hét bűncselekményre vonatkozóan októberben beismerő vallomást tett, ami tényfeltáró és részletes volt. Nyílván az egyes műszaki cikkek vonatkozásában van még nyomozati cselekmény, házkutatások, kinél, hol lehetnek. A bűnismétlés miatt az ügyészség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását, azonban a bíróság szabadlábra helyezte.

Andor László kiemelte, a sikeresség köszönhető a KMB szolgálati ágnak és a bűnügyes nyomozóknak, mert amint megvolt a nem is olyan részletes személyleírás, azonnal kiadták azt az egyenruhás állománynak, akik folyamatosan bombázta őket a lehetőségekkel, ki jöhet szóba.

A férfi általában este 7 és 11 óra között hajtotta végre a betörések, iskolazárás után, melynek a zöme hétköznap volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!