Rendőrségi

2010.11.22. 16:38

Kiskunlacházi gyilkosság: 19 évet kapott a vádlott

Tizenkilenc év fegyházra ítélte a kiskunlacházi gyermekgyilkosság vádlottját erőszakos nemi közösülés, emberölés és kifosztás miatt hétfőn első fokon a Pest Megyei Bíróság.

MTI

A nem jogerős ítéletben a fegyházbüntetés kiszabása mellett P. Józsefet tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és kötelezték a csaknem 19 milliós bűnügyi költség megtérítésére.

H. Nóra holttestére 2008. november 23-án a helyi kiserdőben talált rá édesapja, miután hiába várták haza előző este a lányukat, aki a művelődési házban szórakozott. A vádirat szerint P. József megerőszakolta, majd megölte a 14 éves lányt. Az áldozat mobiltelefonját és egyéb értékeit a nyomozók a vádlott lakásán, egy porszívó porzsákjában találták meg. Az ügyész a vádlottra életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte a perben.
       
Az ítélethirdetés előtti utolsó szó jogán P. József a hétfői tárgyaláson azt mondta: "Nagyon sajnálom, hogy így alakult, szándékosan soha nem tettem volna ilyet. Bár az elmúlt másfél év alatt többször kifogásolták, hogy nem látszik rajtam semmilyen érzelem, ez nem azt jelenti, hogy nem sajnálom - egyszerűen ilyen vagyok..." - tette hozzá.
   
Szalay Csaba bíró ezután kihirdette a 19 év fegyházbüntetés kiszabásáról szóló első fokú, nem jogerős ítéletet, amely szerint P. József a leghamarabb a büntetése négyötödének a letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.
   
Mint azt a bíró indoklásul elmondta, a már-már megtorló jellegű életfogytiglannal szemben a törvényi maximumhoz (20 évhez) igen közel álló, 19 évnyi fegyházbüntetés a büntetőtanács szerint visszatartó erejű és kellően szolgálja a társadalom védelmét. Hozzáfűzte: a bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe az életellenes bűncselekmények számának országos és Pest megyei emelkedését, illetve azt, hogy a gyilkosságot P. József halmazatban (éjjel, útonálló módon, ittasan, fiatalkorú sérelmére) követte el. Enyhítő körülmény legfeljebb a vádlott büntetlen előélete lehetett - közölte.
   
A bíró a tárgyalás végén kitért a Pest megyei rendőrök szakszerű, a bíróságot nagyban segítő munkájára, valamint arra is, hogy noha a média a kiskunlacházi gyermekgyilkosság kapcsán olykor tovább korbácsolta az indulatokat, alapvetően korrektül tájékoztatta a közvéleményt a bűnesetről és annak fejleményeiről.
   
A napra pontosan a gyilkosság második évfordulóján hozott elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, P. József enyhítésért fellebbezett.
   
Ruzsbaczky Nóra, a vádlott kirendelt védője az erőszakos közösülés és a kifosztás bűntette alóli felmentést indítványozta, továbbá kérte, hogy P. József további elhelyezésénél legyenek tekintettel a védencét eddig ért sorozatos atrocitásokra.    
   
P. József  a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletének kihirdetéséig előzetes letartóztatásban marad - mondta ki végzésében a Pest Megyei Bíróság.
   
A tárgyaláson az áldozat családtagjain kívül jelen voltak a lány egykori iskolatársai is, akik - csakúgy, mint a megtört szülők - láthatóan kevesellték a 19 évnyi büntetést. Azt suttogták egymás között, hogy noha szeretnék megvédeni H. Nóra becsületét, a sajtónak nem akarnak nyilatkozni, mert félnek szavaik elferdítésétől.
   
A hallgatóság soraiban ott ült Ármós Sándor dandártábornok, Pest megye rendőrfőkapitánya, valamint Papp Péter bűnügyi igazgató is, aki az MTI kérdésére azt felelte: nagyjából hasonló ítéletre (pontosabban: 20 évre) számított.


Korábbi cikkeink az üggyel kapcsolatban a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!