Hirdetés

2020.02.28. 07:00

Milyen hiteleket lehet kiváltani a babaváró hitellel?

A babaváró hitel az utóbbi idők egyik legjobb lehetősége, hiszen ingatlanfedezet nélkül lehet 10.000.000 forintnyi hitelösszeghez jutni, ami kamatmentes gyermekvállalás esetén, és akár nagy összegű, vissza nem fizetendő támogatássá is alakulhat.

Természetesen egy ennyire jó konstrukciónak nem csak előnyei, de hátrányai is vannak, például csak házaspárok igényelhetik, és nekik is teljesíteniük kell rengeteg feltételt, ha szeretnék megkapni.

A babaváró hitel szabad felhasználású, vagyis arra költhetitek, amire csak szeretnétek, így hitelkiváltásra is, de csak bizonyos keretek között, mert több tényező is befolyásolja, hogy milyen formában juthattok hozzá, illetve használhatjátok azt fel. Ha hitelkiváltás a célotok a babaváró hitellel, akkor alaposan meg kell fontolnotok, hogy milyen módon veszitek fel, és azt is, hogy melyik banktól.

Ha ugyanis kifejezetten hitelkiváltásra veszitek fel a babaváró hitelt az ilyenkor szokásos módon, akkor a legtöbb banknál korlátokba ütközhettek. Igaz ugyan, hogy a babaváró hitel szabad felhasználású, vagyis bármire elkölthetitek a felvett összeget, akár a régi hiteleitek kiváltására is, de a JTM szabályozás erre is vonatkozik, vagyis ugyanúgy figyelembe veszik a felvett hitelösszeg és az összjövedelmetek arányát, mint bármely egyéb hitelnél. Valamivel könnyebb a helyzet ez esetben, hiszen kizárólag adóstárssal, vagyis ketten, együtt vehetitek igénybe, de ettől még tény, hogy egy másik hitel törlesztőrészlete befolyásolni fogja a felvehető hitelösszeget, és ha az nem fedezi a kiváltandó hitel tőketartozását, akkor a babaváró hitelből maximum előtörleszthettek.

Természetesen akadnak bankok, amelyeknél engedélyezett a hitelkiváltás is a babaváró hitel segítségével, méghozzá közvetlenül, de mindenhol vannak olyan feltételek, amelyek ezt megakadályozhatják. Lehet találni olyan pénzintézetet, ahol csak személyi kölcsön és jelzáloghitel kiváltása engedélyezett babaváró hitellel, máshol viszont ezeken felül az autólízing és az autóhitel is kiváltható. Vannak azonban olyan bankok is, amelyek a folyószámlahitelt, a hitelkártyát, sőt, akár a munkáltatói és az önkormányzati kölcsönöket is engedik babaváró hitellel kiváltani. A legtöbb pénzintézet ezzel szemben csak a saját hiteleinél tesz kivételt, más bankok hasonló konstrukcióival nem.

Van még egy probléma, amibe beleütközhettek némelyik banknál, létezik ugyanis olyan, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy a kiváltandó hitelben ki az adós, vagy adóstárs. Egyes pénzintézetek csak akkor folyósítanak hitelkiváltásra babaváró hitelt, ha a kiváltandó hitelben az egyik igénylő főadós, míg ha csak adóstárs, akkor már nem. Találhattok azonban olyan bankot is, amelyiknél a babaváró hitelt igénylő csupán adóstárs is lehet.

Éppen ezért fontos a körültekintés és a megfontoltság a babaváró hitel igénylését megelőzően, hiszen olyan bankot kell választani, ami segítséget nyújt a hitelkiváltási cél elérésében. Elsőre mindenképp érdemes azt a pénzintézetet felkeresnetek, amelyiknél a kiváltandó hitelt törlesztitek, mert lehet, hogy szerencsétek lesz, és a bankotok hajlandó hitelkiváltási célra is elbírálni a babaváró hitel-kérelmeteket. Ha azonban nem, akkor másikat kell találnotok, ami nem feltétlenül lesz nehéz, hiszen számos lehetőség áll a rendelkezésetekre, és segítséget is kérhettek, ha szükségetek van rá.

Ha kiváltandó hitel összege kisebb, mint az igényelt babaváró hitel, akkor meg lehet oldani, hogy a fennmaradó összeg is folyósításra kerüljön, és valóban szabad felhasználású lehessen, vagyis arra költhessétek, amire csak akarjátok. Ehhez azonban az összjövedelmeteknek elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy mind a babaváró hitel, mind a régi kölcsön törlesztése beleférjen, mert kifejezetten hitelkiváltással nem megoldható a magasabb összeg, csupán annyi, amennyi a régi hitel még fennálló tőketartozását fedezi. Ez azért lényeges, mert a babaváró hitel csak egyetlen alkalommal igényelhető, vagyis ha a fennmaradó összeget nem igénylitek meg a hitelkiváltás alkalmával, akkor később már nem lesz rá lehetőségetek.

Amennyiben a JTM szabályozás miatt ezt nem tudjátok megoldani, akkor sajnos nem lehetséges a hitelkiváltás, de az előtörlesztés sem, hiszen a bankok ezt nem engedélyezik, így fennmaradó összeggel sem számolhattok. Sajnos a kifejezetten hitelkiváltási céllal felvett babaváró hitel kizárólag végtörlesztésre fordítható, vagyis a részleges törlesztés nem megoldható.

Mint a cikk folyamán már jeleztük, van segítség abban az esetben, ha olyan pénzintézetet szeretnétek találni, amelyiknél megoldható a babaváró hitel felvétele hitelkiváltás céljából is. A expresszkolcson.hu címen elérhető weboldalon több lehetőségből is választhattok, és minden bank babaváró hitel-lehetőségénél fel vannak sorolva a főbb kritériumok és tulajdonságok is. Emellett egyetlen kattintással visszahívást is igényelhettek a kiválasztott banktól, így első kézből szerezhettek információkat a hitelkiváltási lehetőségekről, ha pedig egyéb kérdésetek lenne, arra is kaphattok választ az oldalt üzemeltető pénzügyi szakértőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában