Hirdetés

2022.03.07. 08:00

Ne vegyük félvállról a fejfájást – Kiknek ajánlott a prizmás szemüveg?

Sokak életét keserítheti meg a gyakran jelentkező és erőteljes fejfájás. Nem véletlenül irányítják a háziorvosok a pácienst szemészetre, mivel a látásprobléma egyik oka lehet ez a kellemetlen tünet. Ha már minden gyógymódot kipróbáltunk és nem múlnak a panaszok, akkor érdemes felkeresni az optometristát, ugyanis a rejtett kancsalság is okozhat migrént.

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Kényelmes megoldás fájdalom esetén a pirulák után nyúlni, ám hosszabb távon sokkal kifizetődőbb és életminőségünket javítja, ha megkeressük a baj forrását. Nem is gondoljuk, de gyakori panaszaink – például a migrén, a szédülés, a koncentrációs zavar –  hamar megszűnnének egy speciális látásvizsgálattal és a prizmás szemüveg hordásával. 

 

– Ha valaki gyakori fejfájással küzd, fáradtak a szemei, kettős- vagy homályos látása van, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy nemcsak egyszerűen normális szemüvegre van szüksége, hanem speciális látásproblémája, rejtett kancsalsága van – tájékoztat Kenesey Bálint látszerész, az Eyewear Store üzlet tulajdonosa. – A heterofória nem feltétlenül látható szabad szemmel, mivel az idegrendszer képes kompenzálni ezt a hibát, azonban ez a kompenzáció nagy mértékben terheli a szervezetet, elfárad az agy és az idegrendszer a folyamatos küzdelemben, ezáltal pedig fokozódnak a panaszok. A fenti tünetek mellett akkor is gyanakodhatunk rejtett kancsalságra, ha nehezen szokjuk meg a szemüveget, olvasási nehézségünk van, gyakran eltévesztjük a sort, térérzékelési zavarokkal küzdünk, ügyetlennek érezzük magunkat vagy megvisel a fronthatás. Gyerekeknél gyakori még a betűtévesztés, a tanulási nehézség, kevésbé fejlett az írás- vagy rajzkészség.

 

– Mivel korrigálható a rejtett kancsalság?

– A rejtett kancsalságban szenvedőknek prizmás szemüveget készítünk. A gyerekeknél látványos javulást eredményezhet a prizmás szemüveg hordása, megszűnnek a koncentrációs problémák, jobban tanulnak és a kézírásuk is olvashatóbbá, szebbé válik.

 

– Milyen vizsgálatot végeznek rejtett kancsalság esetén?

– Ilyenkor Polatesztet végzünk, ami egy 3D-s látásvizsgálat. Ennek segítségével megtaláljuk az összes rejtett optikai hibát, például a rejtett kancsalságot vagy akár a szemtengely-ferdülést. A heterofória prizmás lencsével nagyszerűen korrigálható. Az optikában modern technológiájú ZEISS vizsgálati berendezések állnak rendelkezésre. A Polateszt vizsgálat 1 órát vesz igénybe, s ugyancsak 1 óra a megfelelő szemüveg kiválasztása. A vizsgálat 10 ezer forintba kerül és minden esetben időpontfoglalás szükséges. Arra törekszünk, hogy minden vásárlónk elégedetten távozzon és egy életre elfelejtse panaszait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában