Púder Nélkül

2012.07.19. 07:24

Már öt évtizede kozmetikus - Szúrós tekintetet kért a tiszt

Zalakaros – Higanyos fehérítő krém, fenyőgyanta és méhviasz keveréke, színes ceruza, égetett gyufaszál. Ötven évvel ezelőtt még ilyen és ehhez hasonló anyagokkal szépültek a nők a kozmetikákban. A világ azóta megváltozott, de akad, aki még emlékszik arra, hogyan keverték a gyógyszertárakban recept alapján a kenceficét.

Sámel József

Ma már nehéz elhinni, de 50 évvel ezelőtt mindössze egyetlen végzett kozmetikus dolgozott Nagykanizsán. A szakmai körökben még ma is emlegetett Ani néni állítólag Budapestről, a Váci utcából tette át székhelyét a dél-zalai városba, s ő volt az, aki 1962-ben elkezdte a kozmetikus tanulók képzését. Első tanítványa Harcz Lajosné Marika volt, aki a mai napig aktívan dolgozik, jelenleg Zalakaroson saját szalont vezet.

– Ani nénihez közel hatvanan jelentkeztek, de évenként csak két tanulót vett fel – emlékezett vissza Harcz Lajosné, aki megsúgta: akkoriban bizony szükség volt némi hátszélre, ám aki tehetségtelennek bizonyult, az úgyis elvérzett a kétéves képzés alatt. – Az elméletet egy vastag könyvből tanultuk meg, a különböző krémek, gyanták, színezőanyagok készítéséhez pedig receptúrát kaptunk, amit a gyógyszertárakban kellett kikevertetni. Az arcbőr halványításához például higanyos fehérítő krémet használtunk, ami ma már elképzelhetetlen lenne. A nők szemöldökét is olyan tartós festékkel színeztük, amit manapság már nem lehet használni, a szemet egy elégetett gyufaszállal húztuk ki feketére. A gyantázás sem úgy történt, nezőanyagok készítéséhez pedig receptúrát kaptunk, amit a gyógyszertárakban kellett kikevertetni. Az arcbőr halványításához például higanyos fehérítő krémet használtunk, ami ma már elképzelhetetlen lenne. A nők szemöldökét is olyan tartós festékkel színeztük, amit manapság már nem lehet használni, a szemet egy elégetett gyufaszállal húztuk ki feketére. A gyantázás sem úgy történt, mint manapság, a fenyőgyanta és méhviasz keverékét először fel kellett forralni, majd leszűrni, s ezt a hercehurcát minden alkalommal el kellett végezni, ha új vendég érkezett.

Marika az elmúlt öt évtizedben számos kozmetikust kinevelt, ugyanakkor szaktudását is folyamatosan bővítette, gyarapította. A hagyományos kezelések mellett a végleges szőrtelenítés vagy a mostanság divatos szépészeti száj- és szemöldöktetoválást is elsajátította.

– Sokat változott a szakma az elmúlt évtizedekben, rengeteg új anyag, illetve új berendezés jelent meg – mondta a kozmetikus. – Természetesen a nők is változtak az idők során, sokkal merészebbek, kihívóbbak, feltűnőbbek lettek, mind a sminkek, mind az egész megjelenést illetően. Arról már nem is beszélve, hogy a mai modern szépségipar már nem feltétlenül csak a szakmaiságról szól, sok vendéget „elkábítanak” a marketinggel. Pedig nincs annál jobb érzés, ha valakin valóban segíteni tudunk.

Hálás vendég akad szép számmal Harcz Lajosné praxisában. Mint azt a kozmetikus elmesélte: sok évvel ezelőtt egy tinédzser fiú arcbőrét tette rendbe, szegény fiatalnak tele volt gennyes pattanással az arca, amiért kortársai csúfolták, kiközösítették. A kis kamaszból azóta felnőtt férfi lett, családot alapított, s ha Zalakaroson nyaral, meglátogatja egykori jótevőjét.

– Persze vicces sztori is bőven akad ennyi év után – folytatta Marika. – Egyszer egy katonatiszt arra kért, fessem be feketére a szemöldökét, hogy szúrósan, erélyesen tudjon nézni az újoncokra.

Egy kozmetika hangulatához a napi pletyka is hozzátartozik, ott ahol sok nő fordul meg, mindig hallani valami újdonságot, érdekeset, meghökkentőt. Marika is sok dologról, szerelemről, megcsalásról, válásról szerzett így tudomást, ám mint mondta: a kozmetikában be is zárult a kör, az információ továbbadása szigorúan tilos, nem szabad ugyanis visszaélni a vendégek bizalmával.

– Egy kozmetikus kicsit pszichológus is, meghallgatja a vendéget, ha tud, tanácsot ad, és nem utolsó sorban a szépészeti kezelésekkel visszaadja a önbizalmat – vélekedett Harcz Lajosné, aki büszke arra, hogy két lánya mellett még vagy két tucat kozmetikust kitanított az elmúlt 50 évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!