HIRDETÉS

2018.10.05. 11:05

Kreatív hobbihoz mindig jól jön egy ragasztópisztoly

Ha annyit mondunk, hogy elektromos kéziszerszám, akkor elsőre valamilyen nagyobb méretű barkácseszköz juthat eszünkbe. Ám valójában a ragasztópisztoly is ez a kategória, ráadásul kicsi és praktikus.

Mire használjuk?

A ragasztópisztolyok sokáig a virágkötők és dekorosok titkos fegyvere volt. Ám ahogy teret hódítottak a saját készítésű cukiságok, úgy lett mindenkié a ragasztópisztoly használata is. Az év éppen aktuális ünnepeinek idején már nagyon sokan használják dekorálásra a ragasztópisztolyt, hogy különleges és egyedi kreálmányokat, ajándékokat készítsenek. Például gyakran használják adventi koszorúk készítésénél, de számtalan más esetben is hasznunkra lehet még, elég csak egy kis inspirációt gyűjtenünk az interneten a DIY (do it yourself) kategóriában.

Ráadásul nem csak fehér-átlátszó színben kaphatóak hozzá a ragasztórudak, hanem színes és csillámos verzióban is, így akár önmagában is megállja helyét díszítésként.

Ám az a jó, hogy nem csak dekorálásra használhatjuk, hanem a háztartásban is segítségünkre lehet. Kisebb javításokat is végezhetünk vele, például lyukakat ragaszthatunk be, de akár saját készítésű csúszásgátlót is tehetünk a szőnyegeinkre, ha rápöttyintünk a fonák oldalára, sőt, akár a pici gyerekek cipőtalpára is!

Felületek

Leginkább csak kisebb felületeket tudunk megragasztani vele, tehát nagyméretű ragasztáshoz nem ajánlott. Ugyanakkor minél nagyobb a teljesítménye, annál iparibb jellegű felhasználásra javasolják. A kisebb méretű ragasztópisztolyokkal könnyebben tudunk aprólékos munkákat elvégezni, ilyen a díszítés vagy a modellezés.

Szinte minden felületen használhatjuk, leggyakrabban műanyag, fa, kerámia, porcelán és papír ragasztására ajánlják.

A ragasztópisztoly használata

Nagyon forróra felmelegszik, akár 180 fokra is, ezért égési sérüléseket is okozhat, emiatt fokozottan figyelni kell a biztonságos használatra, hogy elkerüljük a baleseteket. Mivel áramforráshoz kell csatlakoztatni, ezért is mindenképpen felnőtt kézbe ajánljuk.

A ragasztópisztolyt könnyű használni. Bedugjuk a konnektorba, majd egyik végébe beletesszük a ragasztórudat, amelyet a rendszer felmelegít és megolvaszt. A pisztolyt támasszuk ki, és tegyük elővigyázatosságból is egy olyan kartonra vagy tálcára, amire rácsöpöghet a felesleges ragasztó. Miután kellőképpen felmelegedett, a pisztoly ravaszával el tudjuk kezdeni adagolni a felolvadt ragasztót a felületre. Ezután gyorsan kell cselekedni, pillanatokon belül helyezzük rá, amit szeretnénk felragasztani. Érdemes az első kipróbálás előtt egy-két videót is megnézni arról, hogy mások hogyan használják.

Azt kell kitapasztalni, hogy mikor mennyi ideig kell nyomni az adagolót, hogy pont annyi folyjon ki belőle, amennyire szükségünk van. Ez egy kis gyakorlással gyorsan és könnyen elsajátítható. Az, hogy mennyi idő alatt szárad meg a ragasztás, sok mindentől függ (elsősorban a felületektől), de körülbelül 1 perc elég a szilárduláshoz, hogy utána folytatni lehessen a munkát.

Mire figyeljünk?

Elsősorban arra, hogy megfelelő ragasztórudat tegyünk a ragasztópisztolyba. Lehetőség szerint felhasználás előtt tisztítsuk meg a ragasztani kívánt felületeket, így segíthetjük elő a még jobb tapadást. Ne felejtsük el, hogy az éppen dermedő ragasztóanyag is nagyon meleg még, ezért legyünk elővigyázatosak, hogy elkerüljük az égési sérüléseket! Tartsuk tisztán pisztolyt, töröljük le a végéről felesleget, várjuk meg, amíg kihűl, és csak azután rakjuk el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában