Hirdetés

2023.11.30. 08:00

Minden gyermek ajándék, minden nevelőszülő megbecsült érték

A Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatába várja a hivatást választókat

Forrás: Református Szeretetszolgálat

A Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ egyike azon szervezeteknek, amely nevelőszülői hálózatot működtet Zala vármegyében is. A több vármegyében fenntartott lakásotthonaikban összesen 844 gyermek nevelkedik 304 nevelőszülőnél. Közülük Zala vármegyében 140 gyermek él 60 nevelőcsaládban. Legfontosabb céljuk és egyben küldetésük, hogy minél több vér szerinti családból kiemelt gyermeknek biztosítsanak otthont nyújtó ellátást, ezért kívánják bővíteni nevelőszülői hálózatukat Zala vármegyében is.

Nevelőszülőnek lenni nemes hivatás, mondja Miklósi Erzsébet, a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, amit egy nevelőszülőtől hallott élménnyel is alátámaszt. 

– „Csókolom anyukám a drága kezedet!” – a nevelőszülők és nevelt gyermekek számára rendezett adventi családi napon mesélte nekem könnyes szemmel egy nevelőszülő, hogy nevelt gyermeke ezt írta neki. Mindezt azért, mert töltött hús volt a vasárnapi ebéd. Mennyi szeretet és mennyi hála van ebben az egy rövid mondatban! Gyermekeink többsége megköszöni a nevelőszülőnek a gondoskodást, a mindennapi törődést. Ezért hisszük azt, hogy érdemes ezt a hivatást, szolgálatot választani! - hangsúlyozta az intézményvezető.

Forrás: Református Szeretetszolgálat

A gyerekeket a hatóság azért emeli ki vér szerinti családjaikból, mert nem az elvártaknak megfelelően nevelik, gondozzák őket szüleik. Már az elhanyagolás nyomot hagy lelkükben, ahogy a kiemelés is. Nehezen élik meg az új családba kerülést is. A nevelőszülői ellátás célja és funkciója éppen ezért az, hogy az állami gondoskodásba vett gyermek számára az otthon élményét nyújtsa családi környezetben, ahol megélheti a szülői gondoskodást, az érzelmi biztonságot és kötődést. Ez nagyon hálás és felemelő feladat, húzta alá Miklósi Erzsébet.

– Kikre számítunk? A 24. életévüket betöltött, büntetlen előéletű, gyermekek nevelésére megfelelő környezettel rendelkezőkre, azokra, akik egészségük, mentális állapotuk alapján is alkalmasak gyermekek befogadására, gondozására, nevelésére. Akik ezt a hivatást választják, ahogy az előbb említett történet is bizonyítja, szeretetet, hálát és sok-sok örömet kaphatnak nevelt gyerekeiktől. A Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ a törvény által szabályozva biztos jövedelmet, szolgálati időt, otthon végezhető munkát, a GYED és a GYES folyósítását, családi adókedvezményt biztosítja számukra. Fenntartónk, a Református Szeretetszolgálat ezen felül lehetősége szerint igyekszik támogatásokkal segíteni a nevelőcsaládokat, hogy jobb körülmények között élhessenek.

A nevelőszülői hivatás magában hordozza az önmegvalósítás lehetőségét, amelyhez szakmai támogatást, szakmai fejlődést biztosítunk. A felsoroltakon túl ugyanis 60 órás tanfolyam elvégzését is kínáljuk, amely ugyan regisztrációs díjhoz kötött, de azt az első gyermek befogadásakor visszafizetjük. A képzés a nevelőszülők fejlődését szolgálja, továbbá utat nyit egy olyan, Istennek tetsző szolgálat felé, amelyben a nehézségek mellett, a gyermek végtelen szeretete, elért sikerei aranyozzák be a mindennapokat.

Senkit nem hagyunk egyedül! Nevelőszülői hálózatunk ereje a gyülekezeti közösség, amelyre bátran támaszkodhatnak. A három intézményi lelkészünk, mint lelki segítők, jelen vannak a nevelőcsaládok és nevelt gyerekeik életében. Osztoznak örömeikben és bánataikban. Nehéz helyzetekben nevelőszüleink számíthatnak támogatásukra, ahogy a többi szakemberünkre. 

Hisszük, hogy a gyermek ajándék! Az ajándékot várjuk, örömmel fogadjuk, óvjuk, vigyázzuk, becsüljük. Hisszük azt is, hogy adni jó! Amit adunk, azt a gyermek várja, örömmel fogadja, megbecsüli! Nyitott szívvel várjuk Önöket munkatársi közösségünkbe, nevelőszülői hálózatunkba, ahol minden gyermek ajándék, minden nevelőszülő megbecsült érték! – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Miklósi Erzsébet intézményvezető.

„Bizony mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg” (Mt. 25,40)

A Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ a következő elérhetőségeken várja a nevelőszülői hivatás iránt érdeklődőket, ahol részletes információt kaphatnak:

Telefon: 06-30-533-4802, 06-70-684-0391, 06-30-522-5518, 06-1-607-9519. E-mail: [email protected]

Forrás: Református Szeretetszolgálat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában