Hirdetés

2023.12.04. 17:44

Hűvös időben túráznál? Adunk néhány hasznos tippet és ötletet!

Bár az őszi és téli hónapokban jócskán leesik a hőmérő higanyszála, természetjáró szemmel mégis ez az év egyik legizgalmasabb időszaka. Semmi sem fogható az őszi táj színes lombkoronáihoz, a dér fedte vidék látványához, a havas lankák pedig még olyanokat is a szabadba csábítanak, akik amúgy szívesebben élvezik a jó meleg, fűtött szoba biztonságát. Hogyan indulj túrázni? Mi az, amit feltétlenül vigyél magaddal ahhoz hogy élvezetes és biztonságos legyen a kirándulás? Cikkünkben ehhez adunk néhány jó tanácsot!

Forrás: Freepik

Miért érdemes hűvös időben felfedezni a természet szépségeit?

Számos előnye van annak, ha a csípősebb napokon kapjuk fel a túrahátizsákot és fedezzük fel a természet kincseit.

  • Csodálatos őszi színek és a tél jeges varázsa- Az őszi hónapok a természet egyik legszebb arcát mutatják be. Festői, ahogy a fák levelei különböző árnyalatokban pompáznak, bár az utóbbi években kevesebb jut belőle, a hófedte vidékeknek sincs párja, ahogy a zúzmarás tájak is felejthetetlen élményt nyújtanak a kirándulók számára.
  • Kisebb tömeg, nagyobb nyugalom - Míg a nyári hónapokban jóformán dugó alakul ki az erdei ösvényeken, a hűvösebb idő sokakat otthon maradásra bír, így zavartalanul élvezheted a természet csendjét.
  • Kellemesebb hőmérséklet - A csípősebb napok sokkal ideálisabb feltételeket biztosítanak a fizikai aktivitáshoz, mint a kánikula időszaka. Ilyenkor nem kell aggódnod a túlzott izzadás miatt, vagy hogy a nagy hőség miatt kimerülnél. 

3+1 hasznos tipp őszi és téli túrázáshoz

Most pedig lássuk, hogy mire érdemes figyelni, ha útnak indulsz!

#1. tipp: Ne feledd a réteges öltözködést!

Az őszi és téli hónapokban az idő változékonyabb és sokkal csípősebb, mint a tavaszi vagy nyári időszakban. Olykor kemény mínuszokkal is meg kell küzdeni a túrázás során, ezért nagyon fontos a réteges öltözködés. Mindig viselj meleg, lélegző aláöltözetet, és erre jöhetnek a különböző rétegek, például a pulóver, mellény és a túranadrág. A külső réteg legyen víz- és szélálló, hogy védjen az esőtől és a zimankótól.

Vedd figyelembe, hogy sokkal könnyebb levenned egy-egy réteget, mint azt kockáztatni, hogy nem tudod élvezni a táj szépségét, mert annyira fázol. 

#2. tipp: Védd a végtagjaidat!

A kezek és a lábak könnyen lehűlnek hideg időben. Mindig viselj meleg kesztyűt és zoknit, hogy megőrizd kezeid, lábaid megfelelő hőmérsékletét. Óvd füleidet is, legyen rajtad sapka a túrák folyamán.

Fontos a meleg és kényelmes túracipő, amely megvédi a lábakat a hidegtől és a nedvességtől. Emellett fontos szempont, hogy a bakancs ne csússzon, ebben az időszakban sárral, latyakkal és jeges útszakaszokkal is számolnod kell. 

#3. tipp: Gondoskodj az energiáról, megfelelő ételekkel és italokkal!

Hideg időben a test több energiát igényel ahhoz, hogy fenntartsa az ideális hőmérsékletet, ezért fontos, hogy elegendő kalóriát fogyassz. Legyen nálad termosz, kedvenc forró teáddal, ami nagyon jól fog esni, ha épp kezdenél átfagyni és így egyszerre  gondoskodsz a hidratálásáról is.

Úgy állítsd össze a túra menüdet, hogy minél táplálóbb ételeket tartalmazzon. Csomagolhatsz ízletes zöldségkrémekkel megkent szendvicset. Érdemes teljes kiőrlésű kenyeret választani, mert ez hosszabb felszívódású, tovább biztosít energiát számodra. Vihetsz különféle egészséges rágcsákat, magokat, aszalt gyümölcsöket, müzli- vagy energiaszeleteket, házilag készített joghurtot is, ha útközben rád törne a fáradtság és csak bekapnál valamit.

+1 tipp: Fő a biztonság!

  • Mindig tájékozódj alaposan a túraútvonalról és a várható időjárásról.
  • Maradj a kijelölt ösvényeken.
  • Vigyél magaddal térképet, iránytűt  vagy GPS-t, hogy legyen segítséged, ha eltévednél.
  • Indulás előtt tájékoztass akár egy családtagot vagy barátot a terveidről (pl. úti cél, tervezett hazaérkezés), hogy ha esetleg bármi baj történne, tudjon segíteni.
  • Mindig legyen nálad egy alap elsősegély felszerelés (pl. kötszer, kisolló, sebfertőtlenítő).
  • Figyelj arra, hogy ebben az időszakban már korán sötétedik, ezért tervezd úgy a túrát, hogy naplemente előtt visszaérj. A biztonság kedvéért legyen nálad fejlámpa és extra elemek, hogy akkor se kerülj bajba, ha rád sötétedik. Ez akkor is jól jöhet az út során, ha például betévedsz egy barlangba.
  • Ne hagyd otthon és feltétlenül töltsd fel mobiltelefonodat, sőt nem árt ha egy hordozható töltő is helyet kap a hátizsákban.

Élvezd a természet szépségeit önfeledten!

Még tudatos pénzügyi tervezés mellett is előfordulhat, hogy anyagi nehézségek adódnak. Az élményszerzés és a kikapcsolódás, a természetben töltődés azonban nagyon fontos a testi és lelki egészséghez. Amennyiben pénzügyi segítségre van szükséged kisebb utazásokhoz, érdemes lehet kis összegű kölcsön igénylésén gondolkodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában