Ünnepi megemlékezések

2018.03.13. 07:00

Március 15. programjai Zala megyében

Fáklyás felvonulás, koszorúzás, avatás és eskütétel a nemzeti ünnepen - a zalai városok és kistelepülések egyaránt készülnek a forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának megünneplésére.

ZH

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Zalaegerszegen március 15-én, csütörtökön történelmi sétával kezdődik a programsorozat. A Talpra magyar! című belvárosi séta 8.30-kor indul a Deák térről Béres Katalin történész-főmuzeológus vezetésével.

A résztvevők egyebek mellett megtudhatják, mi történt Zalaegerszegen 1848 forradalmi napjaiban, s hol toborozták a legényeket a honvédsereg számára. Közben 9 órakor ünnepi ökumenikus istentisztelet kezdődik a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd 10 órától zajlik a városi ünnepség, amelynek első állomása a Deák tér. Ott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mond beszédet, majd a díszmenet vezeti át a résztvevőket a Csány térre.

A szabadságharc vértanúja szobránál Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos lesz a szónok.

Az ünnepi műsorban több színész mellett fellép a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, a Zalai Táncegyüttes és a Zala Zenekar. Díszőrséget ad a Gyenesdiási Asbóth Sándor Huszárbandérium és a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület.

A rendezvények 16 órától a Keresztury VMK-ban folytatódnak, 170 éves a magyar honvédség címmel. Lesz filmvetítés, bemutatják a Borsody László – A géniusz című könyvet, s a zalai 47. honvédzászlóalj történetét. Ugyanitt nyílik meg 17.30-kor a Honvédek a páston, vívók a csatatéren című kiállítás, ahol köszöntőt mond Balaicz Zoltán polgármester, a tárlatot ajánlja dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg díszpolgára és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója.

A megyeszékhely városrészi ünnepségei közül a páterdombi március 13-án, kedden 17 órakor kezdődik, Botfán és Besenyőben pedig egyaránt csütörtökön 15 órától ünnepelnek. A forradalom költőjének nevét viselő Petőfi-iskola szerdán 9-től emlékezik a történelmi eseményekre.

Nagykanizsa

Nagykanizsán csütörtökön reggel 9 órakor hagyományosan ünnepi térzenével kezdődik a városi ünnepség a Deák téren, ahol előbb zászlófelvonásra kerül sor, majd az ünneplők megkoszorúzzák a 48. Gyalogezred emlékművét.

Az ünnepi műsort ezúttal a Medgyaszay Házban láthatják a megjelentek 10 órától, ahol Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mond beszédet. Délután fél 3-kor a Kossuth téren koszorúzás lesz Kossuth Lajos szobránál, fél órával később pedig a városi köztemetőben főhajtás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagykanizsai honvédjeinek sírjánál.

Este 6 órakor a Sugár utcáról, Deák Ferenc emléktáblájától indul a fáklyás emlékező séta. Egy órával később pedig a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Góbé Zenekar ad koncertet, s táncház is lesz.

Zalakaroson szintén csütörtökön 9 órakor kezdődik az ünnepség a Batthyány-szobornál. A Himnusz után Novák Ferenc polgármester mond köszöntőt, majd koszorúzásra és a Dalárda-Vegyeskar műsorára kerül sor.

Zalaszentgróton március 15-én 9 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Szent Imre-templomban, majd 9.30-kor a Katalin lakótelepről felvonulás indul a Hősök ligetéig. Az Ifjúság utcában koszorút helyeznek el Bem apó szobránál. 10 órakor a Hősök emlékművénél lesz koszorúzás, köszöntőt mond Baracskai József polgármester.

Az ünnepi műsort 10.30-kor tartják a VMK-ban, a szónok Bonyhárd Vivien, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat polgármestere, közreműködik a Városi Fúvószenekar, a Csillagfürt Néptánccsoport és a Szentgrót Táncegyüttes, valamint a Deák-iskola 7. osztályos tanulói.

Letenyén csütörtökön 11 órakor koszorúzással kezdődik az ünnepség a Kossuth-emlékműnél. Farkas Szilárd polgármester ünnepi beszéde után a Mákvirág Citerazenekar mutatja be műsorát „Beváltam huszárnak” címmel.

Pacsán a szoborparkban rendezik meg csütörtökön 9 órától az ünnepséget, amelynek szónoka Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos lesz. A műsorban a pacsai általános iskola tanulói lépnek fel.

Alsónemesapátiban kedden 16 órakor a forradalom és szabadságharc tiszteletére emelt emlékmű átadása dúsítja az ünnepi programot. A Túri Török Tibor által készített domborműnél beszédet mond Manninger Jenő és Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester.

Kustánszegen március 14-én, szerdán 18 órakor indul a kultúrháztól a hagyományos fáklyás felvonulás Barcza Boldizsár síremlékéhez. A megemlékezés keretében Bécs Tiborné polgármester mond beszédet, s műsort adnak a helybéli gyerekek.

Keszthely

Keszthelyen az ünnep előestéjén, szerdán 18 órakor a Balaton Színháztól fáklyás felvonulás indul az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléktábláihoz. Másnap 14.30-kor a Fő tértől a városi ünnepség helyszínéig, a Balatoni Múzeumig tart az ünnepi menet. Itt 15 órakor kezdődik a megemlékezés, melyen Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőt, Manninger Jenő országgyűlési képviselő beszédet mond. Az ünnepi szónok dr. Hermann Róbert történész lesz, majd fellép a Nagyváthy Néptáncegyüttes, a Helikon Versmondó Kör és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar.

Az ünnep napján 10 és 15 óra között a Balatoni Múzeumban a márciusi ifjak szellemét idéző családi napra, a Történelmi Panoptikumban pedig 10 és 16 óra között a Diákok klubja rendhagyó programjára várják az érdeklődőket. Szombaton 16 órakor a Goldmark Károly Művelődési Központ nagytermében népi játszóház, majd 17 órakor a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes kíséretével táncház kezdődik, melyre aprókat és nagyokat egyaránt invitálnak.

Hévízen március 15-én 18 órakor fáklyás felvonulás indul a Thermal hotel elől a Városháza térig, ahol beszédet mond Papp Gábor polgármester. Az ünnepi megemlékezésen közreműködik a Tapolcai Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Hévízi Tiszta Forrás Népdalkör, a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár Egyesület, és még több előadó. A városi ünnepség koszorúzással zárul.

Nemessándorházán március 16-án, pénteken 15 órakor kezdődik az ünnepség a faluközpontban, a forradalom és szabadságharc tiszteletére emelt új emlékműnél. Itt Antal Sándorné polgármester köszöntőjét követően Manninger Jenő országgyűlési képviselő mond beszédet, majd Tódor Szabolcs atya áldja meg az alkotást. A program a kultúrházban folytatódik, ahol dr. Pálfi Dénes emlékezik meg Deák Ferencről. Mindkét helyszínen műsor gazdagítja az összejövetelt.

Cserszegtomajon szerdán 16 órakor kezdődik a március 15-i ünnepség az általános iskola tornatermében, ahol Bartha Gábor polgármester köszöntőjét követően dr. Cséby Géza költő, műfordító mond ünnepi beszédet, majd állampolgári eskütétel után a kopjafánál koszorúzással végződik a megemlékezés, melyben fellépnek az iskola tanulói és a Tátika népdalkör.

Gyenesdiáson szerdán 17 órakor az iskola aulájában Manninger Jenő országgyűlési képviselő mond beszédet. A megemlékezésen fellépnek az általános iskola diákjai és a Községi Kórus. Végezetül a Hősök kertjében megkoszorúzzák a ’48-as emlékművet.

Vonyarcvashegyen a művelődési házban szerdán 17 órakor kezdődik az emlékező ünnepség, melyben közreműködnek az óvodások és az iskolások, valamint a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar. A megemlékezést követően az önkormányzat intézményei és az iskola képviselői koszorút és virágot helyeznek el a hazáért halt hősök haranglábánál.

Alsópáhokon ugyancsak szerdán 17 órakor veszi kezdetét az ünnepség a művelődési házban. Itt dr. Szarka Lajos történész mond beszédet és fellépnek az általános iskola diákjai, a Bodzavirág Népdalkör és a Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjai. A műsor után fáklyás felvonulás és koszorúzás lesz az iskolai emlékműnél.

Zalaapátiban csütörtökön 10 órakor az általános iskolában tartja megemlékezését a község önkormányzata. Ünnepi beszédet mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő, majd fellépnek az iskola tanulói, az Apáti Capella Kamarakórus és a Rozmaring népdalkör.

Zalalövőn csütörtökön délelőtt 10 órakor, a Salla Művelődési Központban tartják az ünnepi megemlékezést. Beszédet Pintér Antal polgármester mond, műsort a helyi általános iskola diákjai adnak. A program zárásaként a résztvevők megkoszorúzzák az 1848/49-es szabadságharc mártírjainak tiszteletére emelt Petőfi-emlékművet.

Zalabaksán az ünneplők és megemlékezők szerdán fél ötkor közösen sétálnak ki a faluközpontból a temetőbe, ahol negyed hatkor megkoszorúzzák Bölcs Sándor honvédszázados síremlékét.

Szentgyörgyvölgyön, a többfunkciós szolgáltató központnál tartják a megemlékezést szerdán 16.30-kor. Műsort a helyi színjátszó kör tagjai és a településen élő fiatalok adnak, majd megkoszorúzzák az épület falán található emléktáblát.

Nován szintén szerdán, délután négy órakor a Hősök emlékparkjában tartják a koszorúzással egybekötött megemlékezést. Műsort a helyi általános iskolások, valamint a Göcsej Szíve Dalkör tagjai adnak.

Lendva

Lendván szerdán tartják a muravidéki magyarság központi megemlékezését. A program a Szent Katalin téren, a Kossuth- és Széchenyi emléktáblánál kezdődik öt órakor, ahol Vida Törnar Judit, a lendvai magyar nemzeti önkormányzati közösség elnöke, illetve Anton Balazsek, a város polgármestere mond beszédet. Hat órakor a Városi Színház- és Hangversenyteremben folytatódik a megemlékezés, ez utóbbi helyszín szónoka dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, illetve Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke lesz.

Lentiben csütörtökön 15 órakor tartanak megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján az 1848-as emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a műsorban az Arany János Általános Iskola és AMI tanulói szerepelnek.

Gutorföldén csütörtökön a szentmisét követően az 1848-as hősi emlékműnél tartanak megemlékezést a forradalom és szabadságharc évfordulóján 9.30-kor.

Pórszombaton csütörtökön 14 órakor kezdődik a megemlékezés a kultúrház előtti kopjafánál. Köszöntőt mond Tánczos László polgármester, majd műsort adnak a helyi gyerekek.

Lovásziban szerdán 17.30-kor kezdődik a megemlékezés az Olajbányász Művelődési Házban. A műsorban a közreműködnek a Buda Ernő Körzeti Általános Iskola diákjai és a Mixolíd Kamarakórus.

Tormaföldén szerdán 16 órai kezdettel tartanak megemlékezést, illetve felavatják a tormaföldi honvédek tiszteletére állított emléktáblát a kultúrháznál. Ünnepi beszédet Kiss Bódog Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Zala megyei elnöke mond.

Türjén március 14-én 18 órakor fáklyás felvonulással kezdődik és a Szent László Általános Iskola 6. osztályosai és a Hétszínvirág Énekegyüttes műsorával a ’48-as emlékműnél fejeződik be a megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!