Támogatott tartalom

2020.11.29. 07:00

Kőfaragás helyett a fogorvoslást választotta

Gimnazistaként a kőfaragó szakma is érdekelte, de végül édesapja tanácsára a fogorvoslást választotta dr. Hetey Susanna. A fogszakorvos és implantológus New Smile Dent néven barátságos fogászati rendelőt működtet, ahol összetartó, vidám csapat dolgozik.

Benedek Bálint

20201108, Nagyrécse, A nagyrécsei dr. Hetey Susanna fogorvos pályája kezdetéről és a praxisáról is mesélt a Nők a fókuszban című kiadványhoz Az asszisztens lányok között, balról: Petrovácz Petronella, Kovács Gabriella, Gerencsér Lilla, Hetey Eszter, dr. Hetey Susanna és Bedők Henriett Fotó:Szakony Attila SzA_ZH

Nem először jártunk dr. Hetey Susanna nagyrécsei otthonában, ezért a nyakunkba ugráló vidám kutyahad és a bújós macskafalka már nem lepett meg bennünket. Jelenleg hét kutyával, ugyanennyi macskával, pintyek hadával és egy óriásnyúllal osztja meg otthonát a fogszakorvos. Rajong a pulikért, ami érthető, hisz’ magyar származású édesapja Németországban pulik tenyészeti elnöke volt. Gyermekként kapott tőle egy pulit, akit testvéreként szeretett. Körbejárta vele a világot, Dániában világgyőztes lett, kétszer Európa-bajnoki címet szerzett, s többszörös fajta- és klubgyőztes volt.

– Németországban születtem, tanulmányaimat Düsseldorfban kezdtem – mesélte dr. Hetey Susanna. – Szüleim önállóságra neveltek, például 10-12 évesen egyedül mentem fogorvoshoz. A doktor mindig megdicsért: ha mindenkinek ilyen szép fogai lennének, akkor rá nem is lenne szükség, mondta. Amikor egyszer megkérdezte, milyen területen szeretnék továbbtanulni, rávágtam: fogorvos lennék, bár nem biztos, hogy ez nekem sikerül. Azt válaszolta: ha kitűzöm a célt és azon az úton maradok, akkor beteljesíthetem az álmaimat.

A gimnáziumban az egyik művészeti tanórán azt kérték Susannától: faragjon két egymásba olvadó testet. Egyértelmű volt, hogy pulikat mintáz meg, ezután eszébe jutott a kőfaragó hivatás is. Festőművész édesapja viszont jól tudta, az nem nőnek való munka.

– Apa azt tanácsolta, „faragjak” inkább fogakat, arra mindig szükség lesz – mosolygott. – Ekkor már a szüleim gyakran jártak Magyarországra, sok időt töltöttünk a Balaton környékén. Az érettségit követően jelentkeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karára, 1996-ban szereztem meg a diplomát. Pályafutásomat a Központi Stomatológiai Intézetben folytattam, ahol gyakorlati tudást szereztem a konzerváló fogászat, a protetika és a szájsebészet területén. Az ambulancián fél évig csak a fogeltávolítást tanították, részt vehettem a sürgősségi esetek ellátásában, hétvégi ügyeletet vállaltam. 1998-ban a konzerváló fogászat és a fogpótlástan szakorvosa lettem.

Önállóságát megtartva először Gödön nyitott magánrendelőt, s bejárta szinte az egész országot. Egy véletlen folytán került Pécsről Nagykanizsára, és a közeli Nagyrécsén telepedett le.

– Igyekszem tudásomat uniós és hazai szakmai továbbképzéseken fejleszteni, azokat a gyakorlatba átvinni, hogy pácienseimnek – személyre szabottan – minden esetben a legújabb anyagokat és technológiákat biztosítsam, úgy, mint az implantológiában is – folytatta.

– 2009-től Kanizsán, a New Smile Dent fogorvosi rendelőben orvos-tulajdonosként dolgozom. Praxisom gyakorlásához elengedhetetlen számomra a szakmailag és emberileg egyaránt megfelelő asszisztencia és fogászati technikus kiválasztása. Rendelőnk kialakításánál fő szempont volt a nyugodt, családias légkör megteremtése. Pácienseink ebben a környezetben elfelejthetik a régmúlt fogászatainak kellemetlenségeit. Egy narancs, egy zöld és egy sárga kezelővel rendelkezünk. Mindegyik a legújabb technológiával felszerelt. Narancs kezelőnkben elsősorban dentálhigiénikus kezelések zajlanak, illetve ott látjuk el a gyerekeket barátságos, játékos körülmények között. Körpanorámás zöld kezelőnkben ­várjuk a tervezett kezelésre érkező pácienseket. Innen távozhatnak a kezelési sorozat végén elégedetten, azzal a bizonyos „New Smile” mosollyal. Nemrégiben kialakított sárga kezelőnkben pedig műtéteket, implantációs, illetve szájsebészeti beavatkozásokat hajtunk végre.

A doktornő számára fontos, hogy olyan csapat vegye körül, amely a rezdüléseit is megérti. A fogorvos és az asszisztencia nagy összhangban tevékenykedik együtt. Susanna hisz az élet sorszerűségében, eszerint nem véletlenül dolgozik Petrovácz Petronellával, Kovács Gabriellával, Gerencsér Lillával, Bedők Henriett-tel és egyik lányával, Hetey Eszterrel. Ebben a csapatban erő van, amit a páciensek is éreznek, s ez a legfontosabb.

– A munka nem csak a fogorvoslásról szól, ez hivatás – fogalmazott. – Fontos, hogy a páciens esztétikus fogakkal távozzon. Ehhez precíz munkára van szükség, ami felér egy alkotás létrehozásával. Minket az tesz boldoggá, ha a páciens elégedetten távozik. Szeretnénk, ha fél év-egy év múlva is elégedetten térne vissza az utógondozásra.lBB

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában