Hirdetés

2019.08.29. 07:00

A szépség és a sport szorosan összefonódik: Hajmási Ferenccel, a HagymaGym alapítójával beszélgettünk

A testedzésben jártas szakember mesélt nekünk a szépség és a sport kapcsolatáról, az alakformálás lehetőségeiről, de hasznos tanácsokat adott a Tündérszépek szépségversenyünkre jelentkezőknek is.

Németh Lilla

Hajmási Ferenc 1994-ben alapította a HagymaGym-et Fotó: a szerző

Hajmási Ferenc évtizedekig testnevelő tanárként ösztönözte a fiatalokat a mozgás szeretetére, de a sport és a szépség napjainkban is fontos részei az életének. 1994 februárjában családi vállalkozásba fogott, a zalaegerszegi Göcseji úton megnyitotta Zala megye első hivatalos edzőtermét. Ez volt a HagymaGym, melynek szolgáltatásait azóta is folyamatosan bővítik. A szakértői segítséggel végzett testedzés mellett táplálkozási tanácsadást nyújtanak, júniustól pedig gerincprevenciós és rehabilitációs klinikát is működtetnek.

Hajmási Ferenc 1994-ben alapította a HagymaGym-et Fotó: a szerző

- Hogyan jött létre az edzőtermük?

- 1994. februárjában nyitottuk az Állategészségügyi Kórház udvarán az első edzőtermet, amely még a hagyományos testépítésen alapult. A rendszerváltás előtt ez a fajta sport még nem volt elfogadott, magamutogató, nárcisztikus tevékenységnek tartották. Nem is engedélyezték: az edzőtermek garázsokban, mosókonyhákban, padlásokon, pincékben alakultak. A hatvanas években testnevelő tanárként már elkezdtem foglalkozni az emberi test alakjának formálásával, izomépítéssel, az első hivatalos edzőterem nyitását megelőzően pedig magánórákat, különböző sportfoglalkozásokat is tartottam. A szakmát torna edzőként kezdtem, de fiatal koromban évekig magam is szertornáztam a helyi csapatban. „Ó Sport, te vagy a szépség…”- nyilatkozta egykor Pierre Coubertin báró, az újkori olimpia atyja. E két fogalom szoros kapcsolata a pályámat is végigkíséri. Ebből jött létre ez a vállalkozás, melynek működésében a család minden tagja szervesen részt vesz.

- Mit kell tudni a csapatukról?

- Nagyon jó szakértői gárdával rendelkezünk, melyre büszke vagyok. Vannak közöttünk testnevelő tanárok és személyi edzők, a feleségem szakorvosként hiteles dietetikai tanácsadást nyújt. Mindkét fiam testnevelő, illetve rekreációs szakember, a menyem pedig aerobic edzőként tevékenykedik. Egy sportos család vagyunk.

- Hogyan nyújtanak segítséget az alakformáláshoz?

- Fontos, hogy mérhető módon nyújtunk segítséget az alakformáláshoz, anélkül minden csak intuíció lenne. Egy tudatosan felépített folyamatról beszélünk, mely orvosi felméréssel kezdődik: megállapítjuk, hogy az aktív sejtállományban mennyi a folyadék, a testzsír, valamint az izomszövet. Ezután összeül az edzői stáb, az orvos iránymutatásával diétás program társul a mozgáshoz. Tudnunk kell, hogy az illető mennyi időt tud rászánni a mozgásra, a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezésekre, valamint azt is, milyen előképzettsége van.

Manapság már kevesen végeznek kétkezi munkát, így az emberek többsége arra a közegre hagyatkozik, ahol a legkisebb helyen a legrövidebb idő alatt érhet el eredményt, ez az edzőterem. Az izom építésére egyébként még mindig a súlyzós edzés a legideálisabb, ugyanakkor élettani okok miatt különbséget kell tenni a férfi és női szervezet között, a hölgyek lassabban izmosodnak. Azt is lényeges tudni, hogy nem ajánlatos gyorsan sokat fogyni, mert azzal becsapjuk a szervezet önszabályozó rendszerét: egy hónap alatt nem szabad két és fél kilónál többet leadni.

Az edzőteremben szakértő segítséget nyújtanak az alakformáláshoz Fotó: a szerző

- Kiknek és miért érdemes személyi edzőhöz fordulni?

- Ha valaki igényli – és egyébként egyre többen teszik -, személyi edzőt is kap maga mellé, akinek sportélettani ismeretekkel, valamint kellő pedagógiai érzékkel is szükséges rendelkeznie. Egy olyan hölgynek, aki szégyenlős, nehezen hajlik arra, hogy megmutassa magát sportöltözékben egy koedukált közegben, segíteni kell, különben frusztrált marad. Emellett az interneten rengeteg téves információ kering, melyek olykor többet ártanak, mint használnak, de az edző a motiváció fenntartásához is hozzájárul.

- A test mely területeire kell leginkább odafigyelniük a hölgyeknek?

- A hölgyek általában úgy érkeznek az edzőterembe, hogy feszes feneket és combokat, szép dekoltázst, valamint darázsderekat szeretnének, sok minden függ azonban az alkattól, az adottságtól és az egyes területek edzése is összefonódik egymással. Legkönnyebben a combizmot lehet alakítani statikus erőfejlesztéssel, súlyzós edzéssel – ehhez kapcsolódik a fenék formálása -, de egyébként is a lábat dolgoztatjuk a legtöbbet a mindennapokban. Figyelni kell a vénás érrendszerre is, az álló- és ülőmunka ugyanis egyaránt megbosszulhatja magát: visszérproblémák jöhetnek elő, a sok üléstől pedig rossz tartás, úgynevezett evezőhát alakulhat ki, amikor a hát domború, a vállak pedig előre lógnak. A gerinc deformálódásának megelőzésére már prevenciós és rehabilitációs klinikát is működtetünk, melyet idén júniusban adtunk át.

- Milyen arányban érdemes kardió és izomerősítő edzést végezni?

- Ez szakemberfüggő. Egy jó edzőnek látnia kell, hogy az adott személy az adottságaihoz és hajlamához mérten mennyit fogyhat, és ahhoz mit tanácsol. Fontos, hogy csak hiteles személytől fogadjunk el tanácsot, különben nem azt az eredményt kapjuk, amit szerettünk volna. A különböző életkorokban más a fogyás mértékének lehetősége, de akár szülés után is visszanyerhető a korábbi alak, sőt, nőhet is a teljesítőképesség.

- Sokak vágya a lapos has: hogyan érhető el?

- Ehhez először is okosan kell fogyni. Nagy divat lett a hasizomra edzeni, ugyanakkor a lapos has eléréséhez nem elég erre az egy területre fókuszálni, párhuzamosan a törzs-és a hátizmokat is muszáj erősíteni. Hiába végzünk sok felülést és lábemelést, ha a zsírszövet elfedi a kockákat, valamint nem szabad annyi terhelést róni a szervezetre, hogy izomfájdalomig fajuljon. Három alapvető kardió mozgás létezik: ezek a futás, a kerékpározás és az úszás.

- Miként segíthet az alakformálásban a tudatos táplálkozás?

- A tudatos táplálkozással csínján kell bánni, mert ha mindig a kalóriákat számolgatjuk, az előbb-utóbb orthorexiához vezet: ez azt az állapotot jelenti, amikor valaki már betegesen törekszik az egészséges étkezésre, patikamérlegen adagolja a táplálékot. Ha fogyókúrázni szeretnénk, mindenképpen érdemes egy sportdietetikushoz fordulni. A kulcs véleményem szerint nem az egyes ételekről való lemondásban, hanem a mértékletes fogyasztásban rejlik, ne dőljünk be az amerikai trendeknek sem. „Mértékletesen élj boroddal, étkeddel” – tartja a régi mondás.

- Mit tanácsolna a Tündérszépek2020 szépségversenyünkre jelentkezőknek, hogy a legjobb formájukat hozhassák?

- Az elkövetkező hónapokban még sok mindent tudnak tenni az alakjukért, ha okosan vágnak bele. A felelősségteljes szakember meg tudja mondani, hogy az aktuális testsúlyukból a versenyig mennyit szabad fogyni, ehhez mit kell betartani, mennyit szükséges edzeni, milyen arányban legyen ez kardió vagy izomerősítés, illetve milyen étrendet kövessenek. Egy szépségversenyen a lányok színpadi mozgása és beszéde is számít, ezek tökéletesítésében segíthet egy tánctanár, illetve egy kommunikációs szakember. Ehhez jön hozzá a fodrász, a sminkes és a stylist közreműködése.

Ha jó alakra vágysz, keresd fel Te is a HagymaGym-et!

Még nem késő!

Hozd magad formába és indulj a Tündérszépek versenyünkön: kattints ide és jelentkezz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában