Receptek

2014.04.28. 12:15

Gyümölcsös kalács recept

A kalács nem csak húsvétkor finom, tanácsadónk, Kőrösi Ferencné, Manyika egy különleges receptet ajánl olvasóinknak.

A gyümölcsös, magos kalács hozzávalói: egy csomag szárított élesztő, kb. 1,5 dl tej, 8 dkg cukor, 10 dkg pirított napraforgómag, 20 dkg aszalt sárgabarack, 50 dkg liszt, egy csomag vaníliás cukor, 2 egész tojás, 8 dkg vaj, plusz a sütőforma kikenéséhez.

A mázhoz: 10 dkg napraforgómag, 2 evőkanál méz, egy evőkanál tejszín, vagy tej, 5 dkg vaj.

Régi kedvenc új köntösben. Kétszer kelesztett magos. Fotó: Kőrösiné

Az élesztőt elkeverjük a tejjel, egy teáskanál cukorral és tizenöt percig állni hagyjuk. Közben a sárgabarackot apróra feldaraboljuk, a lisztet tálba szitáljuk, csipetnyi sót teszünk bele, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a vajat. Ezt elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, s az élesztős tejet. Beletesszük a sárgabarackot és a napraforgómagot is. Alaposan kidolgozzuk, letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. Kivajazzuk a sütőformát, ez lehet kb 26 centis cserép kuglóf sütő, de tepsi is. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, kb 70 cm hosszú rúddá formáljuk és a kör alakban a sütőformába helyezzük. Ismét letakarjuk és meleg helyen még 20 percig kelesztjük. Ekkor betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb 30 percig sütjük. Ha a teteje kezd pirulni letakarhatjuk sütőpapírral, vagy elvágott lisztes zacskóval és a hőt is csökkenthetjük. Mielőtt készre sül vegyük ki, és kenjük meg a mázzal. A máz alapanyagait forraljuk fel, míg kissé barnás lesz és egy ecset segítségével kenjük rá a tésztára. Tegyük vissza 10 percre, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. Csak a kétszeri kelesztés miatt vesz több időt igénybe.

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik