Programok

2015.09.27. 18:57

Programok, rendezvények Zala megyében szeptember 28-tól

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 28-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 5.

Szüret és borkezelés

Nagykanizsa – Hétfőn 17 órakor Borkezelés és egyéb őszi teendők a kertben és a szőlőben címmel tart előadást a HSMK-ban Varga József.

Az aradi hősök tiszteletére

Lendva  – Az Aradon kivégzett 13 honvédtábornokra emlékeznek hétfőn este hét órai kezdettel a Bánffy Központban. A műsor keretében  a lenti Honismereti Egyesület tagja, Budai Tünde tart előadást Vértanúk és özvegyeik címmel.

OKTÓBER 4.

Hetési nyelvi és létmorzsák

Göntérháza – Vasárnap délután két órai kezdettel  a határon túli  település faluotthonában mutatja be Muravidéki (hetési) nyelvi és létmorzsák című kötetét a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke  egykori alapítója és nyugalmazott vezetője. dr. Varga József. Az eseményen egyben a helyi Hetés Művelődési Egyesület és a  Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet 85. születésnapja alkalmából is köszönti a szerzőt.

Bunkertúra

Vasárnap Lovásziból indul gyalogos túra 9 órakor a település környékén fellelhető főbb óvóhelyekhez, közismertebb nevükön a bunkerekhez. A túra útvonala érinti majd a nemrégiben felújított Sári-forrást is.

Szőlő, must, bor

Vasárnap 15.30-tól a teskándi Kemence Ház előtt közös szőlődarálásra, préselésre és mustkóstolásra várják mindazokat, akik tudni szeretnék, miként készül a bor. 16 órától zenés-táncos produkciók is szórakoztatják a közönséget.

Jótékonysági gyaloglás

Tízmillió lépés érted és értük – e szlogen jegyében várják október 4-én, vasárnap 10 órától Zalaegerszegen jótékonysági gyaloglásra mindazokat, akik beteg gyermekek gyógyulását kívánják elősegíteni. A résztvevők támogatói jegyek megvásárlásával segíthetik a Zala Megyei Kórház gyermekosztályának munkáját. A regisztráció 9.30-tól zajlik a kórház Zrínyi utca felőli parkolójában. Innen indul és ide is tér vissza a séta a Kossuth utca, a Rákóczi út és az Ady Endre utca érintésével. A jótékonysági sétára kortól és nemtől függetlenül várnak kicsiket és nagyokat, szólóban, barátokkal, családosan egyaránt.

OKTÓBER 3.

Zarándoklat Pusztacsatárba

Zalaegerszeg – Szent Ferenc tiszteletére zarándoklat indul szombaton (október 3-án) a pusztacsatári kegyhelyre Nagy Gézáné hitoktató (Öveges-iskola) és Ocsovai Grácián atya (Jézus Szíves ferences plébánia) szervezésében. Az andráshidai iskolánál 8.30-kor lesz a találkozó, a zarándokok busszal mennek Zalaszentgyörgyig, onnét 9.30-kor gyalog indulnak tovább. Pusztacsatárban 11.30-kor lesz szentmise.

Erdésznap a csácsi arborétumban

Zalaegerszeg – Szombaton 10 órától a csácsi arborétumban rendez erdésznapot az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai és Zalaegerszegi Helyi Csoportja. A rendezvényről, amelyre a belépés ingyenes, tegnap tartott sajtótájékoztatót Vissi Géza, az egerszegi csoport titkára, és Jozwiak Bernard elnök. A program keretében egyebek közt lesz erdei túra, fadöntési bemutató, motorfűrész kiállítás, erdei játszóház, bemutatkoznak a hagyományőrző faművesek, s műsort ad az ostffyasszonyfai citerazenekar és népdalkör. Az erdésznap kiemelt témája a klímaváltozás jeleinek, tüneteinek bemutatása. A rendezvényre ingyenes buszjáratok indulnak a Kovács Károly térről 10, 11 és 13.30 órakor, vissza pedig 14 és 17 órakor.

Novelláskötet bemutatója

Lendva – Az alsólakosi születésű, ám jelenleg a szerbiai Magyarkanizsán élő Kávai Anna mutatja be A nehezék című, novellákat és egyéb rövidebb terjedelmű írásokat tartalmazó új kötetét szombaton a határon túli városban. A délután fél ötkor kezdődő író-olvasó találkozónak a Bánffy Központ biztosít helyet.

Állatbarátok napja

Zalaegerszeg – Negyedik alkalommal rendez a Göcsej Kutya Klub állatbarát napot ezen a hétvégén a Zala-réten. A zalaegerszegi klub a rendezvénnyel egyben csatlakozik az állatok közelgő világnapjához, amit másnap, október 4-én tartanak. Ennek apropóján szombaton 13 órától a megyeszékhelyen a Zala utcai telepükön – az új vasúti híd után – kezdődnek a díjtalanul látogatható programok. Az első, mondhatni, bemelegítő látnivalót a gazda-kutya csapatversenyek szolgáltatják majd a közönségnek. A fél kettes megnyitót a házigazdák, a Göcsej Kutya Klub tagjainak zenés bemutatója követi. Ezután állategészségügyi előadások, kutyás elsősegélynyújtás és higiéniás tanácsok segítik a gazdikat. A bemutatók sorát 14.15-kor az őrző-védők kezdik, amit az agility, a frizbi és a vadászebek követnek, a sort pedig a solymászok zárják. A nap végén ráadásként szépségversenyen választják meg Zalaegerszeg legszebb kutyáját. Emellett egész nap lehet majd ismerkedni és játszani a Göcsej Kutya Klub terápiás kutyáival és bemutatkoznak a vakvezető ebek is. A gyerekeket emellett arcfestés, ugrálóvár és pónilovaglás is várja. A rendezvény jótékony célokat is szolgál, ezért szívesen fogadják a látogatóktól a kutyás használati eszközöket és tápokat, amiket az egerszegi állatmenhely, illetve az állatvédelmi járőrszolgálat kap meg. Tehát nagyon fontos, hogy minden kilátogató, aki teheti, hozzon magával valemilyen kutyák számára hasznosítható holmit, tárgyat, tápot, játékot, amit a menhelyeken örömmel fogadnak.

Elszármazottak találkozója

Porrogszentkirály – A somogyi település október 3-án szombaton 13 órától első alkalommal szervezi meg az elszármazottak találkozóját a volt iskola helyén működő Öregtölgy vendégházban. A rendezvényre minden egykori a faluban élőt és hozzátartozóját várják, akik a korabeli tablókból kiállítást is láthatnak. A műsorban 14 órától a Kávészünet együttes ad koncertet.

Agártalálkozó

Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Bödei Agármustrát. A program 10 órakor kezdődik, a délelőtt futtatásokkal telik, 14 órakor pedig kiállítás nyílik Tóth Zoltán agaras témájú festményeiből. Lesz tűzikovács bemutató, s megválasztják Böde 3 legkedveltebb agarát is.

Szüreti felvonulások

Csonkahegyháton a faluközpontból indul szombaton 13.30-kor a szüreti felvonulás, amit lovasbemutató is színesít. A kulturális programban fellép a pálfiszegi Noha Csapat, a németfalusi Hat Kappan Balett Kar és a csonkahegyháti Retro Tánckar. Este szüreti bálra várják a közönséget. Szentpéterúron ugyancsak szombaton, 14 órakor indul el a szüreti menet, benne a település pályázaton nyert új autójával. A megállóhelyeken a programot szervező polgárőrök vendégelik meg a vonulókat. Este bál, zenél a Pulzus. Keménfán szombaton tartják a főző- és borversennyel egybekötött szüreti felvonulást. A felvonulás 14 órakor kezdődik, a programban fellép a Zala Táncegyüttes. Beleznán szombaton 14 órakor tartanak szüreti felvonulást. A menet a kultúrház udvaráról indul, majd a feldíszített kocsik végigjárják a település utcáit. Este 20 órától szüreti bált rendeznek a kultúrházban. Alsórajkon szombaton 13.30 órától veszi kezdetét a felvonulás, majd este, 20.30 órától batyus bált rendeznek a faluházban.

Lecsófesztivál

Szombaton tartják meg a rossz időjárás miatt elmaradt szüreti felvonulást és lecsófesztivált Gutorföldén. A lovas kocsis, bringás, traktoros és táncos-zenés felvonulás 12 órakor indul a községből Rádiházára, majd a résztvevők a szabadtéri színpadhoz érkeznek vissza. Itt 15 órakor kezdődik a fesztivál, lecsófőző versennyel. Az étkeket szakértő zsűri díjazza, az eredményt 17 órakor hirdetik ki.

Horgászverseny

Szombaton Tornyiszentmiklóson, az újfalusi horgásztónál kerül sor a „Mura Összeköt Bennünket ” okiratot aláíró magyarországi horgászegyesületek, a Zala Megyei Horgász Szövetség és a Lovászi Bányász HE közös rendezésében a Mura Kupa horgászversenyre. A csapatok 3 szektorban, l bottal úszós felszereléssel horgászhatnak A megnyitó 7.30-kor kezdődik, a verseny 9 órától délig tart, ezután következik a mérlegelés. Az eredményhirdetést a lovászi önkormányzat éttermében tartják.

