Rendőrségi

2011.10.03. 16:42

Négy év börtön a kanizsai polgármesteri hivatal segélyügyintézőjének

Négy év börtön kapott a kanizsai polgármesteri hivatal volt segélyügyintézője, aki jogtalanul utalt ki pénzeket és felét visszakérte a segélyezettektől.

Arany Gábor

Pécsi Katalin (42) a nagykanizsai polgármesteri hivatal ügyintézőjeként kihasználta az ellenőrzés gyengeségét, valamint a segélyek és különböző juttatások nyilvántartására alkalmazott számítógépes  program fogyatékosságait. A program ugyanis nem akadályozta meg, hogy utólag belejavítsanak az adatokba.  Azaz például a segély kiutalását követően is lehetett sztornírozni, így meg nem történtté tenni a kifizetést.

 A megyei bíróságon hétfőn első fokon lezárt ügy lényege, hogy Pécsi Katalin a polgármesteri hivatal gazdasági osztályának segélyügyintézőjeként 2008 második felétől egy éven át három személynek összesen több mint 5,5 millió forintot fizetett ki csalárd módon. Ketten a pénz felét visszajuttatták az ügyintézőnek, aki ezzel a módszerrel 2,7 millió forint pluszhoz jutott.
 
A segélyezettek egyike, Vinczek Andrásné (36) elmondta, hogy az ügyintéző ajánlotta fel neki 2008 júniusában, hogy plusz pénzhez juthat, de az összeg felét visszakéri. Az utalások után pedig szinte azonnal jelentkezett jussáért az ügyintéző. Hasonló módon számolt be esetéről Szita Györgyné (41) is, aki a neki szabályosan járó segélyen túl Pécsi Katalinnak köszönhetően 2008 júniusától 2009. februárig 376 ezer forint többlethez jutott, illetve ennek csak a feléhez.

 Mivel a két asszony egymástól függetlenül azonosan számolt be róla, hogy Pécsi Katalin ajánlotta fel nekik a lehetőséget, ezzel megcáfolták az ügyintéző védekezését is. Ő ugyanis azt állította, hogy megszánta az ügyfeleket, ezért akart rajtuk segíteni, és pusztán kisebb ajándékot - tisztítószereket  - kapott ezért cserébe tőlük.  A harmadik nő nem tudott róla, hogy jogosulatlanul kapott pénzt, s nem is fizetett belőle az ügyintézőnek.
 
A történteket az ügyészi indítványtól eltérően a dr. Gergye Tamás bíró vezette büntetőtanács nem hivatalos személy által elkövetett vesztegetésnek, hanem hivatali visszaélésnek, valamint folytatólagosan elkövetett csalásnak minősítette. Ezért Pécsi Katalint négy év börtönre ítélte. Bűnsegédi közreműködéséért Vinczek Andrásné 2 év, végrehajtásában öt esztendőre, míg Szita Györgyné 8 hónap, végrehajtásban két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Emellett kötelezte őket az okozott közel 5,5 millió forint kár megfizetésére.

 Az ítélet nem jogerős.
Az ügyész téves jogi megítélés miatt, valamint a kiszabott büntetések súlyosbításáért fellebbezett. Pécsi Katalin enyhítést kért, míg Vinczek Andrásné és Szita Györgyné tudomásul vette az ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!