Otthon

2017.05.22. 14:00

Hasznos praktikák kollégistáktól gyors vacsorához és vörösboros foltok eltávolításához

A diákotthonban lakó nebulók rendkívül kreatívak, ha problémamegoldásról van szó. Gondoljunk csak az interneten népszerűvé vált "kolis verzió" című mémekre, amelyeken mikrohullámú sütő helyett hajszárítóval melegítik az ételt, vagy zacskót húznak a tányérra, hogy megússzák a mosogatást.

Rákos Bianka

Vannak azonban praktikák, amelyek a hétköznapokban is hasznunkra lehetnek.

Kollégistának lenni nem egyszerű dolog, hiszen az átlagosnál kevesebb eszköz és pénz áll a rendelkezésünkre a mindennapi teendőkhöz. Vajon a fiatalok tarsolyában van olyan praktika, amely a hétköznapi háziasszonyok számára is hasznos lehet?

- Nagyon gyors megoldás, a zöldséget a vízforralóban megpárolni - tanácsolta a nagykanizsai Gelsei Zsófia, aki jelenleg egy szombathelyi kollégiumban él. A lány szeret főzni, ám a diákotthonban gyakran foglalt a konyha vagy rossz a sütő, de a vízforraló és a mikrohullámú sütő mindig kapóra jön.

- Az olaj nélküli sütés híve vagyok, hiszen sokkal egészségesebb. Az egyetemista éveim alatt megtanultam, hogy a rántotta akkor is ínycsiklandozó, ha a mikrohullámú sütőben készül el - mondta a lány.

- A recept nagyon egyszerű: mélytányérban összekeverjük a hozzávalókat, majd betesszük, körülbelül két percre a mikrosütőbe. A széle fog előbb megsülni, úgyhogy újból össze kell keverni, és visszarakni. A folyamatot addig kell ismételni, amíg meg nem sül az egész - folytatta Zsófia, aki szerint a módszer csak kicsivel hosszabb, mint a hagyományos elkészítési mód - A rántotta állaga picit szivacsosabb lesz, mint amit megszoktunk. Ezzel a technikával egyébként pudingot is lehet készíteni - tette hozzá az egyetemista.

A mikrohullámú sütőben készült ételek népszerűek az egyetemisták körében, számtalan weboldalon lehet találkozni, receptekkel.

A szintén kollégista Merics István is eltanult néhány hasznos praktikát az évek alatt, főleg a takarítással kapcsolatban.

- Gyakran előfordul, hogy az egyetemi bulik alatt valaki vörösborral leönti a ruháját. Ha megtörtént a baj, azon nyomban beáztatom a leöntött ruhadarabot, majd egyszerű mosogatószerrel addig dörzsölöm a foltot, amíg el nem tűnik. Nagyon fontos, hogy a piszok friss legyen, hiszen ha beleszárad a ruhába, sokkal nehezebb a dolgom - mondta István. A fiú szerint, erre még a legolcsóbb tisztítószer is alkalmas, így rengeteget tud spórolni a drága mosóporokon és mosószereken. A kollégistának a vízkőoldásra is van pár jó ötlete.

- Hiába a kellemetlen szag, az ecet a legjobb vízkőoldó. A szobámban lévő mosdókagyló tisztítására szoktam használni. Az ecetet 10 percig hagyom hatni. A másik kedvenc a citromlé, én kifejezettem a vízforralót szoktam vele tisztán tartani, csupán fél pohárnyit kell benne felforralni - árulta el István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!