Reklám

2011.02.19. 10:10

Energiatakarékos eszközök a konyhában (x)

Kevesen tudják, de a hazai energiafelhasználás 40 százaléka köthető az építéssel és azok működtetésével összefüggő energiafelhasználás rovására. Ezért fontos, hogy tegyünk meg mindent épületeink, lakásunk, munkahelyünk környezetkímélő építése és működtetése érdekében.

zaol.hu

Már az új épület tervez(tet)ésekor fontos szempont, hogy mértéktartóan határozzuk meg igényeinket. Egy túlzottan nagy építmény, a kihasználatlan fűtetlen terek, hibás fűtési-hűtési rendszerek fenntartása olyan költséget jelenthet, amelyek akár megfizethetetlen a család, vagy fenntartó intézmény számára.

Éppen ezért fontos tudatosítani, hogy a 3 hónap, vagy 1-2 év alatt létrehozott épületek a hazai építési szokásokat tekintve 80-100 évig üzemelnek, azaz az építéskori viszonyoknak megfelelően fognak évtizedek múlva is "fogyasztani" (energiát, vizet,). Ha a fenntartható fejlődés szerinti építkezést választjuk az épületeket "lineáris folyamatok" helyett "körfolyamatok" elve szerint alakíthatjuk, s ez a szemlélet nem csak környezetvédelmileg, de pénztárcánknak is hasznos lehet. A környezetbarát építészeti módok: alacsony energiafelhasználású ház, passzív ház, aktív ház, szalmabála ház, stb.

Mire kell törekednünk? Például a nem megújuló energiaforrások használata helyett a megújuló erőforrás-használatra, a tájolásra, a praktikus térszervezésre, a szerkezettervezéssel támogatott energiatakarékosságra. Az építési anyagok kiválasztásánál természetes és helyi anyagokat válasszuk, megújítható, vagy ásványi nyersanyagot tartalmazzanak, lehetőleg minél nagyobb százalékban.

A megfelelő nyílászárók tervezése és kiválasztása az épület megjelenése és használhatósága szempontjából is nagyon fontos. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a környezet védelme, az anyagtakarékosság, a megfelelő hőszigetelő képesség mellett a tartósság is érvényesüljön. Az energiatakarékosságot nagyban segíti, ha megújuló energiaforrásokat használunk (napkollektor, napelem, légkollektor, szélturbina), és A, vagy A+ energia osztályú háztartási berendezéseket választunk.

A korszerű háztartási villamos gépek, például a legújabb villanytűzhely, hűtőszekrény, mosógép már 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régi, korszerűtlen típusok.

Egy kis odafigyeléssel, rengeteg energiát takaríthatunk meg - és ez semmibe se kerül!
- Sütés, főzés közben például érdemes jól felaprítani a főzendő anyagokat és csak annyi vízben főzni, amennyi fel-tétlenül szükséges. Ha főzés helyett inkább párolunk, mert akkor nem kell fölöslegesen vizet melegíteni és a végén nem öntünk ki tápanyagot a főzőlével együtt. És tegyünk fedőt a fazekakra, lábosokra és negyed annyit fog költeni a főzésre!

- A hűtő - folyamatos működése miatt - egy átlagos család villamos energia fogyasztásának kb. 30%-áért felel. Tehát ezen a területen is jelentős energia-megtakarítást érhetünk el, leginkább odafigyeléssel, sem mint befektetéssel. Érdemes a hűtőszekrényt jól elhelyezni: soha ne tegyük hőforrás - tűzhely vagy fűtő-test - közelébe, lehetőleg lakásunk leghűvösebb részében keressünk neki helyet. A fal és a gép hátsó, hőleadó rácsa között legalább egy tenyérnyi rés legyen. A gép felett is hagyjunk legalább ennyi rést, hogy a meleg szabadon távozhasson. A fagyasztóból az ételt előbb a hűtőbe tegyük át. A felengedő étel hűti környezetét, így energiát takarít meg.

- A legtöbb háztartásban géppel mosnak. Az automata mosógép által felvett energia 10-20%-a a szivattyút és a motort működteti, a többi a vizet melegíti. Mosásnál részesítsük előnyben az alacsonyabb hőfokú programokat, pl. a 40 °C-os kímélő programot! Erre a korszerű mosóporok lehetőséget adnak. Főzőprogramot csak valóban indokolt esetben használjunk!

- Világítás: Az izzólámpák esetében a felhasznált villamos energia mindössze 2%-a hasznosul világítás-ként. Fénycsövek használatakor viszont a hatásfok már 10%.A fénycsövek a hagyományos izzólámpáknál 60-80%-kal kevesebb energiát igényelnek. Bár a kompakt fénycsövek drágábbak, mint a hagyományosak, viszont ötödannyit fogyasztanak, és az élettartamuk is 6-8-szor nagyobb.

- Szórakoztató elektronika: a távkapcsolóval irányítható televíziós készülékek, videók, hi-fi berendezések készen-léti (stand-by) állapotuk alatt is fogyasztanak energiát. A teljesítményfelvétel ugyan nem nagy, de állandó. A ritkán használt berendezéseket (pl. video) érdemes áramtalanítani. A számítógép monitor fogyasztása 55-90W között mozog a mérettől és a megjelenített színektől függően. A megtakarítás a monitorok esetében az 52-88W értékek körül mozoghat. A monitorok általában egy "rendszer" (Gép, nyomtató, monitor, külső meghajtó, adapter stb.) energiafogyasztásának 75%-át teszik ki. Csökkenthetjük a fogyasztást, ha sötét hátteret, képernyővédőt használunk; ha az energiakímélő üzemmódot bekapcsoltuk, illetve hosszabb távollét esetén a monitor kikapcsoljuk.

Tudatos fogyasztásunkkal nem csak környezetünket, de pénztárcánkat is védjük.

A projekt címe: "Zöld hullám – Dunántúl"  (KEOP-6.1.0/B/09-2010-0014)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ: www.okoregio.eu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!