Rendőrségi

2011.10.05. 15:42

Műanyag pisztollyal rabolt bankot: életfogytiglant is kaphat a tettes

Életfogytiglanra is ítélhetik a "három csapás" előírása alapján a takarékfiókokat fegyverrel kirabló férfit.

Arany Gábor

A megyei bíróságon szerdán kezdődött perben ismertetett vádirat szerint a sümegi Matolcsi László (43) tavaly június 23-án reggel a balatonszentgyörgyi takarékfiókba toppant be kezében fegyverrel.

Pontosabban: annak látszó eszközzel érkezett és az alkalmazottakat a pénztár tartalmának átadásra kényszerítette, majd a széfet is kinyittatta velük. Itt 5,5 millió forintot zsákmányolt. Ezt a takarékot egy hónappal később újra felkereste, a támadás ugyanúgy zajlott le, akkor 6,6 millió forinttal gazdagabban távozott. Az arcát baseballsapkával, napszemüveggel takaró Matolcsi hasonlóképpen ismételt a gyenesdiási takarékfióknál is. Ide először fegyveresen július 6-án reggel fél kilenc tájt lépett be és 9,2 millió forinttal távozott. A következő látogatásra augusztus 16-án került sor, ám ekkor szemben találta magát a biztonsági őrrel, aki megfutamította, sőt üldözőbe vette. Mégis el tudott menekülni, mert az őr megtorpant, amikor az utcán Matolcsi szembefordult vele és lelövéssel fenyegette meg.

Ez a sümegi férfi második kudarca volt, mert augusztus 4-én reggel az alsópáhoki pénzintézetben is felsült. Itt az egyik alkalmazott kihasználva pillanatnyi zavarát, megütötte Matolcsi kezét, sőt a fegyver csövét is megfogta és ekkor rájött, hogy a pisztoly műanyagból van, amit közölt társaival is. Ennek hatására Matolcsi elmenekült.


A férfi utoljára augusztus 19-én reggel fél kilenc tájt lendült akcióba. Zalaszentivánon kezdett, de itt az alkalmazott meglátva a fiókhoz érkező férfinél a fegyvert, már ki se nyitotta a bejárati ajtó elektromos zárját. Matolcsi Kemendollár felé elhajtott és bő fél óra múlva már Jánosházán ment be a takarékba, ahol 950 ezer forintot zsákmányolt. Az összesen 22,5 milió forintot rabolt férfit pár órával később fogták el a rendőrök

Matolcsi László szerdán Mesterházy István bíró kérdésére csak a két sikertelen rablási kíséretet vállalta magára, annak ellenére, hogy a többi helyszínen is olyan nyomokat rögzítettek, amelyek a bűnösségére utalnak. A szerdai tárgyaláson az is kiderült, hogy az elvált, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező férfi anyagi gondokkal küzdött. Épp ezért volt különös, hogy többször bérelt autókat. Állítása szerint pusztán csavarogni akart a Balaton partján. Ezzel szemben az ügyészség álláspontja szerint a férfi a gépkocsikkal rabolni is járt.

A 43 éves férfi védekezésében arra hivatkozott, hogy kényszerítették a bűncselekményekre. Hitelezői, két férfi ugyanis megfenyegették, hogy családjának lesz baja, ha nem adja meg tartozását. Állítása szerint ők mondták meg neki, hogy fegyveres rablással szerezzen pénzt, ők jelölték ki, melyik pénzintézetet kell megtámadnia, s tőlük kapta a lopott rendszámot, amit az akciók idején a bérautókra szerelt fel. Ezeket a személyeket azonban nem volt hajlandó megnevezni, mondván, félti családját. Elmondása szerint megbízói, megfélemlítői belenyugodtak abba, hogy kétszer is felsült, és hozzátartozóinak azóta sem lett bántódása.

A tárgyalás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik. Amennyiben a férfit elmarasztalják a fegyveres rablásokért, akkor életfogytig tartó szabadságvesztést kap, ami a három csapás elvének első ízbeni alkalmazását jelenti.



Előzmények:

Eletfogytiglant is kaphat: vádemelés a három megyés takarékszövetkezet-rabló ellen

Gyenesdiási rablás: 300 ezer forintos jutalom a nyomravezetőnek!

Megijedt: Bátor alkalmazottak futamították meg a rablót (további részletekkel)

A mosdóba zárta az alkalmazottakat a rabló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!