Púder Nélkül

2013.07.24. 22:00

Ha hiperaktiv a gyerek

A hiperaktív gyerekről sok a tévhit, ezért megkérdeztük a témáról Gaál Judit parapszichológust, akinek férje és három gyermeke is veleszületetten hiperaktív, illetve Kozsa Anita természetgyógyászt. Mindketten a hiperaktív gyerekek segítésének szentelik munkájukat; egyéni megoldást kínálnak a kezelésükre.

Uma Anett

- A hiperaktivitás lehet genetikailag öröklött, illetve jelentkezhet valamilyen ételallergia vagy bizonyos hiányállapotok, például az ásványi anyagok hiánya miatt is. Ha nem öröklött, akkor nevelési módszerekkel és más eszközökkel jól kezelhetőek, sőt akár teljesen megszüntethetőek a problémák - árulta el Gaál Judit parapszichológus.

- Honnan lehet tudni, hogy egy gyerek hiperaktív?

- Ezek a gyerekek figyelemzavarral küzdenek, és túlmozgás figyelhető meg rajtuk. Mások, mint a többiek. A probléma iskolás korban mélyül el, amikor a gyerekről kiderül, hogy nem tudja végigülni a 45 perces órákat, és a tanítója nem ismeri fel, hogy őt plusz feladatokkal kellene ellátni ahhoz, hogy ne unatkozzon az órán, hiszen sokszor ő pár perc alatt megoldja azt, amin a többiek tovább elmélkednek. Ha nem kapnak dicséretet, csak szidást, büntetést, azt ők is visszafordítják, és büntetni kezdik a környezetüket. A folyamatos negatív élmény frusztráltságot okoz bennük, és valamivel magukra akarják vonni a figyelmet, ezért rosszalkodnak - magyarázza a parapszichológus.

- A hiperaktivitás nagyon sok esetben táplálkozási probléma, az esetek jelentős hányada mögött a túlzott cukorfogyasztás áll. A szénhidrát felesleges energiát szabadít fel, amihez hozzá lehet szoktatni a gyerekeket, akik később egyre erősebben követelik az édességeket. Már babakortól figyelni kell erre, lehetőleg csak vizet igyon a csecsemő. Ha már fennáll ez a helyzet, akkor óriási erő kell ahhoz, hogy leszoktassuk őket az édességről, mert gyakran dührohamot, elvonási tüneteket okoz. A másik ok az ételszínezékekre, tartósítószerekre való allergia, emiatt is lehet hiperaktív egy gyerek - mondja dr. Kozsa Anita természetgyógyász, gyógyszerész.

- Mit tehet a szülő?

- Fontos tudni, hogy a hiperaktivitás nem betegség, hanem állapot. A szülőnek a táplálkozási szokások kialakításában lehet szerepe. Viszont nagyon fontos, hogy a hiperaktív gyermekek szülei végtelenül türelmesek legyenek, és megpróbálják megtanítani nekik, hogy hogyan fordíthatják javukra az energiájukat. A hiperaktív gyerekekből lesznek ugyanis a legsikeresebb üzletemberek, vagy sportolók is - tette hozzá Gaál Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!