Szponzorált tartalom

2021.04.27. 11:11

Mesebeli kertet teremthet a díszfák segítségével

Már egyetlen megfelelően megválasztott díszfa is képes megváltoztatni a kert teljes hangulatát, hiszen a gyönyörű levelek, a mesebeli termések, az illatos virágok mind rengeteget tesznek hozzá az atmoszférához. Így nem kérdés, hogy egyetlen udvarról sem hiányozhatnak a díszfák, ahol van helye a szépségnek és az esztétikának.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Kis – és nagyméretű kertekbe egyaránt ajánlott

A kisebb alapterületű kertek tulajdonosai gyakran gondolják azt, hogy az ő udvarukon nincs helye díszfáknak, pedig ez egyáltalán nem igaz. Hiszen számos olyan visszafogott növekedésű fa létezik, amelynek tökéletes helye van egy ilyen területen, sőt, ezáltal már egyetlen fa is képes arra, hogy megváltoztassa a kert teljes atmoszféráját. Ugyanis míg egy nagyobb birtokon több fára is szükség lehet ahhoz, hogy kialakuljon ez a hangulat, addig a kisebb udvarokon kevesebb is elég ennek eléréséhez. Ráadásul néhány ügyes húzással helyet találhat egy pihenő saroknak és egy grillezős, bográcsozós résznek egyaránt. Ha pedig mindezt gyönyörű növények társaságában teheti, akkor nem is kívánhat magának többet a tavaszi és nyári időszakban.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Mit érdemes figyelembe venni a facsemete kiválasztásánál?

Fontos, hogy mielőtt kiválasztja a megfelelő díszfát, a kinézet mellett mindenképpen vegye figyelembe a rendelkezésre álló hely méretét, a fa leendő magasságát, koronájának alakját, és azt is például, hogy mekkora árnyékot fog adni. Így később nem okoz majd bosszúságot, ha leárnyékolja az ablakot vagy átlógnak az ágai a szomszédhoz. Ha körültekintően dönt ezen a ponton, akkor akár hosszú akár évtizedeken át dekorálhatja birtokát az adott fa.

Milyen díszfák közül lehet választani?

E téren hatalmas a választék, így érdemes időt és energiát szánni arra, hogy elvesszen a kínálatban és megtalálja az ideális díszfát a kertjébe. Hiszen mindegyik fajta más dolog miatt különleges. Míg a Tarka levelű japán fűz varázsereje különleges mintázatú, hosszúkás alakú leveleiben rejlik, addig amelyeket fehér, zöld és rózsaszín foltok borítanak, ősszel pedig sárgás árnyalatúvá válnak, addig a csüngő eperfa az ágaival hódít, amely tavasztól télig igazán impozáns látványt nyújt a kis méretű kertekben is.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

A liliomfa szépsége pedig semmihez sem hasonlítható. Csodaszép, kehely alakú, rózsaszín és fehér színekben pompázó virágai már áprilisban megjelennek és hónapokon keresztül ékesítik a kertet, ráadásul csodás illatuk van. Nem mehetünk el szó nélkül a kínai mézelőfa mellett sem, amely egészen különleges, ernyőszerű lombkoronával rendelkezik, a közönséges júdásfa esetében pedig a lilás-rózsaszín virágainál már csak kékeszöld levelei különlegesebbek. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen a választék nagyon széles a díszfák körében.

Itt biztosan mindenki megtalálja a kertjébe legtökéletesebben illeszkedőt.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Mikor érdemes elültetni a díszfákat?

Tulajdonképpen igen széles időintervallum az, amely alkalmas a díszfák elültetéshez. Amennyiben dézsás kiszerelésű fát ültetne el, arra tulajdonképpen az év bármely napján lehetőség van, amikor nincsenek mínuszok. Ahogy Megyeri Szabolcs szokott fogalmazni – amikor az ásót le tudja nyomni a földbe, akkor el lehet ültetni bármilyen konténeres díszfát.

Fontos, hogy megbízható helyről vásároljon facsemetét!

Ha megfelelően gondozott és tárolt facsemetét vásárol, akkor biztos lehet abban, hogy az egészséges fácskák hamar gyökeret eresztenek és megszeretik majd az új otthonukat. Ehhez azonban mindenképpen megbízható kertészetet kell választania, ahol szakértelem mellett nevelik a csemetéket, míg Önhöz nem kerülnek.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Láthatja, hogy számos különlegességet tartogat magában egy olyan kert, ahol egyetlen díszfa is helyet kap. Hiszen ezek a nem mindennapi megjelenésű növények elképesztő atmoszférát teremtenek, ezzel pedig újra és újra megdobogtatják az ember szívét egyszerűen csak azzal, hogy léteznek és ott vannak a udvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában