Programok

2016.10.16. 19:21

Programok, rendezvények Zala megyében október 17-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 17-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

November 6.

Makovecz Imre születésnapján

Lendva – Makovecz Imre születésnapjához kötődően rendezik meg ismét az általa tervezett 11 hazai és határon túli épületben, így a lendvai Városi Színház- és Hangversenyteremben is a Héttorony Fesztivált. A muravidéki városban november 6-án, vasárnap este fél hatkor kezdődő rendezvény keretében előbb Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész nyitja meg a Pagony Ars Topia tájépítész csoport munkáit bemutató kiállítást, majd a Cimbaliband, valamint az Első Pesti Rackák együttesek adnak koncertet. 

November 4.

Gyalogtúra borkóstolóval

Völgyifalu – Hatodik alkalommal szervezi meg a muravidéki település turisztikai egyesülete a Márton napjához kötődő, korkóstolóval is egybekötött gyalogtúráját. A rendezvényt pénteken tartják, a résztvevőket fél ötre várják a helyi faluotthonhoz, onnan indulnak a Gyepü- és Rác-hegyen át a település vadászotthonához. Útközben több pincénél is lehetőség lesz újbormustrára, míg a vadász-otthonnál borkeresztelőt is tartanak. 

November 3.

Válasszuk ki a falu vitézét!

Nova – Játékos lovagi tornát szervez a novai gyerekeknek a helyi IKSZT, 11.03-án délelőtt bátorságpróbával és ügyességi feladatokkal kívánják a falu legnagyobb vitézét megválasztani. Ezen felül közös filmnézés is várja az érdeklődőket, pénteken pedig csajos napot tartanak az intézményben.

Őszi kézműves foglalkozás

Resznek – 11.03-án délelőtt 10 órai kezdettel gyermekek részére tartanak őszi kézműves foglalkozást a települése könyvtárában. A résztvevőket arra kérik, hogy üres befőttes üvegeket vigyenek magukkal, amiket majd alapanyagként használnak fel a munkák során. A délután négyig tartó programot közös filmnézés is színesíti. 

November 2.

Készíts lámpást Márton-napra!

Zalalövő  – 11. 02-án délelőtt 10 órától kézműves játszóház várja a gyerekeket a Salla Művelődési Központba. A résztvevők többek közt lámpást készíthetnek a november 11-i Márton-napi felvonulásra, ehhez alapanyagként csak egy befőttes üveget kell magukkal vinniük. Lesz továbbá asztalifoci, asztalitenisz és társasjáték is. 

Rendezvények 1956 emlékére ZalaegerszegenRészletek itt>

OKTÓBER 23.

Kiállítás 1956-ról

Hévíz - Október 23-án 18.30-kor tartják az 1956-os pályázat díjátadó ünnepségét a Muzeális Gyűjteményben, majd kiállítás nyílik Utunk 1956. október 23-ig címmel.

Közös imádság, dalok mellett

Nagykanizsa    – Október 23-án, vasárnap 16 órától zenés áhítatot tartanak a Kálvin téri református templom gyülekezeti termében. A közös imádságra, éneklésre a családok apraját-nagyját várják.

A forradalom évfordulóján

Zalaszentgrót  - Október 23-án, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján   a Szent Imre templomban misével kezdődik a zalaszentgróti ünnepség, 9 órakor.     A történelmi emlékműnél 10 órakor     Varga Lajos nemzetőr, dandártábornok mond  beszédet. A  műsorban, amely 10.30-kor  kezdődik a művelődési központ színháztermében.  közreműködnek a Deák-iskola   tanulói és a Szentgrót Táncegyüttes.  Rossz idő esetén az ünnepi beszéd is a színházteremben hangzik el.

OKTÓBER 22.

Elfeledett értékek

Keszthely - Rácsodálkozhatnak a város rejtett értékeire mindazok, akik részt vesznek a Balatoni Múzeum szombati programján. A múzeum füzeteiben kérdéseket (s a válaszokhoz némi segítséget) találnak a bejárandó útvonal mellett található objektumokról. A kissé elfeledett értékek felfedezésére vállalkozók 9 és 14 óra között vehetik át a lapokat és a térképeket a múzeumban, s ugyanott adhatják le a játék napján 16 óráig. A részvétel ingyenes.

Koncert és buli

Zalaegerszeg  - Szombat este kilenctől a Keresztury VMK-ban egy akusztikus koncerten mindössze egy lábdobszerű stomp-box, egy looper, valamint egy finoman effektezett gitár segítségével mutatja be saját szerzeményeit az ország egyik legképzettebb zenész-énekese, Pély Barna.

Nagykanizsa - A Shabby Blues Acoustic elnevezésű formáció szombat este nyolckor a The Clutch Pubban lép fel.

Zalaegerszegen, a Studio-ban szombat este Collective Machine, Robin Futaki és Renatoo zenél.

Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombat este a Freya Band bulizenekar játszik, míg a program sztárvendége a D.J. Szatmári & Jucus páros lesz.

OKTÓBER 21.

Gyümölcsészet és lehetőségei

Csöde  – A település és térsége gyümölcsészetéről tart előadást péntek este öt órai kezdettel az önkormányzat épületében Kovács Gyula erdész. A rendezvényen többek közt a még fellelhető és megmenthető régi gyümölcsfákról, továbbá az egykori gyümölcsészeti hagyományok továbbvitelének lehetőségeiről lesz szó.

Az ötvenes évek történései

Csesztreg - Az ötvenes évek helyi eseményeiről szóló visszaemlékezéseket tartalmaz az a kötet, melynek bemutatóját pénteken este hat órakor tartják a község művelődési házában. A Falubarát Egyesület által szervezett rendezvényen - ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról is megemlékeznek - a szerző, Zsupánné Illés Margit mutatja be a kiadványt.

Október végi tiszta lángok

Zalaegerszeg - Október végi tiszta lángok 1956-2016 címmel nyílik tárlat október 21-én, pénteken 17 órakor a városi hangverseny- és kiállítóteremben, ahol a Zalaegerszeghez és Zala megyéhez kötődő művészek számára kiírt képzőművészeti pályázat pályamunkáit mutatják be. A programon Balaicz Zoltán polgármester mond köszöntőt, a november 19-ig látogatható kiállítást Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Női lelki nap az óvodában

Zalaegerszeg - Gertraud Evanzin schönstatti Mária-nővér vezetésével október 21-én, pénteken 17.15-től női lelki napot tartanak a megyeszékhelyi Szent Család Óvodában. A Bécsből érkező nővér az előadást németül tartja majd, gondolatait tolmácsok fordítják le a hallgatóság számára. A program címe: Igazgyöngy rejtőzik benned, fedezd fel!

Koncert és buli

Zalaegerszegen, az Angels-ben péntek este SanFranciscoBeat, Raul Young, HiBoo, Mark Kessler, Dave Smith és SlotX keveri a zenét, holnap pedig D.J. Do-Ti, azaz ÉNB Zsófi lesz a hangulatfelelős.

Keszthelyen, a Club Of Colors-ban péntek este Az év rappere címmel kitüntetett Varga Márk, azaz G.w.M. lesz a sztárvendég.

Lendván, a Padláson péntek este nyolctól három hardcore/punk zenekar, a horvát Fat President és Pricke Vriste, valamint a szlovén Mental Strike játszik.

Fityeházán e hét végén tartják a Joy’s Café születésnapi partiját. Péntek este a mulatós és bulizene képviselői, azaz Éder Gábor, a Freya Band, a Mura Band, Tatai Zsolti, Rezsek Zsolti, a Flört és a Zero lépnek fel, míg szombaton az elektronikus zene kerül a fókuszba, D.J. Jankerboy, D.J. Sokol, D.J. Czege, Fábián Márton és Golden D. jóvoltából.

OKTÓBER 20.

Hangácsi Marci akusztikus estje

Zalaegerszeg – A zalaegerszegi származású énekes-gitáros, Hangácsi Marci lép fel csütörtökön este nyolc órakor a Díszpinty Gasztro Bárban. A jelenleg Budapesten elő zenész az Under The Bridge front-embereként szerzett hírnevet magának szülővárosában, majd megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját. Ezzel párhuzamosan az Acoustic Blues Duo-val lépett fel, oldalán a szájharmonikás Kránitz Tónival. Budapestre költözése után főként szólistaként dolgozik.

A Beatles előtt tisztelegnek

Nagykanizsa - A Retró kávéházi esték sorozat keretében október 20-án (csütörtök) 19 órakor a Medgyaszay Házban a The Bits együttes ad koncertet. Az ország egyik legnépszerűbb Beatles-emlékzenekara ezúttal is a legendás „gombafejűek” legnagyobb slágereit adja elő.

OKTÓBER 19.

A szeretetet tanulni kell

Nagykanizsa  – Az élet nagy kérdéseire válaszol – a biblia segítségével – október 19-én szerdán, fél hattól, Horváth Gábor, a nágocsi rehabilitációs ház szakmai vezetője. Az Adventista Gyülekezet szervezésében megrendezendő program első állomásán arról hallhatnak az érdeklődők, hogyan lehet okosan, jól szeretni.

Fákat ültetnek a temetőben

Gelse  - Tizennyolc hársfacsemetével gyarapítja a helyi Princivil Értékteremtő Egyesület a község temetőjét. Az első világháború hőseinek emlékére ültetendő fasor létrehozásából a falu lakói is kivehetik a részüket. A szorgos kezekre a gödrök ásásánál lesz szükség, október 19-én szerdán, 16 órára várják az önkénteseket. A fasor ünnepélyes avatóját október 28-án 14 órakor tartják.

Az Énekmondó ünnepi műsora

Zalaegerszeg - Október 19-én (szerdán) 18 órakor a Keresztury VMK-ban mutatja be Nagy Gáspár „Október végi tiszta lángok” című verse alapján készült, az ’56-os forradalomnak emléket állító zeneművet az Énekmondó együttes. A műsorban fellép a Liszt-iskola kórusa.

OKTÓBER 18.

Hangverseny

Keszthely - Keszthelyi kórusok adnak közös hangversenyt október 18-án, kedden 17 órakor a Balaton Színházban. Fellép a Csány-Szendrey iskola, a Ranolder-iskola, a Kis Szent Teréz plébánia énekkara, valamint a Salve Regina Kórus és a Helikon Kórus. A műsorban közreműködő együttesek közösen is énekelnek, Bartók Béla  keszthelyi gyűjtéséből is előadnak egy népdalcsokrot. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Konferencia 1956-ról

Lenti - A Honismereti Egyesület kedden 10 órától konferenciát rendez   a művelődési központban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A rendezvény előadói közt  lesz Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ megyei elnöke, valamint Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese is. A konferenciához kapcsolódóan délután tartják az ötvenhatosok találkozóját, melyen a forradalom helyi eseményeinek résztvevői emlékeznek vissza a történtekre.

Hegyi Barbara a könyvtárban

Zalaegerszeg - Alkalomadtán című könyvével érkezik a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba Hegyi Barbara. A Jászai Mari díjas színművésznő október 18-án, kedden 17 órakor találkozik a közönséggel a megyei könyvtár ingyenes rendezvényén, ahol Szűcs Anikó újságíró beszélget vele a művészi pályafutás mellett többek között a két éve napvilágot látott Alkalomadtán című könyvéről is. A hagyományos ünnepeken kívül böjtre, váratlan vendégre, csajbulira, szexi reggelire, gyerekbulira, vagy akár egy esős vasárnapra is találunk ötleteket a színésznő szakácskönyvéből.

Tizenöt perc hírnév

Nagykanizsa  – Helybeliek is szerepelnek statisztaként abban a kisjátékfilmben, amit kedden forgatnak egy kanizsai gyárépületben. Dombrovszky Linda budapesti rendező Megszállottak című filmjének fő mondanivalója a fiatalság és az idősebb korosztály útkeresésének nehézsége.

OKTÓBER 17.

Deák Ferencre emlékeznek

Zalaszentgrót  –  Tizenöt éve magánkezdeményezésként indult, és pár éve a város hagyományos rendezvénye lett a Deák Ferenc születésnapja alkalmából rendezett fáklyás felvonulás és megemlékezés. Idén október 17-én, hétfőn este 6-kor gyülekeznek a résztvevők a Batthyány-kastély parkjában, a Deák látogatásainak emlékére 2001-ben állított kopjafánál. Mécsesgyújtás után a városháza melletti Deák szoborhoz vonulnak az emlékezők, ahol   elhelyezik virágaikat és mécseseiket.

Kismama Klub

Nagykanizsa – A terhesség élettanáról és a gyermekágyas időszakról is hallhatnak információkat a leendő anyukák október 17-én, hétfőn, 17 órától, a Református Egyházközösség Kálvin téri épületében. A Kismama Klub nevet viselő programsorozat első rendezvényén dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos tart előadást.

Koszorúzás

Keszthely - A Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja és a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár minden emlékezni vágyót vár hétfőn 15 órára a Deák Ferenc u. 2. szám alatti ház elé az államférfi halálának 140. k 140. évfordulója alkalmából tartandó eseményre: Deák Ferenc reliefjének és emléktáblájának koszorúzására. Megemlékező beszédet mond: Dr. Cséby Géza irodalomtörténész.

Egy mondat a zsarnokságról

Zalaegerszeg - Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készülve október 17-én 9 órai kezdettel „Egy mondat a zsarnokságról” címmel versmondó versenyt rendeznek Zala megye felső tagozatos és középiskolás diákjai számára a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtári részlegének szervezésében.

 

RENDEZVÉNYEK

Zalaegerszeg

Griff Bábszínház: 10.00 és 14.00 Lúdas Matyi (Zalaszentgrót, művelődési ház)
Göcseji Múzeum: Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása
Móricz Galéria: Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep alkotásainak kiállítása

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: „Germánok” (időszaki kiállítás)
Magyar Plakát Ház: „Háttérképek” (időszaki kiállítás); „Történelmi látképek - Légi régészet a Marostól a Zaláig” című kiállítás
Hevesi Sándor Művelődési Központ: Berkes András festőművész kiállítása; „Bárhogy lesz - ne legyen akárhogy” címmel dokumentum és fotókiállítás az 1956-os nagykanizsai eseményekről

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században; Hintókiállítás; Vadászati kiállítás; Modellvasút kiállítás; PálmaházGeorgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek
Balatoni Múzeum: A Bakony biodiverzitása - A Balatontól a Kisalföldig című időszaki kiállítás; Károly Gyula festőművész kiállítása

Hévíz

Festetics György Művelődési Központ: „A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás)

Zalakaros

Móra Ferenc Általános Iskola: „Pillangó szárnyam kitárom ” - kiállítás Varga Attiláné művésztanár képeiből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!