Rendőrségi

2011.03.24. 09:29

305 milliót akart eltitkolni egy étterem

Mintegy 305 millió forint bevételt akart eltitkolni - és ezzel az adózás alól kivonni - egy Pest megyei éttermet üzemeltető vállalkozás, amely pénztárgépének adatait illegális elektronikai megoldással hamisította meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a NAV ellenőrei egy próbavásárláson arra figyeltek fel, hogy bár a vásárlás ellenértékéről szabályos pénztárgépi nyugtát, illetve az áfatörvényben meghatározott adattartalmú elektronikus pincérblokkot kaptak, ez utóbbi alkalmas volt a nyugta helyettesítésére és így a fogyasztók megtévesztésére.
   
A revizorok pénzügyőrökkel és informatikusokkal tértek vissza. Kiderült, hogy a pénztárgépen PC-bemenet volt, így az eladó egy billentyű alkalmazásával vagy annak mellőzésével dönthetett, hogy a vásárlást megjeleníti-e a pénztárgépben, vagy csak a megtévesztő pincérblokkot nyomtatja ki.
   
A társaság négyéves működése alatt 305 millió forintot meghaladó bevételt titkolt el, miközben bevallásai szerint több éve veszteségesen üzemelt.
   
A NAV átfogó vizsgálatot rendelt el, az adóhiány és a bírság megállapításán túl vizsgálják a társaság ügyvezetőjének büntetőjogi felelősségét is.
   
A NAV tapasztalatai szerint egyes vendéglátósok ma már elsősorban nem a nyugtaadás kikerülésével trükköznek, hanem manipulált szoftverekkel igyekeznek a bevételt eltitkolni - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!