Gesztenye és bor

Nyolcadik alkalommal rendezik meg szombaton Tormaföldén a gesztenye, bor és toros fesztivált. A főzőverseny 9 órakor kezdődik, a megnyitót 13.30-kor tartják. A szórakoztató programban 14 órakor a Kerka Táncegyüttes lép fel, 14.45-kor lesz a főzőverseny eredményhirdetése, majd fellép a Félkótás Citerabanda, a Hevesi Sándor Színház, Csepregi Éva, valamint a Suhancok együttes. Az este tűzijátékkal ér véget.

Szüreti barangolás

Pincétől – pincéig tartó 23 kilométeres túrára invitálják az érdeklődőket szombaton a szentgróti és környékbeli szőlőhegyeken. Regisztrálni a Művelődési Központnál lehet reggel 7 órától, itt lesz a rajt is, 8 és 9 óra között.

Egészség és sport

A keszthelyi Egészségfejlesztési Iroda a helyi Mazsola sportcentrumban kínál egészségmegőrző programot szombaton 10 és 15 óra között. Szűrésekkel, bio ételek és italok bemutatójával és kóstolójával, valamint sportprogramokkal várják a résztvevőket.

A zene világnapja

Szombaton 18 órakor az alsópáhoki Művelődési Házban népszerű dallamokat ad elő a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, valamint csellón Farkas Olivér és hegedűn Alföldi Nelli.

Könyvbemutató

Lendván, a Bánffy Központban szombaton délután fél ötkor a mutatja be az alsólakosi születésű, ám jelenleg a szerbiai Magyarkanizsán élő Kávai Anna A nehezék című, novellákat és egyéb rövidebb terjedelmű írásokat tartalmazó új kötetét.

OKTÓBER 2.

Keresztény értelmiségiek

Zalaegerszeg – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) október 2-án, pénteken 18 órától rendezi meg a hangversenyteremben „s rendezni végre közös dolgainkat” című országjáró fórumát. A program házigazdája Vigh László országgyűlési képviselő, a meghívottak: Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója és Lanczendorfer Erzsébet, a győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke, a rendezvény moderátora.

Vándorkiállítás

A kemendollári faluházban pénteken 17 órakor nyílik meg az a vándorkiállítás, ami Pókaszepetk, Zalaistvánd, Kemendollár, Vöckönd és Gyűrűs összegyűjtött tárgyait, értékeit mutatja be.

D’Clinic Studios

Pénteken 19 órakor nyílik meg a zalaegerszegi szolgáltatóház volt mosodájában kialakított műteremben (Rákóczi u. 2-4.) a D’Clinic Studios MiXER-programjában részt vevő szeptemberi rezidens művészek – Kieran Butler (Ausztrália), Rob Burton (Egyesült Királyság), Amy Ritter (USA) – beszámoló kiállítása

OKTÓBER 1.

A zene hétvégéje

Hévíz - Ismét hangulatos zenei programra invitál minden érdeklődőt a Festetics György Művelődési Központ, ezúttal a zene világnapja alkalmából. Az október 1-jén kezdődő háromnapos rendezvény a könyvtárban 13 órakor hangszersimogatóval és Soós Arnold vezetésével egzotikus hangszerek bemutatójával indul, majd 19 órától a díszteremben az Illyés-iskola tanárainak és növendékeinek ünnepi koncertjével folytatódik. Pénteken 16 órától zenés foglalkozás vár kicsiket és nagyobbakat, szombaton 15 órától pedig a Musica Antiqua próbájába tekinthet be a nagyérdemű, szintén a könyvtárban.

A zene világnapja

Zalaegerszeg – A zene világnapja alkalmából koncertet ad a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. Az együttes az egerszegi zsinagógában lép fel ma 19 órakor. A műsorban Bach Overture a C-dúr zenekari szvitből, Csajkovszkij Rokokó variációk, Haydn Üstdob szimfónia, valamint Bartók Román népi táncok című műve szerepel. Pál János vezényel, csellón közreműködik Jakobovics Nikoletta. A zenekar holnap Keszthelyre látogat ezzel a műsorral, a koncert 18 órakor lesz a Balatoni Múzeumban.

