Rendőrségi

2011.12.02. 06:01

Erőszakkal ''húzták le'' a fogyatékos fiút

A lenti Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézmény egy diákja sérelmére folytatólagosan társtettesként, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette, illetve aljas indokból elkövetett személyi szabadság korlátozása miatt emelt vádat a lenti városi ügyészség négy személy ellen.

zaol.hu

A Lenti Városi Bíróságon a minap tartott tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a gősfai Orsós János tudomást szerzett arról, hogy a sértett 2010. szeptember elsején a folyószámláján lévő nagyobb összegű készpénz felvételére jogosulttá válik, ezért elhatározta, hogy az általa tudottan fogyatékos, könnyedén befolyásolható, gyenge fizikumú fiútól fizikai és mentális erőfölényét kihasználva pénzt szerez.

Tervébe beavatta a vele közös háztartásban élő Kalányos Lajost, Kalányos Györgyöt és Orsós Gyöngyit is, akikkel megállapodott abban, hogy a sértett „lehúzását” közösen hajtják végre.

A sértettet Orsós János tanítási időben kicsalogatta az iskola épületéből, majd megfenyegette, hogy amennyiben nem vesz le a számlájáról 600 ezer forintot, megveri. Ezt követően együtt mentek el a város egyik pénzintézetéhez, ahol a sértett 30 ezer forintot vett fel, amit Orsós János még aznap teljes egészében elköltött. Másnap újra megjelent az iskolánál, ezúttal fizikai erőszakkal kényszerítette a sértettet abba az autóba beszállni, amelyben Kalányos Lajos és Kalányos György tartózkodott. Újra a bankfiókhoz mentek, ahol már várt rájuk Orsós Gyöngyi, aki bekísérte a fiút a pénzintézetbe. Ezután Zalaegerszegre utaztak, ahol élelmiszert, műszaki cikkeket és ékszereket vásároltak maguknak, míg a sértettnek - hogy hallgatásra bírják - egy mobiltelefont, később Lentiben pedig egy 65 ezer forint értékű laptopot vettek. A vádlottak nem ismerték el bűnösségüket, azt állították, hogy a sértettől a pénzt csak kölcsönkérték, illetve a fogyatékos fiú önszántából kísérte el őket mind a lenti bankfiókhoz, mind Zalaegerszegre.

A dr. Horváth Zsolt bíró és az ügyész által feltett kérdésekre adott válaszok során azonban többször is ellentmondásba keveredtek. Orsós János még azt is mondta, hogy a rendőrségen valótlan vallomást írattak alá vele. A per februárban folytatódik.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!