HIRDETÉS

2019.09.05. 13:51

Mérlegen a páros nyelvvizsga

Az Euroexam-nál a szóbelihez szabadon megválaszthatod partneredet. Ha legjobb barátoddal együtt készültök vizsgát tenni, nyert ügyetek van, de akkor sincs gond, ha végül egy idegennel kerülsz össze!

zaol.hu

Ha már tervezgeted a nyelvvizsgaszerzést, biztosan tudod, hogy az Euroexam-nél a szóbeli résznek van egy feladata, amit nem egyedül, hanem párban kell megoldanotok. Ez alap-, közép- és felsőfokon egyaránt annyit jelent, hogy kaptok egy közös feladatkártyát, amelyet a bizottság előtt egymással meg kell vitatnotok.

Nem is olyan rémes, ugye? Csapatban minden könnyebb, hiszen tudtok egymásnak segíteni: amíg a másik beszél, rendezheted gondolataidat, továbbá kommunikációs készségeidet, valóban használható nyelvtudásodat leginkább egy dialógusban tudod megmutatni. Vannak persze buktatók is – alább megmutatjuk, mit csinálj, mit használj ki, hogy a C1-es vagy B2-es nyelvvizsga alkalmával a te javadra (is) billenjen a mérleg!

Erre figyelj, ha összeszokott csapatként vizsgáztok

Ha barátoddal, barátnőddel együtt vizsgázol, könnyedén megtaláljátok a közös hangot, hiszen ismeritek egymás kommunikációs stílusát, észjárását és nyelvtudását. Arra azonban figyelj, hogy egy könnyebb téma esetén se csússzatok bele túlzott lazaságba: a felszabadult beszélgetés, pár vicc még jól is jöhet, de ne komolytalankodjátok el a helyzetet, hiszen vizsgaszituációban vagytok!

Erre készülj, ha egy ismeretlennel vágsz neki

Egy idegen partnerrel való vizsgázásnak is megvannak az előnyei. Biztosan nem fogjátok elnevetgélni a helyzetet, jobban fogsz figyelni a másik mondanivalójára – ezzel pedig pontosabban tudsz majd reflektálni –, illetve könnyebben ki tudjátok tölteni a vizsgarészre szánt időkeretet, hiszen először alaposan meg kell ismernetek egymás véleményét, hogy végül konszenzusra jussatok. Így nagyobb az esélye egy érdekes, tartalmas, a pontozás szempontjából is előnyösebb beszélgetésnek. Arra azonban ügyelj, hogy partnered ne nyomjon le, ne várj csendben a lehetőségre. Ha fecsegő párt kapsz, nyugodtan használd ki levegővételeit arra, hogy átvedd a szót!

Ezt a tippet pedig neked szánjuk

Legyen bárki a partnered, a sikeres páros szóbeli nyelvvizsga félig rajtad múlik! Nem csak te izgulhatsz, nem csak te fagyhatsz le, hanem párod is – ezekben a helyzetekben sokat segíthetsz neki, úgy, hogy közben csillogtatod saját tudásodat. Ha a másik nehezebben kapja fel a beszélgetést, legyél kezdeményező! Élvezd a vizsgáztatók figyelmét, és közben adj egy kis időt partnerednek, hogy összeszedje magát. Egy-egy állítás után nyugodtan kérdezz vissza, neki mi a véleménye, szeretne-e hozzáadni valamit az elhangzottakhoz. Ez a technika neked is jól jön, mert meggátolja, hogy megállás nélkül te beszélj! Rossz fényt vethet rád, ha akaratlanul is elhallgattatod a másikat – figyelj arra, hogy mindketten lehetőséget kapjatok gondolataitok kifejtéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában