Hirdetés

2020.11.02. 07:00

Autólízing akár kezdő cégek számára is

Az autólízing esetén az autó a finanszírozó, azaz a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, ezért nemfizetés esetén bármikor új lízingbevevő ügyfelet jelölhet ki az autó mellé, és mindezt az átírási illeték fizetése és a hosszas hivatali ügyintézés mellőzésével. Mivel a lízingcég rendelkezik az autó tulajdonjogával, a bírálati folyamat gyorsabb és gördülékenyebb, szemben a hitelekkel, ahol jelentősebb kockázat miatt hosszabb ideig tart a folyósítás.

Male hand holding car keys offering new car on background

Fotó: CHIOSEA_ION

Az autólízingnél hatalmas előny az, hogy nem szükséges fedezettel rendelkezned, könnyebben juthatsz hozzá a szükséges pénzösszeghez, amiből megvásárolhatod az autót, a kisebb kockázat miatt pedig az ügylet biztonságosabb is. Az sem mellékes, hogy a lízingtárgy, vagyis az autó a futamidő végén – zárt végű pénzügyi lízing esetén – az utolsó lízingdíj megfizetésével automatikusan a tulajdonodba kerül, nyílt végű pénzügyi lízing esetében pedig lehetőséged van megjelölni a leendő tulajdonost, illetve a maradványérték megfizetésével akár a sajátoddá is teheted azt.

További előny, hogy nyílt végű lízingkonstrukcióban az autó ÁFA-tartalma a futamidő alatt, a havi lízingdíjban szereplő tőkerész arányában kerül felszámításra, és a jogszabályban meghatározott feltételek szerint vissza is igényelheted, az autólízing kamata pedig költségként elszámolható, ahogy az értékcsökkenés is. Jó, ha tudod, hogy nyílt végű lízingnél a maradványérték csökkenti a havi díjak összegét, nincs a futamidő lejáratakor vásárlási kötelezettséged sem.

Az induló vállalkozások számára azonban nehéz az autólízinghez jutás, hiszen a konstrukció lényege épp a kisebb kockázat lenne, amit egy kezdő cég alaposan megnövel. Létezik azonban a számukra is autólízingelési lehetőség, sőt, akár egyéni vállalkozók esetében is megoldható ez a konstrukció, és nem csupán személyautóra, de tehergépkocsira, autóbuszra és mezőgazdasági, illetve termelő gépekre is kérhető, de ha ez nem lenne elegendő, még az IT eszközök és az irodai berendezések is lízingelhetőek.

Fontos tudni, hogy az autólízing futamideje alatt az autóra teljes körű casco, illetve vagyonbiztosítást kell kötnöd, a lízingszerződést pedig bejegyzik a Magyar Közjegyzői Kamara által üzemeltetett Hitelbiztosítéki Nyilvántartásba, tehát érvényes regisztrációdnak lennie kell, és azonossági nyilatkozatot kell tenned egy közjegyzőnél.

Amennyiben autólízing lehetőséget keresel, látogass el a www.banknavigator.hu címen elérhető weboldalra, és indítsd el a folyamatot online!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában