Otthon

2014.12.05. 13:07

Divat és hagyomány - Kreatív ötletek karácsonyi készülődéshez

Sok családban már advent első vasárnapján megkezdődik a karácsonyi készülődés. Ünnepi hangulatot teremthetünk, ha adventi koszorúval és az alkalomhoz illő dekorációval díszítjük a lakást. Karácsony közeledtével hatalmas a választék az üzletekben.

Németh Diána

A virágboltok, de még a nagyobb bevásárlóközpontok is komoly készletekkel készültek fel, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit. Sokan viszont saját kezűleg készítik el lakásuk díszeit. Ez a régi hagyomány most ismét divatba jött. A praktikákról Tóth Gyöngyi, az egyik zalaegerszegi virágüzlet vezetőjével és Dedinszky Gabriella lakberendezővel váltottunk szót.

Az advent az egyházi év kezdete, és fontos várakozási időszak is. Vallási szempontból felkészülés Jézus eljövetelére. A nem hívők számára is fontos időszak ez, annyi különbséggel, hogy a hármasságból ők csak a karácsony eljövetelére várnak. Advent kezdete hagyományosan a karácsony előtti negyedik vasárnap. Idén az utolsó napja december 21-e lesz, ekkor kell mind a négy gyertyán meggyújtani a kanócot.

- Megkülönböztetünk egyházi -, és klasszikus, divatorientált adventi kötészetet - mondta Tóth Gyöngyi. - A hívő embernek fontos, hogy három egyszínű és egy különböző gyertya díszítse a koszorúját. Természetesen több gyertya is felkerülhet rá, azonban fontos, hogy néggyel osztható legyen.

- Melyek a legnépszerűbb színek, minták és anyagok idén?

- Ugyanúgy mennek a klasszikus színek - a piros és a zöld - mint a korábbi években. Nagyon divatos a krém, a mályva, és újra hódít a vizes kék, valamint a türkiz. Egyre jobban nyúlunk vissza a természetes alapanyagokhoz - folytatta a virágkötő mester. - Ilyenek a fenyő, a toboz, a különböző száraz kellékek, sőt a figurák is fából készültek. Leginkább most az egyszerű textilek, szalagdíszítések kedveltek. Én mindig ezekkel az anyagokkal dolgozom, a természetes vonalat képviselem. Az elkészítés pedig már csak a fantázián múlik.

Tóth Gyöngyi zalaegerszegi virágkötő mester divatos adventi koszorúkat mutat. Fotó: Pezzetta Umberto

Az adventi koszorú őse egyes források szerint olyan hiedelmek korából származik, amikor a körnek varázserőt tulajdonítottak, amely megvédi az embereket a gonosztól. Ez a kör jelentette számukra az örökkévalóságot, és az el nem múló varázserőt is. Egy gyermekotthont vezető protestáns lelkész, Johann Hinrich Wichern volt az, aki a feledésbe merült szokást új formában elevenítette fel. Hatalmas fakoszorúját 1838-ban megannyi gyertyával díszítette: minden hétköznapot egy-egy kisebbel, minden vasárnapot egy nagyobbal. A gyertyák száma idővel csökkenni, a szokás pedig terjedni kezdett.

- Ma már divat, hogy nem csak koszorúra helyezik a gyertyákat, hanem tálba, fadobozba, fatálcára, kéregre, vagy akár egy fiókba is. Újdonság még a torta formájú, ugyancsak természetes alapanyagokból összeállított adventi koszorú. Mindezt száraz termésekkel díszítve - tette hozzá az üzlet vezetője.

- Az idei év újdonsága még a fából készült gomb, a szív, az orsó és a csipke is. Ezek a kiegészítők a Provence-stílust képviselik, amelyre a tompább, fáradt, halványabb, fakóbb színvilág jellemző. A megfelelő alkalmazással egyedivé varázsolható az adventi koszorúnk  - árulta el a virágkötő mester.

Dedinszky Gabriella lakberendező otthonunk karácsonyi díszítéséhez adott ötleteket. Fotó: Pezzetta Umberto

Karácsonyi dekoráció nélkül nem ünnep az ünnep, ezért érdemes már jó előre megtervezni, mivel és hogyan díszítenénk otthonunkat.

- Az ajtódísz az, amelyet elsőként észrevesznek az érkező vendégek - kezdte Dedinszky Gabriella. - A lakásbelső miliőjének megfelelően mindenki saját maga elkészítheti fogadó díszítőelemét. Fontos, hogy otthonunk minden dekorációja összhangban legyen. Abban az esetben, ha választunk egy színt és egy stílust, akkor azt próbáljuk továbbvinni a lakásban - magyarázza a lakberendező. - Már az előszobában is érdemes ünnepi hangulatot teremteni. A lakás éke pedig karácsonykor is a nappali.

- Milyen lehetőségek vannak?

- A választék nagyon széles. Hozzá lehet nyúlni bátran bármilyen anyaghoz, bár én a természetes kellékek híve vagyok. A különféle termések, bogyók, tobozok például jól mutatnak egy pohárban, vagy egy csatos befőttes üvegben is, de lehet benne gyöngyöket, kavicsokat, vagy egy úszó gyertyát is elhelyezni.  Lehet bátran alkalmazni a csipkét, és a kötött kiegészítőket. Megjelenhetnek a nyomott mintás karácsonyi anyagok is - javasolta Dedinszky Gabriella. - Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a kevesebb néha több. Nem szabad túlzásokba esni, ha túlságosan pompázatos képet szeretnénk teremteni, akkor az ránk telepedhet, s az ünnep elveszítheti a varázsát.

- A háziasszonyok egyik legfontosabb feladata az ünnepek alatt a terítés, az asztal díszítése. Mit javasol?

- Nagyon eltérő és változatos lehetőségek vannak - folytatta a lakberendező. - Az arany és piros kombinációjától egészen a natúr színekig. A textilekből nem muszáj túl mintás, túl fényes anyagokat választani. Elegendő lehet egy színes asztalközép, vagy egy dekorfutó, amellyel sokkal jobban ki lehet emelni a mellette semlegesnek mondható étkészletet. Az asztalt díszíthetik gyertyák, vagy a mostanság nagyon divatos ledlámpák is.  A lámpák az asztalon elfuttatva, vagy befőttes üvegbe helyezve kiváló dekorációs elemek. Az ünnepi terítés során az étkészlet sem lehet átlagos. Ilyenkor játszhatunk a színekkel. Most nagy divat a türkiz, amely poharakban is alkalmazható. A fiatalok körében trendi a skandináv stílus, amelyben csak a fehér és a piros jelenik meg. Én azt tapasztaltam, hogy sokan szeretnének eltérni a hagyományoktól,  de nem biztos, hogy nagyon formabontóak mernek lenni. Így az étkészleteknél az ezüstöt ajánlom, ahhoz minden szín jól illik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!