Szponzorált tartalom

2020.06.25. 07:00

Parketta vagy laminált padló a jobb választás?

Amikor a padlót választjuk ki, akkor jól át kell gondolni a döntésünket, mivel ez évekre, vagy inkább évtizedekre szól. A lakásból otthont kell varázsolni, amihez nemcsak a berendezések, a színek és a festmények, hanem a karbantartás is hozzájárul.

Fotó: Shutterstock

Ezalatt nem csak az elektronikai gépek értendőek, hanem az ablakok, az ajtók, és bizony a padló is. Amennyiben nem gondoskodunk megfelelően a minket körülvevő tárgyak állapotáról, a lakás hamarosan rémálommá válhat

Sokan megijednek a gondolattól, és olyan padlók mellett teszik le a voksukat, amik szerintük nem igényelnek törődést, ez azonban egyikre sem igaz. A parketta vagy a laminált padló kedvelt választásnak számít, mivel a takarítása könnyű. A kettő között létezik azonban egy kis különbség.

A parketta sokszor 100%-ig fából készült, és különböző keménységben tudunk belőle vásárolni. A laminált padló viszont egy réteg műanyagból áll, így a kezelése még könnyebb, azonban mind a kettőre igaz, hogy nem szeretik a vízben tocsogó felmosókat, mivel felpúposodik és törhet is.

Hogyan takarítsuk?

Fotó: Shutterstock

A takarításhoz van néhány alapszabály, ami a parkettának és a lamináltnak is meghosszabbítja az élettartamát. A legfontosabb a felmosással kapcsolatos. Sokan magát a rongyot szokták használni, de nem mindig csavarják ki megfelelően. Vásároljunk inkább mopot, ami összeszedi az apró, szemnek láthatatlan porokat is.

Mindig gondoljunk arra, hogy az illesztések mentén a víz be fog szivárogni, és a fa nem szereti, hogyha sokáig nedves. Emellett felejtsük el a napi felmosást, inkább portalanítsuk.

Másik trükk a színválasztásban rejlik. A sötétebb árnyalatokról elmondható, hogy szinte magukhoz vonzzák a port, és a legkisebb koszolódás is meg fog rajta látszani. Bár valójában a padlónk nem lesz koszos, mégis olyan érzést ad, mintha nem lenne rendszeresen takarítva.

Ezért kell olyan színárnyalatot választani, amin egyáltalán nem látszik a por, és ha valamiért nincs időnk mindennap takarítani, akkor sem szólhat érte senki. A világos árnyalatok ráadásul több bútorhoz és a falhoz is passzol, míg a sötétebb megköti a lehetőségeket.

Ha kész a baj, válasszuk a padlócsiszolást

Ne kövessük el azt a hibát, hogy szemcsés anyagot használunk a takarításához. Hiába ajánlanak álom megoldásokat, a súrolószer és a mosószóda is megkarcolja a felületet. Az apró karcok talán nem látszanak, azonban egy rosszul végzett takarítás örökre bélyeget nyomhat a padlón, ami után már nem lehet megoldást találni.

Ha nem akarjuk az egész lakást újra csiszolni, akkor mellőzzük ezeket a tisztítószereket. Ebbe a kategóriába tartoznak még a vegyszerek, amik megmarhatják a fát és a műanyagot is. Vásároljunk laminált vagy parkettára kifejlesztett takarítószereket.

Amennyiben már rendelkezünk parkettával vagy laminált padlóval, azonban eljártak felette az évek, és szeretnénk felújítani, akkor választhatjuk a padlócsiszolást is. A gépekkel már könnyen lehet dolgozni, mivel a csiszolótárcsák nem fogják megkarcolni a felületet, és csillogóvá, szinte újjá varázsolják a lakást.

A megkopott lakkréteget újra felvihetjük, ezáltal nem kell az egész padlót kicserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában