Reklám

2009.06.18. 13:00

Bulgáriának segítség kell

Szófia - Bulgáriának szüksége van az IMF hitelére, mert segítene az országnak kijutni mélyülő gazdasági recessziójából. Ezt Bojko Boriszov nyilatkozta az amerikai sajtónak, Boriszov jelenleg Szófia főpolgármestere, de a várakozások szerint a július 5-i parlamenti választások után kormányfőnek nevezhetik ki.

zaol.hu

A The Wall Street Journal azt írja, hogy Boriszov szerint az IMF-fel kötendő hitelmegállapodásra az ország pénzügyi biztonsága érdekében is szükség lenne. A főpolgármester szerint az lenne jó, ha Bulgária GDP-arányos államháztartási hiányát 2 százalék alá tudná levinni.

A bolgár pénzügyminiszter a napokban mérsékelt optimizmusát hangoztatta, hogy Bulgária képes működni az IMF segítsége nélkül is és a kormány minden el fog követni a deficit elkerülése érdekében. Sztanisev kormányfő és a jegybank vezetése teljességgel elvetette eddig a gondolatot, hogy az ország nemzetközi pénzügyi segítségért forduljon.

Bulgária gazdasága az idei év első negyedében 3 és fél százalékkal zsugorodott, az első visszaesés volt 12 év óta. Tavaly a GDP még 7 százalékkal nőtt. 

Nemzetközi pénzügyi körökben egyre jobban aggódnak, hogy a bolgár valuta leértékelési nyomás alá kerül, mint egyes balti országok valutája.

Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!