Szponzorált tartalom

2021.10.05. 14:49

Dogecoin, a poénból lett valóság

Hallottad már az 50 milliárd dolláros viccet?

Forrás: kriptomat.io/hu

2013-ban két barát létrehozta a Dogecoin-t – egy értéktelennek szánt kriptopénz paródiáját. Kabalafigurája egy mémszerű Shiba-Inu, amely nem igazán tud helyesen írni vagy nyelvtanilag helyesen fogalmazni.

Határozottan nem maradt értéktelen. A Dogecoin értéke az elmúlt egy évben 18 000 százalékkal ugrott meg. Még akkor is, amikor a Bitcoin drámai mélypontra zuhant a hétvégén, a Dogecoin minden idők legmagasabb értékei közelében kereskedett. Ahogy a Shiba-Inu mondaná: „Hűha. Megmagyarázhatatlan.”

Elon Musk tweetel róla. Mark Cuban, a Dallas Mavericks tulajdonosa szerint tanulságos és szórakoztató.

Fotó: kriptomat.io/hu

Néhány kisbefektető profitál...

Ezek közé tartozik Alyssa Vazquez, egy 26 éves dallasi könyvelő.

Vazquez eredetileg viccből vásárolt 600 dollár értékben Dogecoin-t januárban és februárban a férjével, azt gondolván, hogy valószínűleg nem fognak belőle semmit sem nyerni. „Amikor elkezdtük, megegyeztünk, hogy soha nem teszünk be többet, mint amennyit megengedhetünk magunknak, hogy elveszítsünk” – mondta. Mostanra 6000 dollár körül járnak, amihez az IOTA árfolyam felmenése is segített, mert abba is befektettek.

„Nagyjából akkor kezdtünk bele, amikor a GameStop megszűnt. Elkezdtünk tweetekben olvasni arról, hogy ez az érme mennyire felment” – mondta egy telefonos interjúban. Amikor a valuta emelkedett, teljesen meglepődött. „A férjem azt írta nekem: ”Láttad ezt?„ Egyszerűen sokkolt a dolog.”

Vazquez és férje korábban már befektetett a Litecoinba és az Ethereumba, de azt mondta, hogy ennél sokkal tovább nem próbálkoztak. „Akkoriban nem igazán bíztunk benne” – mondta. „A Bitcoin felrobbanása megváltoztatta a véleményünket.”

A házaspár most próbálja kitalálni, hogy mikor a legjobb kiszállni a Doge-ból. Remélik, hogy a bevételeiket arra tudják majd használni, hogy törlesszenek néhány adósságot, köztük a diákhiteleket.

A 26 éves Brayden Johnson, egy villanyszerelő a kanadai Albertából, a Dogecoin-t a tavaly 15 évesen elhunyt Hudson nevű Shiba Inu emlékére vásárolta.

„Valójában mindig rá gondolok, amikor valaki kimondja a doge szót” – írta Johnson egy e-mailben. „El tudom képzelni a fejemben az összes olyan alkalmat, amikor láttam, ahogy a mémben a hülye arcát vágja, és az összes szőrét a gallérjába gyűrte”.„

Amikor Johnson látta, hogy a Dogecoin nagyot emelkedett, nagyon izgatott lett, és nem számított arra, hogy ilyen gyors ütemben fog ennyit erősödni.

”Jó érzés, hogy emelkedik, mert kinek ne jönne jól egy kis plusz pénz?„ – mondta. ”Kicsit édesebb érzés, hogy egy befektetés, amit azért tettem, mert hiányzott a kutyám, ilyen szépen megtérült„.

...de miért történik ez?

Az e heti emelkedés zavarosnak tűnhet. Hogyan érhet ennyit egy vicc?

A FOMO-nak sok köze van hozzá.

”Az emberek megpróbálják visszaszerezni azt a varázslatot, amit a Bitcoin teremtett azok számára, akik korán ott voltak„ – mondta Michael O'Rourke, a JonesTrading vezető piaci stratégája. ”A legfontosabb megkülönböztető tényező itt az, hogy a Bitcoint korlátozni fogják, korlátozott lesz az érmék száma„.

A Bitcoin 2009-es indulása óta a valaha verhető érmék száma fixen 21 millió darab. Nem így a Dogecoin esetében: a létrehozható mennyiségnek nincs korlátja.

A lelkes rajongók ezt a tényt felhasználhatják arra, hogy összehasonlítást vonjanak a Dogecoin és a fiat valuták között. Természetesen nincs Bitcoin-szerű felső határa annak, hogy az amerikai kormány mennyi dollárt nyomtathat. Mégis, míg a Dogecoin mögött rengeteg mém és vicc áll, addig a dollár mögött az USA gazdasága és lakossága. O'Rourke szerint ez megmagyarázza, miért van akkora bizalom a dollárban.

”Még mindig nem tudom, mi a Dogecoin célja a spekulációs eszközön kívül„ – mondta. ”Spekulálsz valamire, ami csak azért van, mert az emberek spekulálnak rá. Ez egy nagyon veszélyes keverék.„

Ráadásul volt egy kampány, amely a Dogecoin árát április 20-án vagy április 20-ra – a füvezéssel kapcsolatos 4/20-as ünnepnapra – 69 centre akarta felhajtani.

Merj Dogecoint venni?

Szóval, érdemes beszállni a Dogecoin akcióba?

”Ha van felesleges pénzed, amivel szívesen spekulálsz a Yankeesre való fogadás helyett, és kriptovalutákba akarod fektetni, akkor talán igen, annak lenne értelme„ – mondta David Trainer. ”Mindaddig, amíg nem félsz attól, hogy elveszíted az egészet.„

Trainer szerint a befektetők látásmódját az zavarhatja, hogy a közelmúltban sokan beszéltek arról, hogy egyes részvények és kriptovaluták túlértékeltek, de az izgalom még nem igazán csillapodott. Nem világos, hogy ez meddig tarthat még.

”Szerintem mindennek az a gyökere, hogy az emberek elfelejtették a különbséget, a különbséget a befektetés és a spekuláció között„ – mondta.

Egyesek a Dogecoin hullámzását – a mémekkel és a robbanásszerű növekedéssel – a GameStop Corp. iránti érdeklődés kirobbanásához hasonlították az év elején. De Brent Weiss, pénzügyi tervező és a baltimore-i Facet Wealth társalapítója szerint a Dogecoin egy teljesen más – még kevésbé komoly – befektetési kategóriába tartozik.

”Ha a Dogecoinról mint kriptopénzről van szó, az egy abszolút vicc„ – mondta.

Weiss nem rajong a GameStopért, mint befektetésért sem, de azt mondja, hogy legalább a videojátékokkal foglalkozó vállalat részvényei esetében volt egy mögöttes vállalat, kézzelfogható mögöttes eszközökkel.

”Minden dögnek eljön a napja„ – mondta Weiss. ”De a mai nem az a nap, amikor a Doge-t a portfólió részévé kell tenni.„

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában