Rendőrségi

2012.07.28. 06:11

Halálos csatornatisztítás: a pillanat töredéke alatt történt a tragédia

Balatongyörök – Tóth Gábort újra kellett éleszteni, de túlélte a tragédiát. Azt mondja, minden erejével segíteni akart, ugyanezt tenné újra, de talán jóval átgondoltabban. Balatongyörökön, a strandon szerdán reggel csatornatisztítás közben lett rosszul három ember, a kórházban egyikük elhunyt, a többieket a szükséges vizsgálatok és kezelések után hazaengedték.

Sámel József

– Hirtelen történt minden, csak annyit mondtam: megyek le a 2,2 méter mély, elég szűk aknába. Segíteni, segíteni, nem volt ennél fontosabb! A főnököm fogta az egyik kezem, a másikkal segíteni próbáltam. Láttam, hogy az ájultan fekvő János fejére ömlik a szennyvíz, egy ideig sikerült megtartanom. Aztán éreztem, hogy tömény a gáz, kezd velem forogni a világ, kiabáltam, hogy nem bírom tovább. Ezután elszakadt a film. Amikor magamhoz tértem, akkor tudtam meg, hogy újraélesztettek. Körbenéztem, s újra indultam volna segíteni. A kollégák lefogtak, de éreztem is, hogy „megy” a fejem.

A mentőben infúziót kaptam, majd bevittek a kórházba, ahol további kezeléseket kaptam. Ott tudtam meg, hogy János meghalt, a kollégája életben maradt, ápolják. Tóth Gábor folyton azon gondolkozik, mit kellett volna másként tennie. – Baj esetén az ember ösztönösen indul segíteni, igazából nem is gondolkodik. Már tudom, két kötelet kellett volna használni, egyikkel magamat biztosítani, a másikat pedig – amilyen gyorsan csak lehet – a bajbajutottakra erősíteni. Borzasztó, szörnyű volt ez az egész... E szavakat használta Horváth Tibor, Balatongyörök közsA hatósági helyszínelés percei a strandon. A zalai katasztrófavédelem szakemberei is azonnal a bajbajutottak mentésére siettekéggazdája, aki szintén a bajbajutottak segítségére sietett.



– Pillanat töredéke alatt történt minden. Gábor azonnal lement, én fogtam a kezét, hogy baj esetén ki tudjam húzni. Amikor láttam, hogy lecsuklik a feje, azonnal kihúztam – mondta. – Szerencsére sikerült újraéleszteni. Ahogy az akna fölött hajoltam, éreztem, hogy tömény a gáz. Közben az aknából sikerült kihúzni az egyik bajba jutott embert, Jánost viszont a tűzoltók emelték ki. A tragédia, ami maga volt a borzalom, megviselt szellemileg, fizikailag is. A sérülteket már kiengedték a keszthelyi kórházból, a szakértői vizsgálatokat pedig folytatják a hatóságok. Az elhunyt – hatgyermekes, a közéletben kiemelkedő szerepet vállaló – gyenesdiási vállalkozó emlékére szentmisét, megemlékezést tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!