Támogatott tartalom

2021.04.05. 15:54

Lakásvásárlás pro és kontra, avagy béreljünk-e inkább?

Egy ingatlan kibérlése és megvásárlása két meglehetősen különböző műfaj, még ha bizonyos átfedések mutatkoznak is. Az igényeket elsősorban a rövidebb és/vagy hosszabb távú tervek, illetve az anyagi lehetőségek formálják. Ettől függetlenül érdemes lehet megvizsgálni, hogy melyikkel járhatunk jobban.

zaol.hu

Az albérletek gazdaságos átmeneti megoldást jelentenek

Fotó: MolnarZsolt

 

A lakásvásárlás hosszabb távú elköteleződéssel jár

Jelen és jövő

A vásárlási szándékot a legtöbb dolog esetében számos szempont befolyásolja, legyen szó akár árról, szükségességről vagy akár időzítésről. A döntéshozatal a kisebb dolgok esetében mindig egyszerűbb, ám jellemzően ahogy növekszik az ár, az emberek sokkal jobban megfontolják döntést és igyekeznek minden eshetőséget számításba venni. A lakásvásárlás ebből a szempontból talán a legnehezebb esetek közé tartozik, hiszen ingatlant hosszútávra vásárolunk.

Épp ezért adódik sok esetben a dilemma, hogy lakáskereséskor az albérleteket nézzük át, vagy rögtön az eladó ingatlanokat böngésszük. A két lehetőség merőben más célokhoz és tervekhez igazodik, van, aki számára egyértelmű döntésnek számít, de előfordulhatnak olyan köztes élethelyzetek, amikor megfontolandó, hogy melyik oldal felé érdemes húzni. A lakásvásárlás egyértelműen a jövőre épít, míg az albérletek a jelent, vagy épp az átmenetet jelképezik.

Támogatások és lehetőségek

Az elmúlt időszakról elmondható, hogy a lakásvásárlásra igénybe vehető támogatási lehetőségek eddig soha nem látott szintre jutottak el, pozitív értelemben. Ennek egyetlen „hátulütője”, hogy csak a családosok, vagy családot tervezők részesülhettek az anyagi segítségben. Ez a párhuzam is jól jelképezi, hogy a lakásvásárlás a jövőre épít, hiszen ezen támogatások igénybevétele igencsak erős elhatározásokat kíván meg az elkövetkező évtizedekre.

Az ingatlanpiac folyamatosan változó árai mellett is elmondható ugyanakkor, hogy a lakások ára az átlagemberek számára meglehetősen magas, így a legtöbb esetben kénytelenek vagyunk hitelhez folyamodni, melyet aztán jó pár évig törleszthetünk a bank felé. Természetesen ez is egy járható út, a pozitívuma, hogy félig-meddig a birtokunkban lesz egy lakás, ám az anyagi terhekkel évekre előre vagyunk kénytelenek számolni. Átmeneti helyzetekben épp ezért élhetőbb megoldás a lakásbérlés.

 

Az albérletek gazdaságos átmeneti megoldást jelentenek

Köztes időszakok

Az albérletek tulajdonképpen egy olyan alternatívát jelentenek az ingatlanpiacon, melyek akár hosszú távra is lakhatást biztosítanak, ám az sem probléma, ha rövidebb időt fogunk csak tölteni egy-egy helyen. Ez az időfogalom a lakások esetében természetesen relatív, de pl. 1-2 év miatt felesleges lenne lakást vásárolni. Ilyen átmeneti időszak lehet pl. az egyetemi lét, esetleg egy munkahely egy másik városban, amikor valahol élnünk kell a mindennapjainkat, de nem szeretnénk hosszabb távra elköteleződni.

Ha utánaszámolunk, az albérletek a legtöbb esetben anyagilag is jobb megoldást kínálnak, a piaci lehetőségek pedig szinte végtelenek. Természetesen objektív különbségtétel a lakásvásárlás és a lakásbérlés között szinte lehetetlen, hiszen teljesen más célok mozgatják a két opciót. Ha megállapodnánk és nem néhány évre tervezünk, a lakásvásárlásra is remek lehetőségek kínálkoznak, ám ne ugorjunk bele feltétlenül egy ilyen projektbe, ha egy albérlet is képes kielégíteni rövidebb távú igényeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában