Szponzorált tartalom

2021.04.06. 13:28

5+1 tavaszi tipp a vírusok ellen

Tavasszal merészebben öltözködünk, jobb a kedvünk, többet vagyunk levegőn, természetben, még a korlátozások ellenére is. A szervezetünk kívánja a napfényt, a friss oxigént, a megújuló természet látványát, hogy feltöltődjön. A csalóka időben azonban bármikor jöhet egy zápor, elborulhat az ég, szél támadhat és mi meghülünk, amitől testünk kiszolgáltatottabb lesz a kórokozóknak.

16311386 - sick woman with thermometer headache flu

A legyengült immunrendszer lehet sajnos a legfőbb oka annak, hogy a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben nem vagyunk elég ellenállóak. A nem megfelelően működő immunrendszer fő oka pedig a stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya, és, hogy híján vagyunk a támogató vitaminoknak, ásványi anyagoknak.

Mit okoznak a vírusok?

Kevesen sejtik, de nemcsak az influenza, a korona vírusos eredetű, hanem még a nátha is, amit megfázásként is nevezünk. A felső légutakban megtelepedő rhinovírusok, adenovírusok és parainfluenza vírusok váltják ki a jól ismert tüneteket nátha esetén.

Influenzánál különböző influenza törzsek támadják be a szervezetet, míg a covidot a kornavírus formái idézik elő. Mind cseppfertőzéssel terjedő betegség, vagyis köhögéssel, tüsszentéssel, fertőzött tárgyak érintésével kapható el, ha nem tartjuk be a megfelelő higiéniás szabályokat.

A nátha önmagában gyorsan gyógyuló állapot, nem rejt veszélyeket. De, ha valaki túlságosan le van gyengülve, akkor ez is eldöntheti a lábáról, kialakulhatnak belőle bakteriális felülfertőzések pl.középfülgyulladás vagy tüdőgyulladás, amiket már antibiotikummal kell kezelni. A nátha vírusait nem jegyzi meg a szervezet, így védőoltás sincs ellene, egyetlen hatékony védekezés a megfázás megelőzése.

Az influenza már komolyabb vírus, évről-évre sokan elhaláloznak a szövődményeiben, de jórészt szintén a legyengült szervezetet viseli meg. Bár mutálódik, van ellene védőoltás, amit javasolt is felvenni a veszélyeztetett korosztálynak és az alapbetegségekkel küzdőknek.

A koronavírust senkinek nem kell már bemutatni, gyorsan terjedő és elég nagy mortalitást eredményező kórokozó. Az idősebb, beteg szervezetekre nézve nagyon veszélyes, de sajnos az egészségesnek hitt emberek között is okozhat súlyos tüneteket vagy halált. A kifejlesztett oltások által a szervezet megismeri a koronavírust, így ha bejut a szervezetbe, az immunrendszer képes legyőzni, és megakadályozhatja a szövődmények kialakulását.

5+1 tipp a vírusok ellen

Minden vírusos eredetű betegség megelőzésére hasznosak lehetnek az alábbi tanácsok!

  • Tartsuk be a higiéniás szabályokat, főként ebben az időszakban! Viseljünk maszkot, ha emberek közé megyünk! Otthon fokozottan fertőtlenítsünk, főleg a sokat érintett, használt közös tárgyakat! Szellőztessünk gyakrabban! Legyen nálunk mindig kézfertőtlenítő és innivaló is, mert a vírust ha lenyeljük, az emésztőrendszerben hatástalanná válik. A lényeg, hogy ne tapadjon meg a garatban vagy a légutakban.
  • Előzzük meg a vírusok megtapadását például speciális orr-és szájspray-vel, mint a Virostop, ami gyógynövény alapú és az aktív kórokozókat is elpusztítja!
  • A szervezetünket tápláljuk egészségesen, pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat! Nagyon fontos a D- és a C-vitamin emelt szintű bevitele. A táplálkozásunkban csökkentsük a kórokozók szaporodását is ösztönző cukrokat, haszontalan szénhidrátokat! Az elhízás eleve remek táptalaja mindenféle betegségnek.
  • Óvjuk a légutakat, támogassuk őket és fertőtlenítsük. A légtér fertőtlenítésére kiváló a párologtató, melybe sós vizet, Salvus vizet öntünk, abba pedig tiszta növényi illóolajakat cseppentünk (teafa, citromfű, borsmenta, eukaliptusz, citrom, vadnarancs stb.). A gyógyteák is támogatják a légutak egészségvédelmét, igyunk hársfa, kasvirág, kakukkfű, ginzeng, zsálya teát!
  • Tartózkodjunk többet levegőn és napfényen! Iktassunk be a heti teendők közé legalább 3x15-20 perc bármilyen mozgásformát, amiben örömünket leljük!
  • Az ép lélek nagyon fontos, és az, hogy a pszichénk rendben van-e. Nem mindegy, hogyan gondolunk az egész helyzetre, nem szabad pánikolni, túl stresszelni, állandóan szorongani, mert az is gyengíti az immunrendszert. Igyekezzünk apró örömeket találni, kikapcsolódni és eleget pihenni! Kapcsoljuk ki a közösségi médiát és töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában