Rendőrségi

2012.09.24. 16:47

A kukába tette az aranyat, a szemetesek meg elvitték

Zalaegerszeg - "Maci hiába pecázott sikeresen, mert Rönk a kukába rejtette el a zsákmányt, ami így végül a szeméttelepen kötött ki."

Arany Gábor

Nem mese részlete ez, bár számos hihetetlennek tűnő fordulat hangzott el hétfőn az egerszegi törvényszéken, ahol dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa előtt megkezdődött a kanizsai ékszerbolt és zálogház betörőinek és ügyvezetőjének pere.

Maci, alias Nyári Péter (40) készséggel elismerte, hogy részt vett a 2011. november 20-ára virradóan elkövetett akcióban. Azon az éjjelen a szomszédos pincéből jutottak be a Vasemberházban működő ékszerbolt és zálogház trezorterméig. Vele volt a Rönk becenevű Németh Tibor Zsolt (44) és Gutta János (50). Utóbbi kettő azt vallotta, Nyári Péter hívta őket segítségül. Abban is egyeztek, hogy nekik Nyári mutatta meg a már majdnem kész alagutat. Ezt egyébként a pincében 37,1 méter távolságot megtéve a téglafal kibontásával indították. A 3,7 méteres, emelkedő járat a trezor 20-as betonvasakból épített rácsos falához vezetett. Abban már eltértek a vallomások, hogy ki volt az ötletgazda: Nyári és Gutta egymásra adták az utat. A járat első két méteréről is másként vallottak. Gutta szerint Nyáriék ásták, utóbbi szerint Gutta és két meg nem nevezendő társa volt.

Ahogy eljutottak a rácsig, Nyári horgas vasakkal szó szerint kipecázta a hozzáférhető trezorfiókok tartalmát, és kiadogatta társainak. Már több kiló arany ékszerhez jutottak, amikor azt hitték, megszólalt a riasztó, ezért sietve távoztak. Németh közeli lakására mentek ahol lemérték a zsákmányt, a fürdőszobai mérleg 4,6 kilót mutatott, kétszatyornyi ékszert az ereszcsatornába rejtett Rönk. Németh vallomása szerint - miután Nagybakónakról visszamerészkedett vasárnap este - a csatornából a kukába tette a szatyrokat, a szemetesek meg hétfőn elvitték. Odalett a kincs.

Ám még ezelőtt azon a hajnalon - rájőve, hogy mégsem a riasztó szólt - visszatértek a trezorhoz. Ekkor már flexet is vittek és átvágták a betonvasrácsot, így Nyári becsúszhatott a polcra. No, nem teljesen, ahogy fogalmazott: csak derékig, nehogy beessen a padlóra és jelezzen a mozgásérzékelő. Megint összeszedett mindent, amit csak bírt. Két táskába gyömöszölve szerszámokat, zsákmányt indultak haza, ám a közelben rendőrökbe botlottak és csak Németh tudott elmenekülni, ő meg sem állt Nagybakónakig. Két héttel később fogták el.

A trió 112 millió forint ékszert és pénzt zsákmányolt, ebből 54 millió forintnyi értéket a rendőrök lefoglaltak tőlük.

Az ügy negyedrendű vádlottja Virág István Attila (48), a zálogházat működtető cég egyik ügyvezetője (a felesége a másik). Ő ugyanis a betörés után magához vette a maradék értékek zömét, és a biztosítónak is hamis, 183,6 millió forintos kárértékről adott számot. Sikkasztással, csalással vádolják.

Hétfőn tanúként hallgatták meg a zálogházat működtető kft. ügyvezetőjének korábbi élettárását, aki részt vett anno a trezor kialakításában. A férfi elmondta, 2004 óta nem járt ott, de véleménye szerint a trezorba nem lehetett betörtni bennfentes információ nélkül. Elképzelhetetlen, hogy véletlenül megtalálják a mindenféle érzékelővel védett helyiség pár tenyérnyi pontját, ahol riasztás nélkül be lehetett jutni. Felidézte: korábban a szilveszteri petárdázások, egy-egy kamion miatt is jelzett a rendszer, így kizárt, hogy az ásás, a flexes vasvágásra ne jelzett volna. Ha megfelelő érzékenységre állították és be volt kapcsolva.

- Beüzemelés után a próbán egyetlen anyacsavar bedobásától riasztott - jellemezte az akkori viszonyokat.

A tárgyalást elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!