Púder Nélkül

2013.02.20. 13:23

Tavaszi tisztulás infrakabinban

Zalaegerszeg - Jön a tavasz, ez az időszak talán a legalkalmasabb a fáradt szervezet felfrissítésére. Hogyan kezdjük el? Erről kérdeztük Nagy Andrea szakértőt.

Szabó Judit

- A szervezetet először a méreganyagoktól kell megszabadítani. Minden más, például a vitaminfeltöltés, a mozgás, az alakformálás csak ezután következhet -  hívta fel a figyelmet a sorrend fontosságára az életmód-tanácsadó.

A méreganyagok eltávolításának többféle módja lehet. Ezek közül az egyik leghatékonyabb az infraszauna, amely az oxigén-felvétel szempontjából is nagyon fontos szervünkön, a  bőrünkön  keresztül  tisztít, és kitűnően  felfrissíti a szervezetet.  Teljesen más elven működik, mint a finn szauna, és másra is való.

- A finn szauna a szervezet immunerősítését szolgálja - mondta Nagy Andrea.  - A kabinban nagyon meleg van, 90-100 Celsius fok, s onnét kilépve hideg, gyakran jeges vízbe merül a szaunázó. Ezután visszamegy a finn szaunába, majd ismét a jeges vízbe. Az extrém hideg és meleg váltakozása rendkívüli módon edzi a szervezetet, így az ellenállóbb lesz minden vírusos és bakteriális fertőzéssel szemben. A finn szaunát csak egészséges emberek használhatják, csak az edzettek bírják. Szív- és érrendszeri betegségben, vagy magas vérnyomásban szenvedőknek semmiképpen nem ajánlott. Az infraszaunában nem a meleg dolgozik, hanem az infravörös sugárzás, amely mélyen behatol a bőr alá, felmelegíti a sejteket, és azok mélyéről kinyomja a méreganyagokat. Ez nem terheli meg a keringést, így azok is használhatják, akiknek magas a vérnyomása. Az infraszauna már 30-35 fokos melegben kifejti jótékony hatását. Kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek problémájuk van a nyirokkeringéssel, de  olyan embereknek  sem kell kerülniük, akik nem bírják a bezártságot. Ha résnyire nyitva marad az ajtó, akkor is működik  a méregtelenítő funkció.

Koltai Kinga is kipróbált egy fényterápiás infraszaunát.  Itt  egyáltalán nincs olyan meleg, mint a finn szaunában. Fotó: Katona Tibor

Az infraszauna használata a bőrproblémák kezelésének ugyancsak jó módszere. Az aknés arcbőr például látványosan javul, ha legalább öt alkalomból álló infraszauna-kúrát alkalmazunk. Az eredmény általában már a második kezelés  után szembetűnő.

Míg a finn szaunában rövidebb ideig tartózkodunk, és többször visszamegyünk, az infraszaunában első alkalommal akár háromnegyed órát is el kell tölteni az eredményhez, és gyakran csak a 35. percben kezdünk el izzadni. A kúra előrehaladtával csökken a tisztulási idő, jellemzően 15 perc után jelennek meg az első izzadságcseppek. Ilyenkor elegendő összesen 30 percet eltölteni a kabinban. A végén egy gyors zuhanyozás után teljesen felfrissülünk. Akinek visszeres a lába, annak azonban olyan infraszaunát kell keresnie, ahol kikapcsolható a vádlimelegítő infravörös sugárzó.

A méregtelenítés folyamata lelki feltöltődés is egyben. Jót tehet, ha nem társaságban, hanem egyedül kezdjük a kúrát, vagy a párunkkal együtt zavartalanul éljük át az infraszaunás tisztulás élményét.

Nagy Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy a méregtelenítés fontos eleme a víz.

- A víz a külső és a belső tisztulás szempontjából egyaránt elengedhetetlen - említette az életmód tanácsadó. - Ha nem iszunk elegendő mennyiségű tiszta vizet, az olyan, mintha ha nem zuhanyoznánk naponta. A víz a vért is tisztítja, nem is beszélve a nyirokrendszerről, sőt: a bőr hamarabb és jobban öregszik, ha kevés vizet fogyasztunk. Manapság sok pénzt elköltünk krémekre, hogy külsőleg hidratáljuk a bőrünket, de érdemes gondolni arra is, hogy belülről hogyan segíthetnénk - ajánlotta Nagy Andrea.

Hozzátette: a tavaszi tisztítókúránkból nem maradhat ki az emésztőrendszer sem, amelynek a munkáját méregtelenítő teákkal, rostdús táplálkozással, kímélő diétával és speciális béltisztító kúrákkal támogathatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!