Rendőrségi

2011.04.07. 12:48

3,5 évre ítélték a sikkasztó tótkomlósi vállalkozót

Sikkasztás miatt jogerősen három és fél év börtönnel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a tótkomlósi férfit, aki tizennyolc nagy értékű lízingelt teherautót adott át jogellenesen egy általa irányított fuvarozócégnek.

MTI

Az 57 esztendős, büntetett előéletű Horváth Sándor a tótkomlósi székhelyű Lúd 2000 Kft. egyik tulajdonosa volt, és a vállalkozás szakmai tevékenységét is ő irányította, emellett ügyvezetőként dolgozott a szintén a békés megyei városban alapított Béke és Szeretet Kft.-nél.
   
A teherfuvarozással foglalkozó Lúd 2000 Kft. - egy másik vállalkozás helyébe lépve - tizennyolc teherautót lízingelt CIB Lízing Rt.-től. A kft. nem közvetlenül fizetett a pénzügyi vállalkozásnak, hanem az egyik ügyfelétől neki járó fuvardíjat engedte át lízingcégnek. A fuvardíjak azonban többször nem érkeztek meg a CIB Lízinghez, ezért az 2004 júliusában felmondta a szerződéseket. A jelentős elmaradások ellenére néhány hónap múlva folytatták a lizingkonstrukciót, a lejárt tartozások rendezésére pedig a CIB Credit Rt. 2005 júniusában 22,8 millió forint kölcsönt nyújtott a cégnek.
   
A vállalkozás a kölcsönt sem törlesztette, ezért a CIB Lízing 2006 májusában a szerződéseket újból felmondta. A Lúd 2000 Kft. tartozása ekkor már mintegy 90 millió forint volt. A felmondóleveleket a vádlott átvette, de kijelentette, nem tud fizetni, és a teherautókat sem adja vissza, mert a fuvardíj átengedésével törleszteni fogják a tartozást. A CIB Lízing ezután feljelentést tett, és a rendőrség lefoglalta a járműveket. A Legfőbb Ügyészség ekkor még úgy látta, nem történt bűncselekmény, ezért a lefoglalást elrendelő határozatot hatályon kívül helyezte. A vádlott 2006. november 30-án visszakapta a teherautókat, és továbbra is szervezett fuvarokat.
   
2007 februárjában azonban felszámolták a Lúd 2000 Kft.-t, a vádlott ekkortól semmilyen jogcímen nem rendelkezett a teherautókkal, ennek ellenére sajátjaként kezelve, átadta őket a szintén általa irányított Béke és Szeretet Kft.-nek.
   
A vádlott cselekményével 71,9 millió forint kárt okozott a CIB Lízingnek, ebből a gépkocsik lefoglalásával csupán 13,5 millió forint kár megtérült.
   
A vádlott az eljárás során ténybeli beismerő vallomást tett, de bűnösségét tagadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!