Rendőrségi

2010.07.21. 08:41

Verték és fojtogatták a 80 éves Mariska nénit

Egy pokróccal letakarták és fojtogatták Mariska nénit a támadói, akik szerencsére megijedtek, és kereket oldottak, amikor idős áldozatuk segítségért tudott kiáltani.A nemespátróiakra pedig jellemző, hogy figyelnek egymásra: Mariska néni is azonnal segítséget kapott. Mi több, az immár menekülő rablókat is elkapták a helybéliek.

Szalabán Attila

Mint arról hétfőn portálunk beszámolt, egy  vasárnapi ebédfőzés közben rontottak rá egy idős nemespátrói asszonyra a tolvajok, ám a 80 éves néni annyira kiabált, hogy megfutamította a tetteseket, akiket a falu szélén a helyiek feltartóztattak.

A hatóság közlése szerint három román állampolgár rontott be a nemespátrói házba, egyikük plédet dobott az idős nőre és társával bántalmazták is az asszonyt, akinek végül hangos kiabálása menekülésre késztette a támadókat. A hívatlan vendégek egy női táskát zsákmányoltak, mellyel csupán a falu határáig jutottak, ahol a helybéliek a rendőrök megérkezéséig visszatartották őket. Ellenük - egyidejű őrizetbe vételük mellett - a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon csoportosan elkövetett rablás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás - áll a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében, mely nyomán Nemespátróra indultunk.

Mint kiderült, egy hét alatt többször is feltűnt a településen egy sötétkék autó, melyből három idegen  két nő és egy férfi szállt ki, s gyanús eredetű láncfűrészeket, fűkaszákat kínált olcsón eladásra a helybélieknek. A jármű vasárnap délelőtt is megjelent a falu egyik utcájában.

- Éppen bementem a hálószobába, és annak az ablakán keresztül észrevettem, hogy egy sötétkék kocsi áll Mariska néni házával szemben, s abból két nő furcsán, mintegy lopakodva megy be az udvarra  - idézte fel a történteket az egyik szomszéd.  -  Kisvártatva meghallottam a néni hangját, amint kikergeti az idegeneket, akik ki is jöttek, beültek a kocsiba.

- De nem mentek el, hanem alig egy perc múltán már egy férfivel együtt megint beosontak a házba. Nem sokkal később hallom, hogy jajgat a Mariska néni.

 



- Korábban vásároltam utcai árusoktól olcsó ruhát, függönyt, de ezeket még sosem láttam  -hallottuk a még mindig a történtek hatása alatt álló, alaposan megijedt Mariska nénitől.  - Amikor másodszor bejöttek, a magasabb nő szó nélkül bement a szobába, az alacsonyabb meg kint maradt velem. Amikor kijött, rám borítottak egy plédet, és a közben belépő férfi ököllel verte az államat, fojtogatott, aztán a hajamnál fogva felemelt.

Az idős asszony kiabálásától megijedtek a rablók, és menekülőre fogták. Közben a szomszédok már hívták a segítséget  - szerencsére pont akkor ott termett egy fiatalember, aki Suzukijába pattanva üldözőbe vette a triót. A falu határában utol is érte őket, és a közelben dolgozó sógora segítségével visszafordította az utóbb román állampolgároknak bizonyult támadókat. A helyszínen pedig már számos helybéli, köztük Gilicze Sándor polgármester is várta őket  - mielőtt bárkiben is felmerülne: egyetlen pofon sem csattant. Nem sokkal később megérkeztek a rendőrök, akik őrizetbe vették a rablókat, s megtalálták azt az idős asszony táskáját is, melyet egy plédbe csavarva hoztak ki a házból a támadók.

 - Ebben a faluban figyelnek egymásra az emberek, biztos vagyok benne, hogy akárki kerül bajba, azonnal többen is futnának segíteni -  ezt már Dömötörfy Sándortól hallottuk.  - A Mariska pont ennek, no meg a lélekjelenlétének köszönheti, hogy viszonylag megúszta a történteket. Ahogy meghallottuk a jajgatását, mindjárt összefutott a nép, a fiam meg üldözőbe vette a rablókat. Mikor megfogta őket, mindjárt azt mondták neki: Nem bántottuk a nénit!. De a fiam meg a sógora nem hittek nekik, hiszen akkor miért menekültek volna.



A falubeliek mindenesetre még mindig döbbenten tárgyalják a történteket, hiszen szerencsére ritkán történik bűncselekmény Nemespátrón. Ugyanakkor akit megkérdeztünk, mindenki úgy fogalmazott: ha baj lenne, biztosan követnék a bátor fiatalember példáját, és üldözőbe vennék a bűnözőket.   

 

OLDALTÖRÉS: Az elővigyázatosság a legjobb fegyver

 

 

 

Az elővigyázatosság a legjobb fegyver

Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adásvétel, vagy kölcsön. Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük. Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

• Első és legfontosabb szempont, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba!

• Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát (kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat)!

• Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel Önök a családtagot, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátádásról!

• Javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzüket ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!

• Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben bámészkodó idegenekre! Ha ilyen személy az Önök környezetében lakókról érdeklődik, adjanak kitérő választ!

• Nagy segítség a Rendőrség számára, ha minél jobb személyleírást tudnak adni az idegenről és megjegyzik gépkocsijának rendszámát. Amennyiben pedig megtörténik a baj, ne változtassák meg a helyszínt, ne takarítsanak fel, ne mosogassák el például a vízkérés ürügyén bekopogtató idegen után a poharat, hiszen így fontos nyomok is elveszhetnek!

• Minden gyanús körülmény esetén értesítsék a Rendőrséget, mivel közös érdekünk, hogy ne váljon senki áldozattá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!