Hirdetés

2022.10.14. 14:37

Mit tud a gyerekeknek szánt okosóra?

Amikor a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy időről-időre felnőtt felügyelet nélkül maradjon, de a telefonhoz még kicsi, tökéletes megoldást jelenthet a speciálisan a legkisebbeknek tervezett okosóra.

Teljesen más világ, mint a felnőttek okosórája

Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a gyerekeknek szánt okosóra nem a felnőtteknek szánt készülékek “lebutított” változata. Amikor egy felnőtt okosórát vesz, általában saját életét próbálja egyszerűsíteni, a gyerekekre tervezett okosórák ezzel szemben elsősorban a szülők igényeit próbálják kielégíteni.

A cél, hogy a felnőttek mindig tudják, hol van a gyerek – és értesülhessenek róla, ha valami baj van. A jó gyerek-okosóra ettől függetlenül természetesen az, amit a gyerek is szívesen visel – de az alapfunkciók nem a kényelmet, szórakozást szolgálják.

Helymeghatározás extrákkal

A fenti logika alapján az egyik funkció, amit minden gyerekeknek szánt okosóra tud, a helymeghatározás. A legtöbb kütyü GPS segítségével követi a gyerek helyzetét, és előre beállított időközönként, mobilneten keresztül küld állapotjelzést a szülőnek, aki saját okostelefonján ellenőrizheti, merre jár épp csemetéje.

Amiben az egyes modellek eltérhetnek, hogy milyen extrákkal segítik a gyerekéért aggódó szülőt. Nagyon hasznos például, ha a felnőtt „biztonsági zónákat” jelölhet ki az órához kapcsolt alkalmazásban. Ha a gyerek elhagyja ezeket a zónákat, az alkalmazás azonnal jelez – így amíg a szülő nem kap értesítést, minden különösebb erőfeszítés nélkül biztos lehet benne, hogy szeme fénye a megfelelő helyen van.

Kétirányú kapcsolat, szuper egyszerűen

A másik alapvető funkció az egyszerű hívásfogadás és -indítás. A legtöbb órán biztonsági okból csak előre beírt számokat lehet hívni. Általában legfeljebb néhány tucat számot tud megadni a szülő, amit a gyerek hívhat, egy-két kiemelt számot pedig egyetlen gombnyomással lehet hívni, ha valami történik (SOS hívás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában