Pacsa

2015.08.16. 14:11

Ismerkedés, kikapcsolódás a megyei polgárőrnapon

Pacsa – Már délelőtt több százan érkeztek a volt futball kollégium udvarára. Dél körül rotyogtak a bográcsok, a zsűri tagjai pedig értékeltek. A megye minden részéből eljöttek a polgárőr egyesületek tagjai.

Hajdu Péter

A megyei polgárőr napon jelen volt Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is. A polgárőrség szerepe jelentősen változott, méghozzákedvezően. Stabil jogi háttérrel működik, másrészt jelentős költségvetési támogatást kap a korábbi évekhez képest, továbbá a kormány, a rendészeti szervek, különösen a rendőrség partnernek tekinti. Így a polgárőrségnek, mint speciális civil szervezetnek megvan minden szükséges feltétele a működéshez – mondta az elnök.

Érdeklődésünkre hozzátette, éven egymilliárd forintból gazdálkodik a szövetség, ebből 800 millió forintotközvetlenül az egyesületek, megyei szövetségek működésére fordítanak. Az országban 2 ezer polgárőr egyesület működik, és 52 ezer igazolvánnyal rendelkező tagja van a polgárőrségnek, akik évente mintegy 8 millió szolgálati órát teljesítenek.

– Ha Zala megye lakosságszámát veszem alapul, és az itt működő polgárőrök 3200-3300-as létszámát viszonyítjuk hozzá, akkor kiderül, hogy itt a lakosság körülbelül 1,2 százaléka polgárőr, ezzel a megye az első helyen áll – tadott tájékoztatást az országos elnök.

Dr. Túrós András (szemben) országos elnök beszélget a zalai polgárőrökkel. Fotó: Katona Tibor

A megyében 119 polgárőr egyesület működik. Az egyesületi tagok közül jelenleg 800-an vagyunk itt, de délután még több százan érkeznek, amikor a munkaidejük lejár, és 1500 körül leszünk. Megindult a közlekedési verseny, megy a véradás, Délután többek között kötélhúzó verseny lesz. Ez az összejövetel jó alkalom arra, hogy az egyes járások polgárőrei ismerkedjenek, kapcsolatot teremtsenek, összehozza az embereket – így Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Húsz csapat főzött, a balatonmagyaródi Kis-Balaton Polgárőr Egyesületnél vaddisznó pörkölt készült.

–Nálunk a faluban két egyesület is működik. Havonta 10-11 szolgálatot adunk éjszakánként, naponta többet is. Az idősebbek biztonságára ügyelünk, szerencsére a mi vidékünk közbiztonsági szempontból kevésbé fertőzött terület. 30-31 taggal dolgozunk –Mészáros József, az egyesület alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!