Receptek

2013.05.27. 08:24

Mákvirág recept

Látványos sütnivalót ajánl Kőrösi Ferencné.

Magyar Hajnalka

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 350 ml tej, 2 e.k. porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 ek olaj.

Töltelék: 8 evőkanál darált mák, 8 ek. porcukor, dkg olvasztott vaj, 2 zacskó vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja, kicsi fahéj. A kenéshez 2 tojássárgája.

A langyos tej 1/3 részébe tegyünk egy kiskanál cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Fokozatosan a többi tejjel és olajjal jól kidolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Téglalap alakúra (30X40 cm) sodorjuk, megkenjük a nem teljesen felolvasztott, de puha, jól kenhető vajjal, hogy a mák megragadjon rajta. Rászórjuk a cukros mákot, meghintjük vaníliás cukorral, fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.

A tésztát szorosan feltekerjük, koszorúba fogjuk, a végeit összedugjuk. Nagy gáztepsibe sütőpapírt teszünk , erre tesszük a koszorút és itt fogjuk behasogatni úgy, hogy ne vágjuk át keresztben teljesen a tésztát. Ahogy ferdén bevágtuk, mindjárt fordítsuk félre a szeletet, lapjára igazítsuk. Egyáltalán nem bonyolult. Letakarva 20 percig meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük a tojások sárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt piros, ropogósra sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült- e. Ha megkopogtatjuk, kongó hangot ad.

Aki nem szereti a mákot, készítheti dióval is, ugyanolyan finom és mutatós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!