Szponzorált tartalom

2020.04.06. 12:14

Energetikai audit – a hosszútávú vállalati energiahatékonyság kulcsa

Egy cég szabályszerű működése számos előíráshoz és törvényhez kötött. A különböző megfelelőségi kötelezettségek pedig folyamatos ellenőrzéseket, úgynevezett auditokat vonnak maguk után. Az ezeket végző auditor cégek figyelme minden kritikus pontra kiterjed, nincs ez másként az energetikai auditok esetén sem.

 

Mit jelent és mi történik? – az energetikai auditról

Az energetikai audit lényegében egy olyan átfogó vizsgálat, mely a vizsgált épületek, folyamatok és logisztikai rendszerek energiahatékonyságát és veszteségeit hivatott feltárni. Az audit mindenre kiterjedően foglalkozik a vállalatok által használt épületekkel, illetve az őket jellemző tevékenység(ek) különböző technológiai folyamataival. A vizsgálatot kizárólag akkreditált energetikai auditor végezheti, aki rendelkezik a szükséges szakmai és törvényi háttérrel annak lebonyolításához.

Bár a vizsgálat objektív szabályok mentén zajlik, mindig figyelembe veszik az adott épület alap tulajdonságait is, illetve az egyéni igényekhez is igazodhatnak az auditorok. A szakértő tehát együttesen értékeli az ingatlant és annak üzemeltetését, majd ezeket összevetve készít személyre szabott javaslatcsomagot, mely által a vállalat energiafelhasználása csökkenthető. Az energetikai auditot végző szakértő kiválasztásánál mindenképpen fontos számításba vennünk a szakmai felelősségbiztosítást, mely az esetleges szakértői hibákból fakadó anyagi károkat fedezheti.

Az auditok gyakorisága, folyamata és követelményei

Az energetikai auditok egyszeri elvégzése a hosszútávú energiahatékony működési feltételeket csak limitált ideig garantálhatja. Az Európai Unió által meghatározott irányelvek szerint Magyarországon is érvényes a nagyvállalatokra, hogy négyévente kötelesek energetikai auditálást végeztetni. A hosszabb távú tervekben tehát ilyen gyakorisággal mindenképpen számolnunk kell a vizsgálat folyamatával és költségeivel. De hogyan is néz ki az auditálási folyamat röviden?

Az első kapcsolatfelvételnél mindenképpen tisztázni kell az audit célkitűzéseit, annak mélységét, hiszen a folyamat felépítését is ez határozza meg. Ezután elindul a tényleges folyamat, az első megbeszélés, a felelősök kijelölése, illetve a helyszíni munka és adatgyűjtés. Az adatok elemzése az energetikai helyzetre fókuszál és megvizsgál minden olyan lehetőséget, melyekkel hatékonyabbá tehető a vállalkozás energiafelhasználása. Az elemzett adatok felhasználásával jelentés készül, mely egy záró megbeszélés során kerül bemutatásra a vállalat felelős személyeinek.

A jelentősebb energiafogyasztású nagyvállalatok számára, akiket különböző kormányrendeletek is szabályoznak kötelező egy ún. energetikai szakreferens alkalmazása, akinek feladata az energiahatékony szemlélet és magatartás meghonosítása az adott vállalatnál. Az energetikai audit tehát kötelező jellegén túl költséghatékonyabb működést és termelést garantál a vállalatok számára, mely ezáltal minden cég saját, hosszútávú érdekét is szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában