Hirdetés

2022.06.23. 12:48

Így hat pozitívan a kávé az egészségünkre

Legyünk őszinték: a kávézást nem feltétlenül szokták egészséges szokásnak tartani. A közvélemény szemében a kávézás inkább csak egy megbocsátható rossz szokás, ami ugyanakkor rendkívül elterjedt. Kevesen tudják azonban, hogy a kávénak vannak kifejezetten pozitív hatásai az egészségünkre, ezért, amennyiben mértékletesen fogyasztjuk, még akár a javunkat is szolgálhatja, és egyáltalán nem igaz, hogy káros lenne a szervezetünkre nézve.

Fotó: Farknot Architect / Shutterstock.com

Kávé nélkül el sem kezdődhet a nap!

Világszerte emberek milliói kezdik egy csésze kávéval a napot. Rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni a nap elindítását a legjobb kávéjuk nélkül. Nagyon sokan azonban ezt némi lelkiismeret-furdalással teszik, hiszen a kávé a közhiedelem szerint nem igazán egészséges. Számos tanulmány bizonyítja ugyanakkor az ellenkezőjét: a kávénak Igenis vannak pozitív hatásai az egészségre, de persze ezek csak akkor tudnak érvényesülni, ha nem visszük túlzásba a bevitelt.
 

Mit tesz a kávé az egészségünkkel?

Tanulmányok szerint meg tud előzni egy sor súlyos betegséget, például bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenti. Ilyen például a prosztatarák a leukémia, a szájüregi rák, vagy éppen a májrák.

Csökkenhet továbbá a csontritkulás, a Parkinson-kór, valamint az Alzheimer-kór kockázata is. Általánosan jó hatással van a kávé a májra: serkenti a működését, megakadályozhatja a bizonyos májbetegségek kialakulását.
 

Mi a helyzet a koffeinmentes kávéval?

Kevés tanulmány vizsgálta célzottan a sokak által kedvelt koffeinmentes kávé hasonló jellegű hatásait, azonban az eddigi tudásunk alapján nincs okunk azt feltételezni, hogy a koffeinmentes kávék esetében ezekről a pozitívumokról le kellene mondanunk.

Van azonban egy 2017-es tanulmány, amely összefüggést talált a koffeinmentes kávé fogyasztása és bizonyos szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás csökkenése között. Leginkább a naponta 2-4 csésze koffeinmentes kávét fogyasztók körében volt látható az összefüggés.

Többé tehát nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha kávézunk: amennyiben meg tudjuk tartani az egészséges mértéket, még jót is tettünk vele a szervezetünknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában