Szponzorált tartalom

2019.10.04. 14:19

Beázott a tető: mit tehetek?

A napjainkban oly jellemző szélsőséges időjárási viszonyok, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a tetők beázása egyre gyakoribb probléma. Mivel lehet a gond, és mit lehet tenni?

Beázott a tető: mivel lehet a probléma?

Jellemzően a régebben, több évtizeddel ezelőtt készül házak tetőszerkezetének burkolása azbesztpalával történt, és ezek a hirtelen, nagy mennyiségű eső hatására enyhébben, vagy egészen komoly mértékben beázhatnak – főleg, ha a tető még ezen felül el is öregedett. Ezeket a régebbi tetőszerkezeteket érdemes akár teljes egészében kicserélni, mielőtt bekövetkezik a baj.

A beázást ezen kívül természetesen egyéb tetőszerkezeti hiba is okozhatja, akár újépítésű házaknál, lakásoknál is. Ilyenkor elegendő a meghibásodás helyi javítása.

A lapos tetejű házak sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Mit tegyünk, ha beázott a tető?

Az első, amit mi magunk is megtehetünk, hogy vödrökkel felfogjuk a lecsöpögő vizet. Ezzel megkímélhetjük a lakást a potenciális egyéb károktól. Áramtalanítsuk a kérdéses lakrészt, vagy akár az egész házat a további balesetek elkerülése érdekében.

Fontos, hogy amennyiben rendelkezünk biztosítással, mindent fotózzunk és dokumentáljunk. Ezeknek a későbbiekben nagy hasznát vehetjük a kártérítés folyamata során.

Következő lépésként a hiba pontos felméréséhez kérjük szakember segítségét. A tető javítását, felmérését, a beázás mértékét tetőfedő ács segítségével végezzük.

Ha szerencsénk van, és nem súlyos az ázás mértéke, akkor egy pár jól elhelyezett vödörrel felfoghatjuk a víz nagy részét, amíg a szakember kiérkezik. Ha azonban komolyabb a gond, és a padlás is az eső áldozatául esik, az dohos, penészes lehet, és a tartógerendáknak is kimondottan komoly gondokat okozhat a vizesedés.

A javításoknak, amennyiben nem túl súlyosak, természetesen mi magunk is nekiállhatunk – amennyiben rendelkezünk az ehhez szükséges tudással, és felszereléssel. A magasban történő szerelési munkához a tető meredeksége és a munkamagasság miatt profi szakipari létra szükséges. A tetőlétrák elérhetőek változatos szögekben (7 fokos/10 fokos/15 fokos), és többnyire fából vagy alumíniumból készülnek. A tetőkampónak és a rögzítőkampóknak köszönhetően használatuk maximálisan biztonságos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában