Rendőrségi

2011.01.19. 18:35

Metrókocsik: a BRFK hűtlen kezelés miatt indított eljárást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított szerdán eljárást a metrószerződéssel kapcsolatban - közölte a BRFK.

MTI

Közlésük szerint ismeretlen személy ellen folytat nyomozást a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya. A budapesti rendőrség a vagyoni hátrány nagysága miatt az ügyet átadja a Nemzeti Nyomozó Irodának - olvasható a közleményben.
   
A metrókocsikról szóló szerződést a BKV 2010. október 20-án mondta fel, miután az Alstom nem tudta időre leszállítani a 2-es metróra szánt szerelvényeket.
   
Az Alstommal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es vonalra 150 millió euróért, és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.
   
A Fővárosi Önkormányzat június 3-i döntése értelmében a BKV vezérigazgatójának meg kell szüntetnie az Alstom konzorciummal kötött szerződést, ha a gyártó július végéig nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt a 2-es vonalra szánt szerelvényekre. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a végleges típusengedély kiadását október 18-án utasította el.
   
A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom legfeljebb tíz százalékos kötbérköveteléssel élhetett. Az előlegre, illetve a jó teljesítésre vonatkozó bankgaranciát a BKV lehívta, és bejelentette kötbérigényét is. Ehhez azonban nem férhet hozzá, mivel a nanterre-i bíróság december végén kihirdetett határozatában helybenhagyta az Alstom kérelmét, amelyben azt kérték, a BKV ne hívhassa le a garanciákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!