A muraközi népviseletről

Lendva – Csütörtök este hét órai kezdettel, a Városi Könyvtár olvasótermében mutatják be a horvátországi Csáktornyán élő Lucija Krnjak Moja bastina – Az én örökségem című, a muraközi népviseletről szóló kötetét. Az író-olvasó találkozón az eredetileg 2009-ben megjelent kiadványt maga a szerző, illetve Mihaljevic Kantor Vlado, a könyv szerkesztője ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe. A moderátor dr. Halász Albert etnográfus lesz.

Az idősek hónapja kínálata

Zalaegerszeg – Az egész október hónapot idősbarát programoknak szenteli a megyeszékhely önkormányzata. A sorozat október 1-jén, az idősek világnapján indul a Keresztury VMK-ban, ahol a 14.30-kor kezdődő műsoros ünnepségen több más rendezővel együtt a város is képviselteti magát. Október 7-én főzőversennyel egybekötött piknik lesz az Idősek Otthona udvarán, másnap a Szenior Akadémia előadása kínál programot. Október 16-án sportvetélkedőn bizonyíthatják fittségüket a nyugdíjasok a Petőfi-iskolában, 20-án pedig a díszokleveles pedagógusokat köszöntik a hangversenyteremben. Egy nappal később kulturális vetélkedő teremt alkalmat agytornára a VMK-ban, a hónap zárórendezvényét pedig október 29-én, csütörtökön 14 órától tartják a hangversenyteremben. Ekkor a különféle díjak, elismerések átadásán túl népszerű vendégelőadót is köszönthet a publikum, Böjte Csaba ferences szerzetes személyében.

Makovecz Imre rajzai, grafikái

Lendva   – Makovecz Imre: Rajzok címmel nyílik kiállítás délután öt órakor a Kossuth-díjas  néhai  építész munkáiból az általa tervezett lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A november 20-ig látogatható tárlatot dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mutatja be.

SZEPTEMBER 30.

Színházbarátok köre

Zalaegerszeg – Szeptember 30-án, szerdán 16 órakor a Hevesi Sándor Színház nézőtéri büféjében a Színházbarát Kör vendége lesz Szerednyei Béla Jászai-díjas, érdemes művész, aki a Doctor Herz rendezőjeként tartózkodik Zalaegerszegen. A musicalt majd október 9-én, pénteken 19 órakor mutatja be a zalaegerszegi társulat. A színházbarát kör szerdai ráhangoló beszélgetését Iványi Ildikó nyugalmazott tanár vezeti.

SZEPTEMBER 29.

Fórum a vizekről

Gyenesdiás – A Balaton és vízgyűjtő-gazdálkodás címmel rendez fórumot a Nők a Balatonért Egyesület ma 14 órától a községházán. Szó lesz a forrásokról, a csapadékvizekről és a karsztvizekről, a balatoni mederkotrásról és az iszapkezelésről, majd arra keresik a választ a résztvevők, hogy mit tehetünk a Balaton és természeti értékeinek védelméért.

Dr. Freund Tamás előadása

Nagykanizsa - Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja tart előadást 29-én 17 órakor a Piarista-iskola rendezvénytermében. A téma: belső világunk és az információrobbanás hatásai.

KIÁLLÍTÁSOK

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum: Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása; Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény; „Rákosi börtönei” című kiállítás

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum: „Rejtett kincseink” című kiállítás

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: „Forma – Szín – Harmónia” című képzőművészeti kiállítás

Keresztury VMK: Generációk – Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel kiállítása

Móricz Galéria: A Türjei Fotóklub kiállítása

Kézművesek Háza: Vitrinkiállítás: Bujtor Tibor fafaragó, népi iparművész kiállítása

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: Emberek, utak, kapcsolatok, Dél-Zala évezredei; Egyszer volt az ősember

Képzőművészetek Háza: Tájak, korok – Z. Soós István kiállítása; „Meseszerű látomások, valóság és képzelet játékai”, válogatás Z. Soós István grafikáiból; Utazások négy kontinensen – Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek kiállítása

Magyar Plakát Ház: Augustin Juriga fotóművész „Lahorei arcok – Pakisztán” című fotókiállítása

Hevesi Sándor Művelődési Központ: Belső Világunk Festőközösség tagjainak kiállítása; Alkotó diákok – a Dr. Mező Ferenc Gimnázium tanulóinak kiállítása

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből; „Amiről a kövek mesélnek” című kiállítás (római és középkori kőtár); Balatoni halak akváriuma (állandó kiállítások); Árpád népe – Gyula népe – A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidéken című kiállítás

Balaton Színház: Mayer István szobrászművész kiállítása

Hévíz

Festetics György Művelődési Központ: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (Szent András Reumakórház „B” osztály); Tavak titkos kertje – tavirózsa és lótusz a művészetben


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!